ИСТОРИЈА Скриена

Ја откривме скриената порака на Библијата

Евреите биле Египќани обожавајќи го богот Атон. Ова се откриени двајца француски истражувачи. Претпоставена хипотеза, во ...

Археолошки докази дека Ханибал бил црн

Ханибал Барса (во феникискиот Хани-Баал значи "кој има корист на Ваал" и Барса, "молња"), обично ...

ропството

Селија А, робот кој немал човечко и правно право да го каже не

L'histoire de Celia a telle que l'on a gardé dans les archives débute sur une tragédie personnelle en 1850, Robert…

Буса, Барбадијан кој го водеше најголемиот револт на робовите во 1816

Буса беше варваѓанец кој го водеше најголемиот револт во робови во 1816 познат како бунт ...

АФРИКАНСКИ ЖЕНИ

Приказната за црната жена и нејзината фризивна коса

Епизода 1: 1400-1900, траума на ропство Следното е само за црните жени во Америка. Тој е ...

Кенискиот одговорен за Google работи на развивање на африкански потенцијал на интернет

Ори Околох, 37 години. Одговорен за Гугл Африка уште од 2010, таа работи на развој на африканскиот потенцијал на Интернет на ...

МАТТИЕ ГРУЛИ

Иницијативно патување

Јас сум за да кажам приказна која е мистериозна и интригирачка. Тоа е приказна за повреден фатен ...

Алегорија на ослободениот роб

27 APRIL 1848 беше потпишан декрет за укинување на ропството. Овој текст законски забранува ропство, но ...

ПСИХАРТ ТЕРАПИЈА

Преродбата на црниот човек

Делата извршени во историјата и лингвистиката во продолжението на Чеик Анта Диоп и Теофил Обенга имаат ...

Либо-капиталистичкиот систем

Капиталистот е суштество кое халуцинира акумулација на капитал како Процес полн со стапици чиј крај ...

ДУХОВНОСТ И РЕЛИГИЈА

Папирус на затворот: Учења на Птахотеп

Сантидијалната литература се појавува во Египет од третиот милениум пред нашата ера. C. Ц во форма на „учења“ на ...

Што е трансцендентална медитација?

Махариши Махеш Јоги е основач на трансценденталната медитација програма бидејќи е достапна деновиве низ целиот свет.

РЕШАВАЊЕ

8 Јануари 1454, ден кога Ватикан одлучи да ги "уништи" луѓето на комит

Во 1454, Ватикан спроведе ѓаволски план за истребување на луѓето од Кемит од површината на Кемет ...

Кој беше Кимпа Вита, пророчица на Кралството Конго?

Кимпа Вита, родена помеѓу 1684 и 1686 во Мбанза Конго (северо-запад од Ангола) и почина на 2 јули 1706, е ...

ЕБУКАЛСКА БИБЛИОТЕКА

Образование во библиотеката во Њу ејџ (PDF)

Образованието е целосен банкрот затоа што дава предност на техниката и не е во состојба да го реши нашиот ...

Библиотека на комични книги (PDF)

За производство на стрипови, Унеско ги повика талентираните илустратори од различни земји: Франција, Мадагаскар, ...

ГОВОР НА ЦРНИ ЛИДЕРИ

Говор на Нелсон Мандела (1994)

Дојде време да се излечат раните. Дојде време да ги пополниме празнините што не одделуваат. На ...

Порака од Маркус Гарви од затворот Атланта, 10 Февруари 1925

Задоволен сум да ве известам дека вашиот смирен слуга е исто така среќен што страда за вас и нашата кауза ...

ИНВЕНТОРИ И САСТЕНИ

Во античко време, Египќаните го измислиле тестот за бременост и контрацепција

Можеби сте скептични во врска со овој тест за бременост, но тој навистина постои. Не само пред илјадници години ...

Адиндра: Западноафрикански симболи кои се евоцираат од традиционалната мудрост

Африканските симболи на Египет се добро познати, но сега е време да се откријат неколку африкански симболи, особено ...

PDF книги

Учења на випасана (PDF)

Овие учења беа наменети за луѓе ангажирани во обука за јога медитација за да дојдат до повлекување во центарот на ...

Поттикне вистината - Стрип (PDF)

Sojourner Truth (c.1797-1883) беше истакнат активист, говорник и едукатор во борбата на Афроамериканците за ...

АУДИО КНИГИ

Божествена Магијата: Седумте Свети Принципи на Демонстрација - Дориен Добитник (Аудио)

Le Kybalion est basé sur les enseignements d’Hermès Trismégiste, dont la Connaissance embrasse les rapports de l’Homme avec la Nature.…

Овие луѓе кои ја отружуваат постоењето: Справување со токсични врски (аудио)

Погрешно протолкувано и лошо искуство, сите критики се отров. Секој од нас може да биде изложен, директно или не ...

ЗДРАВСТВЕНА МЕДИЦИНА

Најџелското масло е ефикасен третман против ракот

Nigella sativa (de graine noire) est l'une des plantes les plus étudiées. Cette plante annuelle pousse dans les pays riverains…

7 индиски дена на медитација со Дипак ЧОПРА (Аудио)

7 Индиски дена на медитација со Дипак ЧОПРА, Вие страдате од здравствени проблеми, тежина, зависности, пореметувања ...

АФРИКАНСКА КУЛИНА

Како да се подготви Soupou Kandja?

Име: Soupou Kandja Потекло: Мали, Сенегал Вид на јадење: месо Состојки: Палмово масло, месо. Број на луѓе: 4 Подготовка: 30 mn Готвење: 90 ...

Овие бушотини што му штетат на здравјето на Африканците

Dolli, Magi nokoss, Jumbo, Maggi, Joker, Adja, Jongue, Tak, Mami, Khadija, Dior, Tem Tem, како многу супи што ги користат ...

Environnement

Кенија гради најголемата фарма на ветерници во Африка

À 550 km de Nairobi, le parc éolien du lac Turkana devrait générer 20 % de l'énergie du Kenya, avec…

Инвенција на шатор кој произведува електрична енергија, светлина, топлина, па дури и интернет

Сакате да бидете во контакт со природата, но дали кампот ќе најдете крајно непријатно? Па заборавете на лошите времиња ...