Порака од Маркус Гарви од затворот Атланта, 10 Февруари 1925

Маркус Гарви
fr flag
во знаме
Ви благодариме за споделување!

Задоволство ми е да ве известам дека вашиот скромен слуга е среќен што страда за вас и нашата кауза колку што е можно во овие околности кога злобно сум навреден од група соучесници на соучесници, не враќајќи се на ништо за да ве понижам преку мене во борбата за вистинска еманципација и африканско откупување.

Убеден сум дека не сте им дале кредит на злобните лаги на белите и непријателските весници и оние што зборуваа во врска со моето предавање. Лажговците зацртани со сите средства да ме натераат да верувам дека не сум подготвен да одам на суд.

Мојот адвокат ми рече дека нема да се издаде налог за десет или четиринаесет дена, како што е вообичаено во судовите; и тоа ќе ми даде време да ги испочитувам усните ангажмани што ги имав во Детроит, Синсинати и Кливленд. Не го напуштив градот десетина часа пред лажговците да ја рашират веста дека бев бегалец. Тоа беше вест да кружи низ целиот свет за да се деморализираат милиони Негрови во Америка, Африка, Азија, Карибите и Централна Америка, но будалите мораат да знаат во моментов дека не можат да ги измамат сите Негроби во исто време.

Не сакам во тој момент да напишам нешто што би ве натерало да се соочите со спротивставувањето на непријателот без моја помош. Доволно е да се каже дека историјата на бес ќе формира прекрасно поглавје во историјата на редиктираната Африка, кога црнците никогаш повеќе нема да страдаат под потпетиците на другите, туку ќе имаат цивилизација и своја земја.

Целата афера е срам, а целиот црн свет го знае тоа. Нема да заборавиме. Нашиот ден може да биде во педесет, сто или двесте години, но ајде да погледнеме, да работиме и да се молиме, затоа што цивилизацијата на неправдата е осудена да пропадне и да донесе уништување во главата на злите.

Будалите мислеа дека можат да ме понижат лично, но за тоа не беа во право. Се сметаат минути за страдања, и кога Бог и Африка ќе се вратат и ќе ја одмерат казната, овие минути ќе бидат помножени со илјадници за грешниците. Нашите арапски и рифски пријатели секогаш ќе бидат претпазливи, како и остатокот од Африка и ние самите. Уверете се дека јас засадив семе на негро-национализам што не може да се уништи, дури и со злогласната мала игра за која јас бев жртва.

Продолжете да се молите за мене и секогаш ќе бидам верен на мојата должност. Сакам вас, црни луѓе во светот, да знаете дека WEB Du Bois и оваа злобна организација која ги мрази негрите позната како Здружение за напредок на луѓето во боја се најголемите непријатели што ги имаат црните луѓе во светот. светот. Имам толку многу врска со неколку минути што ги имам што не можам да пишувам во должина на тоа или на нешто друго, но внимавајте на овие двајца непријатели. Не дозволувајте им да ве имаат со соопштенија за печатот, говорите и книгите со плунка; тие се викари кои ја образложија со други исчезнувањето на црната раса.

Мојата работа е само почетна, и кога ќе заврши приказната за моето страдање, идните негро-генерации ќе имаат во свои раце водич за знаење за гревовите од дваесеттиот век. Верувам во времето и знам дека и вие и ќе чекаме стрпливо двесте години ако има потреба, да се соочиме со нашите непријатели преку нашите потомци.

Meе ми се радувате ако правите уште повеќе за организацијата отколку кога бев меѓу вас. Поддржете ги оние што го прават тоа да работи. Помогнете им да направат добро, така што работата продолжува да се шири од еден пол до друг.

Јас, исто така, испраќам повик во последен момент за поддршка од компанијата за навигација и трговска линија од црната starвезда. Од вас се бара да направите и испраќате донации за да им овозможат на директорите успешно да ја извршат работата.

Сè што ви дадов. Јас ја жртвував мојата куќа и мојата сакана сопруга за вас. Ви го доверам, за да го заштитите и бранат за време на моето отсуство. Таа е најхрабрата мала жена што ја познавам. Таа страдаше, се жртвуваше себеси со мене за тебе; те молам, не ја напуштај во овој злобен час, кога ќе се најде сама. Ја оставив невиноста и беспомошната да се спротивстави на светот, затоа што ви дадов сè, но нејзината храброст е огромна, и знам дека таа ќе се одржи за вас и за мене.

Кога моите непријатели ќе бидат задоволни, во животот или во смртта ќе се вратам кај вас за да ви служам на ист начин како што претходно ви служев. Lивеење ќе бидам исто; во смрт ќе бидам терор за непријателите на негромската слобода. Ако смртта има моќ, тогаш сметајте на мене во смртта да бидам вистинскиот Маркус Гарви што би сакал да бидам. Ако морам да дојдам во земјотрес, ураган, чума или чума, или како што сака Бог, тогаш бидете уверени дека никогаш нема да ве напуштам и никогаш нема да дозволам вашите непријатели да триумфираат над вас. Зарем нема да одам во пекол милион пати за тебе? Зарем нема да ја завидувам земјата, како дух на Макбет, засекогаш за вас? Зарем нема да го изгубам целиот свет и вечноста за вас? Зар нема да плачам постојано по стапките на семоќниот Господ за вас? Зарем нема да умрам милион пати за тебе? Па, зошто да бидеме тажни? Радувај се и увери се дека ако трае милион години, гревовите на нашите непријатели ќе ја посетат милионската генерација на оние што нè спречуваат и угнетуваат.

Запомнете дека се заколнав од вас и мојот бог да служам до крајот на цело време, пропаѓање на материјата и паѓање на светови. Непријателите мислат дека бев поразен. Дали Германците ја поразиле Франција во 1870? Дали Наполеон навистина ја освои Европа?

Ако е така, тогаш изгубив, но ти кажувам дека светот ќе ги слушне моите принципи дури и две илјади години по мене. Решен сум да чекам за моето задоволство и одмазда на моите непријатели. Набудувајте ги моите непријатели и нивните деца и потомството и еден ден ќе видите дека одмаздата се населува во нивните домови.

Ако умрам во Атланта, мојата работа ќе започне само, но ќе живеам, физички или духовно, да го видам денот на славата на Африка. Кога ќе умрам, завиткајте ме со црвената, црната и зелената наметка, затоа што во новиот живот повторно ќе воскреснам со благодат Божја и Неговите благослови да ги одведам милионите до височините на триумфот со боите што добро ги знаете. Барајте ме во ураганот или невремето, барајте ме околу вас околу вас, зашто, со благодат Божја, ќе дојдам и ќе ги носам со себе безброј милиони црни робови кои умреа во Америка и во Западна Индија. милиони во Африка да ви помогнат да се борите за слобода, правда и живот.

Цивилизацијата на денешницата стана пијана и глупава со своите овластувања и со тоа се обидува преку неправда, измама и лага да ги уништи несреќните. Но, ако очигледно сум згмечен од системот на корумпирано влијание и моќ, мојата кауза ќе се крене повторно за да ја малтретирам совеста на перверзниот. Тоа ме задоволува и за вас, повторувам, јас сум среќен што страдам, па дури и да умрам. Повторно, велам, радувај се, затоа што доаѓаат подобри денови. Willе ја напишам приказната што ќе ги инспирира милионите што доаѓаат и ќе дозволам потомството на нашите непријатели да брои со мноштво за делата на нивните татковци.

Со најблиски Божји благослови, ве оставам за момент.

Ви благодариме што реагиравте со емотикон
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Порака од Маркус Гарви од затворот Атл ..." Пред неколку секунди