Догните знаеле за постоењето на Сириус пред да ги открие телескопите

Дог Космогонија

Првосвештениците на Догните, африканско племе во Мали, знаеле за постоењето на одредени ѕвезди дури и пред да бидат откриени од европските телескопи. The Dogons е името на луѓе кои живеат на сувото плато на Bandiagara во Мали и кои даваат изјава во нивната традиција на фантастична космогонија. Догоните ни кажуваат дека големиот предок Номмо ќе дојде пред милениуми од планета што орбитира околу Сириус Ц, која не знаеме досега. Тие знаат дека Сириус Б јамка својата елиптична орбита околу Сириус А во 50 години и ова е зошто овие Dogon слави секоја педесет години, "sigui партија" чии церемонии се наменети да го обнови светот, па оттука и неговата важноста, веројатно за култури да бидат добри. Следната церемонија на Сигуи ќе се одржи во 2027. Двата француски етнолози се задоволни да ги опишат митовите на Дог, без да се осврнат на проблематичниот проблем на нивното потекло.
Но, тоа е првенствено германскиот Фридрих Вилхелм Беселов (-1784 1846), кој беше прв во 1844, да се сомнева во постоењето на оваа 2ème ѕвезда, објаснувајќи необичен осцилации на очигледната движење на Сириус А, додека теоретски орбитата на ѕвездата Сириус Б, ние знаеме, невидливи за голо око, е пресметано со Петар во 1851 и периодот на револуција, беше речено да 50,090 1960 години во Bas ван ден. Но, Песоците веќе ги знаеа и како знаеа дека периодот на револуцијата е токму 50 години.
Тие ја сакаа ѕвездата Сириус, најсјајната ѕвезда. Генерално се нарекува "Сончева ѕвезда", е околу 7 светлосни години далеку од нашето Сонце. Сириус е всушност троен ѕвезден систем: голема ѕвезда (Сириус A) и втората ѕвезда (Сириус Б), мали, многу густа и речиси невидливи, а една третина полесни сонце (Сириус C). Второто сонце беше опишано како многу тежок и покрај неговата мала големина. Таа орбитира на голема ѕвезда што ние го нарекуваме Сириус А со да се фокусира на една елипса, едвај разбирливо информации за речиси праисториските луѓе. Тие, исто така, опишаа како А се сврте на неговата оска. Сечењето на орбитите на трите сонца, орбитата на планетата на суштеството е "во облик на јајце" и ќе педесет години да напречни својата орбита.
Францускиот тим ја сними својата приказна и подоцна ја објави. Во тоа време, научниците сметаа дека Сириус е систем на бинарни ѕвезди, иако некои астрономи шпекулираа за можноста за три ѕвезди. Предметот беше заборавен до 70 години кога научниците кои ги користеа најновите моќни телескопи конечно беа во можност да добијат добри слики од системот Сириус. На зачуденост тоа беше систем со три ѕвездички со големо сонце, бела џуџеста ѕвезда, многу тешка и речиси невидлива и трета помалку моќна ѕвезда.
Користејќи компјутерска наука, тогаш астрономите пресметале дека планетата во позиција што ја опишале Догоните ќе има орбита во форма на јајца и ќе потрае педесет години за да заврши револуција. Она што го објаснија Догонс најмалку четириесет години пред нашите помоќни телескопи дури можеше да го види постоењето на третата starвезда на Сириус.

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Догните знаеја за Сер ..." Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате ...

Следете нè на социјалните мрежи!

Испратете го на пријател