Кенискиот одговорен за Google работи на развивање на африкански потенцијал на интернет

Ори Околлох
Ви благодариме за споделување!

Ори Околох, 37 години. Одговорен за Гугл Африка од 2010, таа работи на развој на африканскиот потенцијал на Интернет во Јоханесбург. Дипломиран правник на Харвард, поранешен адвокат и блогер, таа беше еден од колективите кои го создадоа местото Мзалендо (патриот на свахили) и Ушахиди (сведок).

Оваа интерактивна алатка овозможи да се соберат во реално време сведоштва за политичкото насилство на 2007 во Кенија. Својот софтвер со отворен код е донесена во целиот свет и се користат во природните катастрофи, особено кога 2010 земјотресот во Хаити.

Сè започнува во 2007. Сместена на источниот брег на Соединетите држави, Ори Околох одбива шестоцифрена плата во адвокатска фирма за да се фокусира на нејзините две страсти: Африка и новите технологии. Потоа, таа има едноставен блог, каде ја објавува својата анализа за вестите. Брзо, неговото име кружи во малиот свет на активисти-блогери и во некои политички цензури - каде што ги воодушевуваат неговите иницијативи.

Пред да се приклучи на мрежата „Омидијар“, Ори беше директор за политика на „Гугл“ за субсахарска Африка. Таа беше одговорна за управување со владините односи и водење на спроведување на политики кои го зголемуваат пристапот до Интернет и го поддржуваат растот на локалните интернет содржини. Претходно, Ори беше во првите редови на развој на технолошка иновација како основачки член на Ушахиди. Таа работеше како извршен директор на организацијата од нејзиното основање до декември 2010. Ори е исто така ко-основач на Мзалендо, веб-страница што ја следи ефикасноста на кениските пратеници. Таа е член на Одборот за иницијатива за медиуми во Африка, член на Советот на старешини, член на Кодексот на Светската банка за сите советодавни одбори и член на Комитетот за индикатори за испорака на услуги на Светската банка.

Помеѓу приватната дипломатија, развојот и бизнисот, таа ја отелотворува оваа нова иновативна, посветена, ултра поврзана и глобализирана Африка.

Јоланде Јакин

ИЗВОР: http://www.afriquefemme.com/entre-nous/femmes-leaders/111-entre-nous/femmes-leaders/2197-ory-okolloh-cette-kenyane-qui-a-fait-ses-preuves-a-google

Ви благодариме што реагиравте со емотикон
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Кенискиот менаџер на Google работи на ..." Пред неколку секунди