Маркус Гарви: Здивот на Пан-Африканизмот

Маркус Мосија Гарви, последното дете на семејството кое имало 11, е роден во август 17 1887 во заливот Јамајка на Сен Ен во 1887. Тој живее во услови на екстремни беди. Толку екстремно, дека сите нејзини браќа и сестри, со исклучок на нејзината сестра Индијана, ќе умрат во детството. Но семејството Гарви не било секогаш лошо. Неговиот татко, писмен масон, понекогаш служеше како адвокат и за некое време поседувал приватна библиотека. И без сомнение од него, Маркус Гарви ја држеше својата страст за читање. Поради недостаток на финансиски средства, г-дин Гарви е принуден да ги напушти студиите на возраст од 14 години за да влезе во работната сила.

Страстен за читање, започнува да работи во печатарска куќа каде што брзо цвета. На почетокот, тој доби голема одговорност и важен статус во рамките на компанијата. Човекот можеше да застане таму. Но, веќе постои желба за борба против неправдата и нееднаквоста. Всушност, во 1907, на возраст од 20 години, учествувал во првиот штрајк на синдикатите на печатачите од Јамајка, што го заработиле да биде на црната листа, а потоа и отпуштен.

Кратко потоа, тој создаде весник: "Стражарот", кој ќе биде прв од долгата листа на весници кој се повеќе и повеќе посветени.

Со цел да развие нови проекти и да откријат нови хоризонти, Гарви оди во Костарика во 1909. Во овој дел од светот, тој ќе има болно искуство на расизам и сегрегација што ќе го направи свесен за проблемите на црнците.

Чувство сега треба да се запознаат со условите за живот на црнците во светот, а не можат да бидат задоволни со теоретски знаења (Garvey се повеќе од било што, како што нагласи подолу, прагматичар кој почива конкретна работа а не само идеали), нашиот херој одлучува да ги посети сите земји каде трговијата со робови ги води црни мажи исечени од земјата на Африка.

Кружат Карибите и Јужна Америка (Костарика, Никарагва, Хондурас, Колумбија и Венецуела), Mosiah Marcus Garvey беше погоден од презир со кој се третира црнците и состојбата на инфериорност во која тој е насекаде одржуван.

Неговиот извештај е неотповиклив: "Секаде, црнецот е маргинализиран, насилно чуван на дното на општествената скала на човештвото, бидејќи црно. Без најмалку внимание, ниту за неговите човечки квалитети, ниту за она што може да биде неговата интелигенција или неговите подароци. Никаде не го ужива човекот достоинствено на човекот; насекаде, тој е слуга, роб, "peone". Каде и да оди, црнците секогаш се во пониска социјална позиција од било кој друг.

Од ова набљудување на постојана и дневна агресивност кон црниот народ; пред оваа заложба бесен да го гази со какви било средства, Маркус Гарви одлучува да се вклучи во борбата.

Човекот (природен лидер) потоа ги охрабрува црни работници да бараат преку синдикати, подобри работни услови и подобри плати. Како човек на комуникација, ликот создаден во пресрет, весниците ("Ла Нација" и "Ла Пренса") во Костарика и Панама одекнуваа со своите легитимни тврдења.

Соочени со таков феномен, костариканската влада (гледајќи во него втор Тусен Лувертур) брзо се интересира за активностите на Јамајка и не е долго време да го избрка од територијата.

Разочаран од серијата на неговите напори, Маркус се повлече себеси да се врати во Јамајка. На негово изненадување, тој е пречекан како национален херој. Многу Јамајци го сметаат за провиден човек. Човек од народот, човек на мизерија, културен човек и грозен оратор. Така можевме веќе да го дефинираме младиот Мосија Гарви. Човекот кој веќе го слушнал својот глас во борбата за подобрување на животните услови на црнците.

Зајакнат со оваа национална и силна поддршка од неговите идеи про-Negrists во 1912, Garvey се движи овој пат во Европа, каде за жал, тој го направи истото за набљудување на: слично како и во Америка, црни луѓе се малтретирани и искористувани презрен со жестокост и жестокост.

Повторно обележан со ситуацијата на инфериорност во која Црнците беа поставени во светот, Гарви потоа презема што ќе биде борбата на неговиот живот и кој ќе го окупира се до неговиот последен здив. Тоа за подигање на главата на црниот народ и враќање на нивното достоинство.

Ако да живее, тој зазема позиции на управувач во пристаништата во Лондон и Ливерпул, тоа не го спречува да најде време за чести интелектуални кругови panafricanistes. Постои одредена сретне Мохамед Али Duse (фигура на Пан-Africanism во првиот час), што во голема мера ќе влијае на иднината на Garvey и насочува месечна Пан-Africanist весникот: "Африканската Times и Ориентот Преглед", која Garvey ќе придонесе. Овој состанок ќе биде откровение за Маркус Гарви, како што ќе биде и неговото читање на Буккер Т. Вашингтон "Нагоре од ропство". Затоа што по ова читање Гарви ќе ја преземе партијата да се претстави како лидер на црниот народ.

Со ова верување, а некои од потребата да се врати во црна почит за себе, изгубени како резултат на ропство, колонизација, презир и дневни навреди, големиот човек брзо сфаќа дека Борбата мора да се одвива на меѓународниот терен, особено онаа на информации и идеи. Така се обврзува да ги надгледува, информира и обучува сите црни етнички групи расфрлени низ целиот свет; така што и двете ќе ја достигнат свеста не само на нивниот единствен идентитет на заедницата, туку и на местото што го заземаат, токму, како црнци, на концертот на народите.

Тој одлучува да ја започне својата акција во срцето на земјата каде што е роден. Ова е начинот на 17 Јуни 1914, тој ја напушта Англија да се врати во Јамајка, каде што навистина ќе почне своето политичко дејствување.

Во 1914, Гарви ја основал здружението UNIA Universal Negro за подобрување во Кингстон, Јамајка, чие мото е "Една цел, еден Бог, една судбина". само Бог, една цел, една судбина).

Асоцијација чија цел е да го носат колку што е можно гласот на црниот народ и да им обезбедат оружје кое ќе му овозможи интелектуална и физичка еманципација, со цел да доведе до формирање на нација и црна влада .

И харизматичниот лидер има намера да го донесе овој глас и здив на достоинство на ушите на сите црнци, каде и да е. Многу брзо, членството е во стотици. Но, Гарви, за да ја даде својата порака универзалниот дострел што го заслужува, ја напушта Јамајка за земја што веќе ја посетил во 1912: Соединетите Американски Држави.

Во 1916, Маркус Гарви заминува за САД (втората депортирачка земја од најголем број црнци по Бразил), во која тој гледа моќен пол на комуникација, од која пораката африканчар и ослободител може да најде прекрасен ехо. Особено, бидејќи црните лидери веќе ги слушаат нивните гласови.

Во Соединетите Американски Држави, Гарви открива земја каде што црниот човек е во најтешката состојба. Повеќе од било кое друго место, црно е прегазено.

Пред некои читатели направи олеснување размислување дека ситуацијата на Европскиот Црн беше повеќе завидна забелешка во врска со ова дека оваа ситуација ни овозможи побрзо свеста на црнците и нивната појава како тужителот сила и лоби, најверојатно, да се слушне и да побара почит од другите заедници. Европскиот расизам, поопасен и опасен, верувајќи во можна интеграција, има за последица дека, за да се спречи каква било црна свест и молчење до денес сè уште се тврди. Отсуството на тврдењата што денес ги поставуваат црните луѓе на последната клупа на земји како Франција. Кој е патот меѓу нашите прадедо-дедовци и нас?

Никој. Отсуството на силна и јасна афирмација, на црна заедница која бара репрезентативност и почит не може да ни биде од голема помош. Треба да се отстрани.

За оние кои веруваат дека се оддалечуваме од темата ...; напротив. Маркус Мосија, Гарви Велики, со својата определба и со своите убедувања, ги постави стратегиските основи на секоја негро-борба. Ќе се вратиме на тоа. ]

Решен да го прифати овој предизвик и да се бори за подобрување на условите за живот на афро-американците, Гарви (верни на себе) посетува повеќе од триесет американски држави со цел поефикасно да ја сфати штетата од тој ќе мора да се бори.

Неговиот прв чин ќе биде да се инсталира седиштето на UNIA во Њујорк за да се направат САД, во центарот на неговата акција.

Секогаш во иста динамична и амбициозна перспектива, Гарви не може (како што видовме) да ја разгледа борбата на чисто регионално или национално ниво и од почетокот ја носи идејата за меѓународна борба. Имајќи го ова на ум, тој создаде околу триесет дела на УНИА во светот, чија непроменета цел е да ги собере "сите црнци на светот во една голема организација и да создадат нација и влада". кои се сопствени "обединети под истиот слоган:" Еден Бог! Една цел! Една судбина! ". Членства влегоа од насекаде. Во 1921, Гарви проценува 6 милиони, бројот на членови на Универзалната асоцијација за напредокот на Црните во светот.

Garvey веднаш го поларизира, жестокоста на Европејците (француски, англиски, шпански, холандски, португалски и други трговци со робови од сите бои) Изработка на Огромни профит од експлоатацијата на африканскиот континент и нивните колонии се вовлечени (и се уште си го цица на суровините, и каде што во пресрет тие ја водеа нивната позната голема цивилизирана мисија.

Тие со лошо око го виделе овој здив на еманципација, кој тврдеше дека е меѓународен и има за цел да ги ослободи негризите на било која земја. Освен насекаде каде што имало овие познати негрoри, ние пронајдовме (и сè уште наоѓаме) токму зад нив, овие познати цивилизатори да ги искористат.

Гарви брзо стана човек за колење. Овој нов статус ги потврди идеите на Гарви. Тој беше на вистинскиот пат. И колку повеќе закани и бес мултиплицираа и се фокусираа на него, толку повеќе истраја во својата борба да ја информира и да ја подигне свеста кај негрите.

Во овој контекст е роден "Негровиот свет", весник UNIA, основан од Гарви во јануари 1919, чија цел е обука и информирање на негрите и претставување на идејата за црниот народ е еманципиран и ги пронашол своите длабоки корени во земјата од каде што бил депортиран со сила: Африка. И каде што му припаѓаше на секој црнец да се врати да учествува во изградбата на моќна црна империја.

Дистрибуирајќи го својот весник низ американскиот континент (од Јужна Америка до Северна Америка) и дистрибуирајќи го во многу верзии, нема колонијални јазици (англиски, француски, португалски, шпански и Холанѓанецот), црниот лидер, на тој начин направи пан-африкански дискурс, дискурс кој најверојатно ќе ја допре и ќе ја ослободи негро-свеста, без оглед на лигите. Со тоа, здивот на Пан-Африканизмот.

Така Гарви стана најхаризматична фигура и онаа околу која се собраа и собраа голем број црнци кои се соочуваат со премногу конформизам и желба за интеграција на лидерите на времето, повеќе не веруваа во појавата на провиден човек способен за стимулирање на целата заедница, висока идеја за себе и за нејзиното достоинство.

Со зголемувањето на аурата на Гарви, неговите непријатели и клеветници (главно бели, но не само) потонаа во целосен очај.

Без разлика дали се европски или американски, во лицето на Гарви го виделе крајот на организираната експлоатација на црнците што тие ги направиле умно и заканата од појава на сериозни независни барања што произлегуваат од африканскиот континент.

Но, какви се неговите идеи толку многу плашиш:

Визијата на Гарви се базира на два клучни принципи:

Дека на единството на црниот народ каде и да е во светот; дали се црнци од Европа, Америка или оние родени на африканскиот континент, борбата е иста. Тоа што бараше почит и достоинство на целиот народ. Оваа самосвест (и како последица на припадност на луѓе) поминува според Гарви преку информации и образование. Овој принцип на единство во жалбата на вториот.

Дека од враќањето на предците на африканското земјиште Одредено, дека добивањето на почит кон црните луѓе поминува со воспоставување на моќни луѓе економски, политички, културно и сл. И покрај тоа што има свои институции, училишта, болници, компании ... Гарви е кампања за враќање во Африка.

Тој вели: "Единствената заштита против неправдата на човекот е физичката, финансиската, научната моќ. Или пак: "Образованието е средство со кое луѓето се подготвуваат за создавање на сопствената цивилизација, како и за унапредување и слава на сопствената раса. "

Цитат: "Ропството е услов наметнат на поединци и раси кои не се доволно силни за да се заштитат или да се бранат себеси; се додека расата или луѓето се изложени на опасност да бидат слаби, може да се очекува дека во исто време или во друга ќе биде сведено на ропство ". Маркус Гарви

"Во борбата за растење, угнетените секогаш се хендикепирани од оние што ја предаваат сопствената раса, односно од луѓе со мала верба, и сите оние кои дозволуваат да бидат расипани и да ги прифатат да ги продадат правата на сопствените браќа (...) Предавниците на црната раса, за жал, се најголем дел од времето, луѓето високо поставени од страна на наставата и општествената положба, оние дури и кои ја арогаат титулата лидери. Денес, всушност, речиси секој поединец кој ја проба среќата како лидер на трката, почнува да се утврди, како домашно животно, во корист на филантроп на друга трка: тој оди за да ја видите, ја расипува својата раса во најглиот смисол, ја понижува неговата гордост на човекот и на тој начин добива симпатија на "големиот добротвор", кој му диктира што треба да направи во неговата улога на лидер на црната раса.

Извор: Африкамаат

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Маркус Гарви: Здивот на пан-африканизмот" Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате нашите публикации ...

Следете ја нашата страница на Фејсбук!

Испратете го на пријател