Роса Паркс, жената која се осмели да каже не за расна дискриминација

Роза паркови во автобусот
Ви благодариме за споделување!

Роза Паркс беше афроамериканска активистка за граѓански права, кого американскиот Конгрес ја нарече првата дама на граѓански права и мајка на движењето за слобода. Нејзиниот роденден, февруари 4, и денот кога беше уапсен и декември 1er стана ден на паркови во роза, прославен во американските држави Калифорнија и Охајо.

1 декември 1955 во Монтгомери, Алабама, Роса Паркс одби да го послуша возачот на автобусот Jamesејмс Блејк кога му рече да се откаже од своето место, во делот за бои, на бел патник, по белиот дел исполнети се

Во 1900, Монтгомери донел општинска уредба (во суштина само белците би можеле да гласаат) за да ги одделат патниците со автобус со раса.

Првите четири реда на автобуските места во Монтгомери беа резервирани за белците. Автобусите имаа обоени делови за црнците обично на задниот дел од автобусот, иако црнците сочинуваат над 75% од бројот на корисници.

Со години, црната заедница се жалеше дека ситуацијата е неправедна.

Блејк забележал дека предниот дел од автобусот бил исполнет со бели патници, со две или три стоечки. Тој побара четворица црни луѓе да се откажат од своите места во средишниот дел, така што белите патници може да седнат. Тројца од нив направија и се преселија, но Роза Паркс не. Потоа возачот ја повикал полицијата и била уапсена.

Роса Паркс беше обвинета за кршење на Поглавјето 6, законот за сегрегација 11 на кодот на градот Монтгомери.

http://en.wikipedia.org/wiki/Rosa_Parks

Ви благодариме што реагиравте со емотикон
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте „Роса Паркс, жената која се осмели да му каже не на дискот ...“ Пред неколку секунди