САД: Етничката козметика конечно се интегрира во одделот за убавина

Ѕидот се спушта, но нашата работа само што започна. Пораката илустрира видео #BreakTheWalls Шеамостурата зборува. Преминувајќи од одделот за етнички производи во одделот за убавина, американскиот бренд раскинува сегрегационистички систем кој се изразува себеси до опсегот на шампонирање.

Прекрасната приказна

Основана во САД во 1992, sheamoisture е американска компанија создадена од потомците на Софи Такер која, од 1912, во Сиера Леоне, започна со производство и дистрибуција на производи за тело и коса врз основа на шеа путер и на црн сапун. Изработени од природни и фер-трговски состојки, производите од шиамостурст својот успех го должат на широкиот спектар на производи за коса посветени на убавината на фризоста, кадрава и кадрава коса. Јасно афо цел. Опсезите постепено се развиваат: мажи, бебе, козметика.

Во моментов вреден во 200 милиони долари, компанијата сè уште има мнозински сопственички удел. Производите се дистрибуираат во САД и во целиот свет.

Убавина наспроти Етничкиот Реј: Дали хипер-пазарите се расистички?

"Во САД, козметичкиот оддел е последното место каде што сегрегационоста сè уште не е укината", се вели во изјавата на брендот. Со делењето на козметичкиот оддел во убавина и етнички, дали би имало, на чело на хипер-пазарите, намерна желба да се направи етничка убавина како второпласирана убавина? И, со проширувањето, нејзините корисници на клиенти од второстепени стапки?

Не се знае дека Хиперс и нивните централни куќи за купување се сентиментални, туку да бидат воени машини во однос на логистиката и максимизирање на маргините. Едноставниот факт на референцирање во продавницата чини огромна цена за брендот што го присилува на многу обврски (расположливи томови, задни маржи, маргини пред, деференцирање на одредени производи ...) што претставува вистинска бариера за мнозинството етнички козметички брендови.

Тогаш тоа е претежно прашање на продажбата статистика. Колку повеќе бренд - и производите на овој бренд - се однесуваат на брендот, толку подобро е неговото позиционирање во радиус, и хоризонтално (гондола, централно или трето од радиусот) отколку на вертикалната рамнина (висина на очите, нагоре или надолу). Откако ќе биде позициониран брендот на дистрибутерите и брендовите (L'Oreal in mind), нема многу простор за аутсајдери. Тие потоа се ставаат заедно, на помалку добри места.

Иако црната муштерија троши до двапати повеќе од белата муштерија во козметиката, вкупниот обем на етнички производи останува помал (помалку клиенти и кои не мора да купуваат производи со печат "етнички").

Со интегрирање на поголем оддел за продажба, SheMoisture исто така обезбедува поголема видливост и поголем приход.

Од логистичка борба до мулти-сензорна застапување.

Фактот дека постои зрак јасно идентификувани "убавина", а друг ray етикетирани како "етнички" (одвојување на етничките козметика општите производи) е многу откривајќи стереотипните естетски преовладува во козметичката индустрија и во општеството воопшто. Кавказски стандард со долга, правилна коса која исклучува било кој друг модел од главниот коридор. Модел на инфериорност интернализиран од значителен дел од црни жени.

Со интегрирање на одделот "Убавина", SheMoisture не само што сака да направи логистичка промена. SheMoisture сака да ја отвори дебатата за тоа како индустријата ја гледа убавината на расистички начин.

Сепак, може ли некој да го фрли каменот на хипер-пазарите? Со помош на самоопределување како етнички козметички "," етнички козметика "," козметика за жени на боја, текстура на косата, итн ... загрижен козметички компании, исто така, може да се стави надвор од конвенционалните кола. Како што е наведено р Khadi Сај Бизе (дерматолог специјалист црна кожа), целосно не се согласуваат со тоа "етнички", термин кој се однесува на концептот на "раса" и на скала од вредност, која предизвика многу штета, а- Дали ние треба да бидат заклучени во една семантичка комуна збунувачки, редуктивна, исклучување или? Зошто не заборавајте на етикетата (или се задржи само "глобална убавина" на зборот) и се фокусира на мулти-етничка маркетинг, ултра-прецизна гео?

Целта не е да се сакаат да се спојат или да се лишат идентитетите во "универзална" убавина (во која сите изгледаат подеднакво). Напротив, мора да се стремиме кон "плуриверзализам", да прифатиме појава на нови претстави на убавината, да ги придружуваме и да ја забрзаме нивната афирмација. Идејата е да ги извади овие етнички брендови од статусот на лажат брендови, добивајќи поширока видливост и поширока публика. Брендови кои успеваат да се позиционираат за привлекување на големи групи потрошувачи успеваат да го скршат познатата стаклена таваница. Токму она што SheaMoisture го направи.

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "САД: Етничката козметика конечно се интегрира ..." Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате нашите публикации ...

Следете ја нашата страница на Фејсбук!

Испратете го на пријател