Адиндра: Западноафрикански симболи кои се евоцираат од традиционалната мудрост

Адиндра: Западноафрикански симболи кои се евоцираат од традиционалната мудрост
Ви благодариме за споделување!

Африканските симболи на Египет се добро познати, но сега е време да се откријат неколку африкански симболи, особено од Западна Африка Adinkra . Адинкра се визуелни симболи, првично креирани од Ашанти од Гана и Гијаман од Брегот на Слоновата Коска во Западна Африка. Тие претставуваат концепти или афоризми и се широко користени во ткаенини, керамика, логоа и реклами. Симболите имаат декоративна функција, но исто така претставуваат и предмети кои ги опфаќаат евокативните пораки кои ја пренесуваат традиционалната мудрост, аспекти на животот или животната средина. Колекцијата подолу е од Жан Мекдоналд , и е наменета за африканските уметници и дизајнери инспирација во логото, веб-страниците, облеката, накитот и модниот дизајн, а да не зборуваме за тетоважи .

1. SANKOFA


"Врати се и направете го тоа"

симбол на важноста на учењето од минатото

2. WO NSA DA MU A


"Ако твоите раце се во садот"

симбол на партиципативна влада, демократија и плурализам

Од афоризмот, "НСА дај му а, Нња Вонни wо" - "Ако твоите раце се во чинија, луѓето не јадат сè и ништо не оставаат. Извор: "Ткаенина таа метафора" од Г.Ф. Којо Артур

3. SESA WO Suban

"Промена или трансформирај го вашиот карактер"

симбол на трансформација на животот

Овој симбол ги комбинира два различни адинкра симболи, "Утринска ѕвезда", што може да значи нов почеток за денот, поставен во внатрешноста на тркалото, што претставува ротација или независно движење.

4. WAWA ABA


"Семе на вава дрвото"

симбол на отпор, издржливост и упорност

Семето на Wawa дрвото е исклучително
тешко. Во Акан културата, тоа е симбол на некој кој е силен и тежок. Таа го инспирира поединецот да истрае низ тешкотии.

5. TAMFO BEBRE

„Непријателот врие во сопствениот сок“

симбол на љубомора и завист

6. WOFORO DUA PA A

"Кога возиш добро дрво"

симбол на поддршка, соработка и охрабрување

Изразот „Woforo dua pa pa na yepia wo“ значи „Кога возиш добро дрво, ти се дава поттик“.

Повеќе метафорички, тоа значи дека кога работите за добра причина, ќе добиете поддршка.

извор: Ткаенина таа метафора од Г.Ф. Којо Артур

7. PEMPAMSIE

"Подготвени за пиење"

симбол на волја, издржливост, цврстина

Според Речник на Adinkra , дизајнот Овој симбол изгледа како врски на еден синџир, и имплицира заедница е силата, како и важноста да се биде добро подготвен.

8. OWUO ATWEDEE

"Скалата на смртта"

симбол на смртта потсетник на ефемерни природата на постоењето во овој свет и императивот на живеење добар живот во да биде достојна душа во задгробниот живот

9. OWO FORO ADOBE

« Змија се искачува на рафија дрво »

симбол на цврстина, внимателност и
на трудољубивост

Поради трње, рафинското дрво е многу опасен предизвик за змијата. Неговата способност да вози, тој е модел на упорност и претпазливост.

10. OSRAM NE NSOROMMA

"Месечината и ѕвездата"

симбол на љубов, верност, хармонија

Овој симбол ја одразува хармонијата што постои во врската помеѓу мажот и жената. Проверка: ". Kyekye current current "(Северна ѕвезда има длабока љубов за брак Таа се уште е на небото, чекајќи го враќањето на месечината, нејзиниот сопруг ..) -Од Речник на Adinkra )

11. ONYANKOPON ADOM NTI BIRIBIARA BEYE JEI

"Со Божјата благодат, сите ќе бидат добро"

симбол на надеж, промисла, вера

12. OKODEE MMOWERE

"Каноните на орелот"

симбол на сила, храброст, моќ

Орелот е најмоќната птица на небото, а неговата сила е концентрирана во канџите. Кланот Oyoko, еден од деветте Акан кланови, го користи овој симбол како амблем на кланот.

13. ODO NNYEW FIE KWAN

« Loveубовта никогаш не го губи патот кон дома

симбол на моќта на љубовта

14. Nyansapo

"Јазол на мудрост"

симбол на мудрост, генијалност, интелигенција и трпеливост

Особено почитуван симбол на Акан, овој симбол ја пренесува идејата дека "мудриот човек има способност да го избере најдобриот начин за постигнување на целта. Мудриот имплицира широко познавање, учење и искуство и способност да ги применуваат овие факултети за практични цели. "(Вилис," Речник на Adinkra «)

15. NYAME YE OHENE

"Бог е цар"

симбол на величие и надмоќност на Бога
извор: Ткаенина таа метафора од GF

Којо Артур

16. NYAME NTI

„По благодат Божја“

симбол на верата и доверба во Бога
Според речникот на Adinkra од В. Брус Вилис: "Ова стебло е претставено како личен живот во многу култури. Го симболизира Акан дека храната е основа на животот и дека не можат да преживеат, ако не и за храната што Бог ја стави на Земјата за нивната храна. "

17. NYAME NNWU NA MAWU

"Бог никогаш не умира, па не можам да умрам"

симбол на сеприсутноста на Бога и постојаното постоење на човечкиот дух

Тоа значи бесмртност на душата на човекот, за кој се верува дека е дел од Бога. Бидејќи душата почива на Бога по смртта, тој не може да умре.

18. NYAME biribi WO SORO


"Бог е во рајот"

симбол на надеж Потсетник дека Божјиот дом
местото е на небото, каде што може да ги слушне сите молитви.

19. NSOROMMA

"Дете на небото [starsвезди]"

симбол на старателство потсетник тоа
Бог е татко и ги надгледува сите народи.

20. NSAA

Еден вид рачно ткаени ткаенини

симбол на извонредност, автентичност,
автентичност Според "Редакцијата на Adinkra" од W. Bruce Willis, NSAA
Симболите ја одразуваат изреката: "Неа onnim NSAA oto n'ago", што тој го преведува како "Кој не знае автентичен Nsaa ќе купи лажни. "Квалитетот на Nsaa дојде да го претставува квалитетот на работата воопшто.

21. NKYINKYIM

"Пресврт"

симбол на иницијатива, динамичност и флексибилност

22. NKYIMU

Вкрстени поделби направени на адинкра ткаенина пред печат

симбол на Вештина, прецизност Пред аманкри ткаенината е печат со симболи, на занает го блокира платното со линии во правоаголна решетка за помош a чешел со големи заби. Оваа подготовка е симболична за техниката која бара резултати во производот со највисок квалитет.

23. NYAME DUA

„Дрво Божјо“ - олтарот

симбол на присуството и заштитата на Бога. на Nyame Dua е свето место каде се изведуваат ритуали. Подигната пред
дома или сложена, таа е направена од дрво што е сече каде што три или се среќаваат неколку гранки. Ова учество го пополнува теракотното бледело со вода и билки или други симболични материјали за прочистување и благослов
ритуали.

24. NKONSONKONSON

"Линк врска"

симбол на единство и човечки односи Потсетник до
да придонесе за заедницата, дека во единството е сила

25. НЕО ОПЕ СЕ ОБЕДИ ХЕНЕ

"Кој сака да биде цар"

сервис и лидерски симбол наизразот „Nea ope self Obedi has daakye not, firi ase sue som ansa“ значи ”тоа кој сака да биде крал во иднина, прво мора да научи да служи. "

извор: Ткаенина таа метафора пар
GF Kojo Arthur

26. NEA ONNIM НЕ SUA A, OHU

„Оној што не знае, не знае да учи“

симбол на знаење, доживотно образование и тековната потрага по знаење
извор: Ткаенина како
метафора
од Г.Ф. Којо Артур

27. MPUANNUM

"Пет кивки" (на коса)

симбол на свештеничка функција, лојалност и прстите "Овој симбол се вели дека е фризура на радост. Ова е
традиционални фризерски свештеници. Дизајн на симболот на адинка
mpuannum изгледа како начинот на кој се врзале влакната на свештениците. Тој исто така претставува посветеност и верност на постер кога прави задача потребно од една. Покрај тоа, mpuannum значи лојалност или инкарнација на високото
должност на посакуваната цел. "

В. Брус Вилис, речник на Адинкра

28. MPATAPO

"Јазол за помирување / помирување"

симбол на помирување,
мир и смирување Матпапо претставува врска или јазол што се врзува
страните во спорот за мирно хармониско помирување. Тоа е симбол
на мирот по конфликтите.

29. MMUSUYIDEE

„Што ја отстранува лошата среќа“

симбол на добрина и среќа на светоста

30. MMERE DANE

„Време на промена“

симбол на промена, динамичен

Извор на живот:крпа како метафора од Г.Ф. Којо Артур

31. MFRAMADAN

"Куќиште отпорни на ветер"

симбол на храброст и волја да се справат со животот
превратностите

Овој симбол укажува на вооружена или изградена куќа - изградена
да издржат ветровити и перфидни услови. Тоа се одразува во историјата на Асанте а клаузула во непишаното конституирање на Златната столица. Велат оралните аферентни сметки дека според оваа клаузула треба да се зајакнат куќните куќи во Kumasi трева. Ова засилување може да предизвика куќата да биде посилна и отпорна на неповолни временски услови. "

De Речник на Adinkra од W.
Брус Вилис

32. МЕ СМЕНА WO

„I'mе се омажам за тебе“

симбол на посветеност, упорност фразата "Никој не се зафати во задачата за мешање на бетон за изградба на свадбената куќа “.

Voir Ткаенина како
метафора
од Г.Ф. Којо Артур, стр. 89, 163.

33. MATE MASIE

"Она што го слушам, го чувам"

симбол на мудрост, знаење и претпазливост Имплицитно значење на фразата "Маси" е "Јас разбирам". разбере
значи мудрост и знаење, но исто така претставува и претпазливост за да се преземе размислете што другото рече.

34. КВАТАКИЈА Атико

"Коса стил на воен капетан на Асанте"

симбол на храброст и храброст "ова
Симболите се карактеризираат како посебен стил на косата на Кватакеј, капетан на старата војна Асанте. Симболот дојде да претставува храброст и бестрашност. Тоа е, исто така дадена како титула заработена за некој храбар син на заедница на Акан ".

- В. Брус Вилис, The Adinkra Dictionary

35. KINTINKANTAN

"Надуена екстравагантност"

симбол на ароганција

36. KETE PA

Добар кревет симбол на добар брак Од фразата тоа за жена која има добар брак се вели дека спие на добар кревет.

Voir Ткаенина како
метафора
од Г.Ф. Којо Артур, стр. -87 89

37. HYE WI HYE

„Што не гори“

симбол на нераспадливост и издржливост
Овој симбол го изразува своето значење од традиционалните свештеници кои биле во можност да одат оган без гориње на нозете, инспирација за другите да истраат и да ги надминат тешкотиите.

38. HWE MU DUA

"Мерен инструмент"

симбол за испитување и контрола на квалитет Овој симбол ја нагласува потребата да се бори за најдобар квалитет, било да е тоа во производството на стоки или човечки претпријатија.

39. GYE NYAME

„Освен Бога“

симбол на превласт на Бога Овој уникатен и Убав симбол е сеприсутен во Гана. Ова е далеку од најпопуларниот, за употреба
во декорација, одраз на длабоко религиозниот карактер на Гана personnes

40. FUNTUNFUNEFU-DENKYEMFUNEFU

"Сијамски крокодили"

симбол на демократијата и единството Сијамски крокодилите оставаат стомак, но борбата против храната. Овој популарен симбол е
потсетник дека внатрешните борби и племенството се штетни за сите оние кои се ангажираат во неа.

41. FOFO

"Засади со жолти цвеќиња"

симбол на љубомора и завист "Кога фофо ливчињата паѓаат, тие се претвораат во влакната како црни. Акан ја асимилира природата од ова растение до aубоморна личност

Речникот на Адинка од В. Брус Вилис.
Постои аканска поговорка поврзана со овој симбол: „Која е фабриката за фофо
желба е дека gyinantwi семе црне.

42. FIHANKRA

"Куќа / сместена"

симбол на безбедноста и безбедноста карактеристичен за Акан (Асанте) архитектурата, која се состои од колективно домување има само еден влез и излез.

43. FAWOHODIE

Симбол "независност" на независноста, слободата, еманципацијата

"Од изразот: Fawodhodie ene obre na enam. Буквален превод:
„Независноста доаѓа со своите одговорности. "

De ткаенина како метафора пар
GF Kojo Arthur

44. ЕСЕ НЕ ТЕКРЕМА

"Забите и јазикот"

симбол на пријателство и меѓузависност
забите и зависната улога играат јазик во устата. Тие можат да влезат
конфликт, но тие треба да работат заедно.

45. ЕПА

« лисици »

симбол на правото и правдата, ропство и заробеништво Адолф
Агбо, во "Вредности на Адинкра Симболи" забележува дека воведени се лисици
Африка поради трговијата со робови, а подоцна станала популарна меѓу лидерите на
лисици престапници. "Симболот ги потсетува делинквентите на
бескомпромисна природа на законот. Меѓутоа, ги обесхрабрува сите форми на ропство.

46. EBAN

Затворање

симбол на љубов, безбедност и домашна безбедност за Акан е посебно место. Куќата која има ограда околу неа се смета за идеална престој. Оградата симболично го одделува и го обезбедува семејството на надвор. Поради безбедноста и заштитата што ја дава оградата, симболот е исто така поврзан со безбедноста и безбедноста, се наоѓаме во loveубов.
Од Адинкра
речникот

47. DWENNIMMEN

„Рогови на Рам“

симбол на понизност со сила Овен е жестоко се тепа против противникот, но, исто така, понизно се расправа за колењето,
истакнувајќи дека дури и силната треба да биде смирена.

48. DUAFE

"Дрвен чешел"

симбол на убавина и чистота; симболи на пожелно женски квалитети Значењето на овој симбол се карактеризира малку
поинаку во "Речник на Adinkra" и "Симболични вредности на Adinkra"; Првиот нагласува повеќе апстрактни квалитети на женствената љубезност, љубов и нега, додека вториот има повеќе буквално толкување, во потрага по подобар а и добра хигиена. Во секој случај, дует беше драгоцено средство на Акан жена, се користи за да стил и плетенка нејзината коса.

49. DENKYEM

"Крокодил"

симбол на адаптибилност Крокодилот живее во вода,
се уште дише воздух, демонстрирајќи PDTPE

50. LADY LADY

„Н.ом на игра на табла »

симбол на интелигенција и генијалност

51. BOA ME NA ME MMO WO

« Помогни ми и дозволи ми да ти помогнам »

симбол на соработка и меѓузависност

извор: "Ткаенина таа метафора" пар
GF Kojo Arthur

52. БИ БИ НКА

„Никој не треба да каснува едни со други“

симбол на мир и хармонија Овој симбол предупредува против провокација и конфликт. Сликата е заснована на два риби залак
едни со други опашки.

53. БЕСЕ САКА

"Торба од кола ореви"

симбол на богатство, моќ, изобилство, изобилство, пријателство и единство Кола одигра важна улога во економскиот развој од Гана живот. Готови култури што се користат, тоа е тесно поврзано со богатството
и изобилство. Овој симбол, исто така, ја претставува улогата на земјоделството и трговијата зближување на народите.

54. Аја

"Фернандо"

симбол на издржливост и снаодливост. Папрат е рустикално растение растение кое може да расте на тешки места. "Лице кое го носи овој симбол сугерира дека тој издржал многу неволји и преживеал многу тешкотии. "
(Вилис, Речник на Adinkra )

55. ASASE YE DURU

"Земјата има тежина"

симбол на промисла и божественост на Мајка-Земјата. Овој симбол ја претставува важноста на Земјата во одржувањето на животот.

56. ADINKRAHENE

"Раководител на адинкра симболи"

симбол на величина,
харизма и лидерство Овој симбол се вели дека одиграл инспиративна улога во
дизајнот на други симболи. тоа значи дека е важно да играте
лидерска улога.

57. AKOBEN

„Рог на војната“

симбол на будност и недоверба Акобен е рог се користи за да се изговори воен повик.

58. AKOFENA

„Меч на војната“

симбол на храброст, храброст, херојство и крстот мечеви беа популарен мотив во грбот на многу древни Акан -Членки. Покрај признавањето на храброст и храброст, мечевите можат да претставуваат легитимниот орган на државата.

59. Akoko NAN

"Ногата на кокошката"

симбол на негувањето и дисциплина овој симбол се преведува на "пилешки чекори на нејзините пилиња, но таа не убива
нив. "Ова претставува идеална природа на родителите, што е и заштитна и корекција. Удар за да ги нахранат децата, но предупредување да не се расипе
нив.

60. АКОМА НТОСО

« врзани срца "

симбол на разбирање и разбирање

62. ANANSE NTONTAN

„Пајажина“

симбол на мудрост, креативност и комплексноста на животот Anansi, пајакот, е добро познат лик кај Африканците приказни.

63. AKOMA

„Срцето“

симбол на трпеливост и толеранција Според Агбо, кога а
никој не се вели дека "има срце во стомакот", таа личност е многу толерантна.


ИЗВОР:
http://www.siliconafrica.com/african-symbols-for-creative-design/

Ви благодариме што реагиравте со емотикон
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Адиндра: западноафриканските симболи се евоцираат ..." Пред неколку секунди