Алегорија на ослободениот роб

Фото: Заминување филм
fr flag
zh знаме
во знаме
од знаме
тоа знаме
pt знаме
ru знаме
знаме
Ви благодариме за споделување!

27 APRIL 1848 беше потпишан декретот за укинување на ропството. Овој текст законски забранува ропство, но дали сме навистина слободни?

Синџирите што недостасуваат од нашите зглобови се уште се присутни во нашето несвесно, бидејќи железото на нашите окови е заменето со уште понижувачки кафез. Иако нашите тела веќе не беа камшикувани, стигмата останува во нашите умови. Оваа рана не лекува, бидејќи нѐ потсетува на болка што трепери: на сеќавање на сите морални понижувања. Бидејќи сме сѐ уште робови на нашето сеќавање и нашето минато. Несвесно, ние сме условени да ги повториме овие страдања, како да репродуцираме садомазохистичка игра, онаа што ја правиме со нашиот господар. Ова е како во денешното општество ние несвесно наликуваме на имиџот на господарот.

Но, не е ли ова висина на лудило? Дали ние сепак треба да имаме железа на нозете и рачните зглобови за да забележиме колку црн човек сѐ уште е роб?

По отстранувањето на сите сеќавања на нашата историја, на нашите култури и на нашите религии, добивме право да одиме на училиште за да ја научиме нивната историја, нивната култура и нивниот јазик, но тоа не е ново кондиционирање? Ние бевме глината што ја ставаа во нивната мувла и сега сме вазни кои ги продаваат и ја красат нивната околина. Премин од статусот на животното до објектот на објектот, ова е нашата нова "човечка" состојба. Не ни требаат блесоци за слепите кои сме ...

За контрола на чистокрвни, тие само се стави лигамент на главата на коњот за се скроти диво животно, со што се губи енергија, својот ентузијазам, неговата слобода. На укинати робови, станавме ослободени робови, но не и слободни суштества, бидејќи телесно ропство има дадено начин на противникот дури и повеќе тешки и сурови. Овој противник, невидлив, царува врховен во нашата потсвест и насочува со железна рака нашето постоење. Овој мулти-на чело химера главна пречка за нашата слобода, се нарекува илузија, незнаењето и уред. За да се надмине тоа, ние мора да се потпираат на извори од нашата историја, и пристап до директни знаење. Така светлината ќе бркаат маглата на незнаењето и дека ние ќе конечно слободен.

Од Матие Гробли

Ви благодариме што реагиравте со емотикон
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Алегорија на ослободениот роб" Пред неколку секунди