Алхемиската мистерија на Пресвета Богородица од Париз - Џеф Ле Мат (PDF)

Алхемиската мистерија на Нотр-Дам де Париз

Карл Густав Јунг, татко на психологијата на длабочините, познато е поврзан со херметичката симболика на алхемијата во неговите принципи и неговите операции кон психичките процеси, по дефиниција несвесни. Осврнувајќи се на божественото дело на создавањето и на планот на спасението што е својствено за него, алхемискиот процес се нарекува опус магнум, големото дело кое го препознава патот на развојот на човечката душа во световите на материјата. Алхемиското дело е неразделно од трансмутацијата на операторот. Според принципите на масата на смарагд, она што модифицира однадвор го модифицира внатрешноста и што ги менува микрокосмовите исто така го модифицира макрокосмосот (и обратно). Во оваа перспектива алхемијата станува дисциплина на внатрешна работа, екстракција и сублимација на компонентите кои се жива, сулфур и сол кои имаат симболични кореспонденции со нашата психа. Оваа работа ќе се остварува на материјата прима, суровината и основното што сме. Овој материјал е по дефиниција брусен и несовршен и мора да се трансформира, трансмутација за да се извлече рафинирана, прочистена супстанција. Ова е причината зошто алхемијата е опишана како тајна и тајна наука која го трансформира оловото во злато, сребро или долгогодишен еликсир, претставена од каменот на филозофот.

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Алхемиската мистерија на Нотр-Дам де Париз ..." Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате ...

Следете нè на социјалните мрежи!

Испратете го на пријател