Негро-африкански цивилизации од професорот Кови Гомез

Професор Кови Гомез

Археолозите се борат со децении за да се разјаснат условите за појавата на цивилизацијата на древниот Египет, на крајот на петтиот милениум (Фред WENDORF, Брус Вилијамс, Damiano Апија) сега се едногласни во нагласување на одлучувачка улога праисториски Нубија големи технолошки промени кои се доведе до развој на првите социо-политички институции во Горен Египет посебно во Абидос, на познатиот Nekhen NOME Та Сети.

Тоа е во овој контекст, кој се појави на неколку генерации пред фараонот Нармер обединување (-3300), познатиот династијата Shemsu HOR ( "NEXT на Хорус"), на кој сето човештво е задолжена првиот историски иновации значајни (божествена Евреите, хиероглифско писмо, монументална архитектура, астрономски календар, правни законици ...).

Суштината на овој пред-династички населба беше претставена од страна Флиндерс Петри и ANOU кои AMELINEAU внимателно ги проучувал остатоци не archéologiques.On пренагласуваат вознемирувачки сличности помеѓу праисториски култури на Нубија во петтиот милениум и оние од регионот Велики Африка езера од Конго басенот до границите на денешна Јужна Африка.

Додадено на овие overabundant археолошки податоци извонредните конвергенција на елементи составен од споредбата меѓу главните центри на карпеста уметност во Afrique.Dans книга под наслов "Одисејата на Феникијците" географот Виктор Berard има фокусот во големи детали за културни влијанија ПОГОЛЕМИ настанати во текот на вториот милениум на PREHELLENES CRÉTOIS воопшто, а особено со Нубијците и древните Египќани, кои беа на едногласна согласност од грчки автори и сведоци на антиката на melanoderm се карактеризира (види HERODOTE, EUTERPE, Книга II, 104).

Всушност, пред-хеленистичкиот период во историјата на Европа е намерно трае од актуелните европски историчари, кои се обидуваат да го минимизираат блиски односи кои постоеле меѓу Гора АФРИКАНСКИОТ цивилизација што се Нубија и Египет фараонски на страна и од друга part.Il PREHELLENES не беше само трговските односи како мисла Џон VERCOUTTER (види "Египет и PREHELLENES"), туку масовен прилив на Нубија и древниот Египет во областа на архитектурата, уметноста, навигација, па дури и религијата.

Тоа е наследството на Гора африкански култури објаснува подемот и доминацијата на Европа PREHELLENES за трагедијата на варварските инвазијата и уништувањето на микенската цивилизација со испитување DORIENS.Il пролет историски извори достапни Критски самата цивилизација беше решавачко влијание на Египет Nubian цивилизација на крајот на Старото Кралство до инвазијата на "луѓе на морето", во дванаесеттиот век п.н.е. (види Cheikh Anta Diop "цивилизација или круша").

Само оваа историска перспектива помага појасни познатиот "Митот за Атлантида", објави од Платон во приближува вулканска експлозија на Санторини, еден остров во Cyclades.Les индоевропски самите ќе знаат дека промовирањето на релативната во текот на semilegendary период кој се совпаѓа со појавата на епови Homerics снимен односно во Илијада (соединение помеѓу -800 и -750) и Одисеја (составен на крајот на осмиот век п.н.е.) .Овие епови беа поднесени УСНИ И ова е само VI-от век Pisistratus ќе определи од страна на пример Илијада пишување.

Слично на тоа, тоа е директното влијание на Египет на Грција во Мала Азија, а особено на Град IONIE за разбирање на воведување во Европа на таа филозофија на Талес Милет по патување студиозно меѓу СВЕТО НАУКА египетски сопствениците на "обид да се аклиматизирам Grèce.Toutes филозофски шпекулации несоодветно распределени преку т.н." ГРЧКИ чудо "да Presocratics се позајмени прво од Египет пред да се толкува, обработени, денатурирани над temps.La познатата "Традиција антички", која Платон и Ксенофон однесуваат помпезно да се објасни инвазија на аргументот на реминисценција и почнувајќи од идејата за бесмртност на душа во мислата на Сократ (види ја PHEDON) е експлицитно поврзана со Египет, кој ќе биде извор originelle.Ainsi, Талес, ANAXIMANDRE, Анаксимен, Питагора, Хераклит, PARMENID Е, Емпедокле, Anaxagoras, Платон, ZENON НА ELEE, Аристотел итн се сите задолжени за древниот Египет филозофски знаење што го направија нивниот углед во CENACLE мислители ILLUSTRES.Au време на крајот на антиката, а не Европа сигурни повторно да се подготви ALEXANDRIA знаења потребни за негова регенерација.

Освен од различни теолошки и филозофски струења кои се директно поврзани со овој "ПОПИС зла на милениумот МУДРОСТ EDGE на Нил" (сп Лучијано CANFORA "уништување на Александриската библиотека"), наука ќе ја доживее бум во тоа време како што беше потврдено од страна на меѓу другите апсењето на египетскиот астрономски познавања од Аристарх од Самос од 350 пред нашата ера.

Дојде време за Африкански и Афро-потомци од целиот свет да го следи главниот град колективно препорака на професорот Cheikh Anta Diop направени од 1973: "Ние мора да се каже на генерациите кои се отворени за истражување: си рака со науката до заби и да си одат солза unceremoniously рацете на узурпаторите културно добро од Африка кои ние сме биле толку долго фрустрирани "(сп Предговор за Африка во древниот Египет PHARAONIQUE- црна Африка" Теофил OBENGA)

ПИШЕТЕ ОД професорот Жан-Чарлс Коови Гомез

[amazon_link asins=’2708706888′ template=’ProductAd’ store=’afrikhepri-21′ marketplace=’FR’ link_id=’3d24d259-b59f-4c82-817e-22e9bda677c6′]

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Негро-африканските цивилизации од професорот ..." Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате ...

Следете нè на социјалните мрежи!

Испратете го на пријател