Говор на кралот Gbehanzin на 20 јануари 1894

Кралот Гбежанин
Ви благодариме за споделување!

Придружници на несреќа, последните верни пријатели, знаете под кои околности, кога Французите сакаа да ја зграпчат земјата на нашите предци, решивме да се бориме.

Тогаш бевме сигурни дека ја водевме нашата војска до победа. Кога моите воини се зголемија од илјада за да го одбранат Данхоме и неговиот крал, со гордост ја препознав истата храброст што ја покажаа Агаджа, Тегесе, Газо и Глере. Во сите битки бев на нивна страна.
И покрај правдата на нашата кауза, и нашата храброст, нашите компактни војници беа уништени во еден момент. Тие не можеа да ги поразат белите непријатели чија храброст и дисциплина ги славиме. И веќе мојот плачлив глас не се буди повеќе од ехо.
Каде се пламтените амазони кои сега горат свет гнев?
Каде, нивните неукротиви шефови: Гудеме, Јеве, Кетунган?
Каде, нивните робусни капетани: Гогоббе, Чахлабуку, Гоѓила?
Кој ќе пее нивните прекрасни жртви? Кој ќе каже нивната великодушност?
Бидејќи со својата крв ја запечатија пакетот врховна верност, како можам да прифатам без нив никаква абдикација?
Како се осмелувам да се појави пред вас, храбри воини, ако го потпишав генералот?
Не! На мојата судбина нема да го свртам грбот. Ќе се соочам и ќе одам. За најубавата победа не може да се победи над непријателска армија или противници осудени на тишината на зандана. Е навистина победнички, човекот кој останува сам и кој продолжува да се бори во своето срце. Не сакам царинскиот службеник, на портите на земјата на мртвите, да најдам извалкања пред моите нозе. Кога ќе те видам повторно, сакам мојот стомак да се отвори за радост. Сега дојди кај мене што ќе му угоди на Бога! Кој сум јас за да го направам моето исчезнување дупка на земјата?
Остави, ти последен придружник жив. Придружете се Abomey каде што новите господари ветуваат сладок сојуз, животот спасува и, се чини, слобода. Таму, се вели дека веќе се радува радоста. Таму, се чини дека белците ќе ви бидат поволни како дожд што ќе го завеси неверојатниот црвен кадифе или сонцето што ќе ја зграби свилената брада од ушите.
Свршеници исчезнати, херои непознати за трагичен еп, тука е понудата на сеќавање: малку масло, малку брашно и бик крв. Еве го обновениот пакт пред големото заминување.
Збогум, војници, збогум!
Guédébé ... останува да стои, како мене, како слободен човек. Бидејќи крвта на загинатите војници гарантира воскресение на Данхом, крвта не смее да тече. Предците немаат никаква врска со нашите жртви. Тие ќе вкусат подобро чиста почит на овие верни срца обединети за величината на земјата.
Затоа се согласувам да се посветам на долгата ноќ на трпеливоста во која зората сјае.
Guedbe, како гласник на мирот, оди во Ghoho, каде што генерал Додс е камп.
Одете му кажете на освојувачот дека не ја гарпи ајкулата.
Одете му кажете дека утре, попладне, на моја слободна волја одам во селото Јего.
Одете му кажете дека прифаќам, за опстанокот на мојот народ, да се сретнете во неговата земја, според неговото ветување, претседателот на Французите.

Ви благодариме што реагиравте со емотикон
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Говорот на кралот Гбежанин на 20 јануари 1894" Пред неколку секунди