Доблестите на комбуха, еликсир на бесмртноста

Доблестите на комбуха

Во кинеската медицина, комбуха се смета за "еликсир на бесмртност ». Самураите редовно ги конзумирале. Јапонците продолжуваат да пијат секој ден.

Овој пијалок потекнува од Далечниот исток и се појави во Русија и Источна Европа од Монголија и Сибир.

Оригинален ферментиран пијалок

Kombucha (или combucha) е а ферментиран пијалок. Ова е истиот принцип на ферментација како пивото (направено од житарки), или оној пери (направен од овошје).

Но комбухата е направена со du чај. И со вид на одредени ферменти: комбуха печурка. Тој е тој што ја прави разликата со другите процеси на ферментација. И кој го даде своето име на пијалокот.

Различните процеси на ферментација

Други процеси на ферментација генерално се базираат на:

 • млечни ферменти (за млеко, зеленчук, житни култури),
 • de мувла (за сирење, особено сини),
 • de бактерии (за алкохолен оцет), или
 • de квасец (за алкохолни пијалоци како што се пиво, руски квас, итн.)

Мајка печурка

Всушност, комбухата од печурки не е "вистинска" печурка, туку а мешавина на овие различни видови на ферменти. Тоа е симбиоза на видови на квасец и лакто-оцетни бактерии. Оваа симбиоза резултира во производство на желатин кој е оригинален фермент и неправилно се нарекува " комбуха печурка ».

Ова е "жив" желатин (Овие се бактерии и квасец кои се живи) кои варираат со времето и со растечките услови. Точно како „мајката“ на оцет, на пример. Тоа е истиот принцип. Освен што комбухата е кревка и бара услови за хигиена и температура совршена за нејзино производство и зачувување.

"Мајката" на комбуха (или печурката комбуха) се користи со течност која содржи шеќер. Класично, тоа е чај - особено црно - и трска шеќер.

Резултатот е малку пенлив пијалок, повеќе или помалку килибар, со вкус се сеќава на јаболковина, многу освежувачко и освежувачко. И особено многу богата со хранливи материи!

Хранливи материи во црн чај комбуха:

 • органски киселини, особено глуконска киселина, глукуронска киселина, млечна киселина, оцетна киселина и етил ацетат
 • витамини: животи. B1, живее. B2, живее. B6, живее. B12, живее. Ц, живее. ПП
 • полифеноли: епикатехини, флавоноидни пигменти
 • бесплатни Theine, амино киселини (theanine)
 • ензими

Внимание! Комбуха исто така содржи малку алкохол, како резултат на ферментација. Ова мора да се земе предвид кога сакате да им го дадете на децата.

Коктел на бенефиции

Таквото богатство на хранливи материи не е вообичаено, особено за пијалок. Таа може да се преправа дека се приклучува кон млекото, сметано за неговиот состав како храна, а не за пијалок.

Здравствените придобивки на комбуха ќе се множат:

 • антиоксиданс: благодарение на флавоноидните пигменти.
 • детоксикација и прочистување: благодарение на глуконската киселина која ги растворува токсините.
 • анти-микробиолошки: благодарение на органските киселини.
 • регенератор и обновувач на клетките на цревната, оралната и епидермалната мукоза: благодарение на органски киселини, ензими, витамини и полифеноли.

Со други зборови, комбуха би дозволил

 • за подобрување на имунолошкиот систем
 • да се стимулира функцијата на дебелото црево
 • за подобрување на физиологијата на кожата
 • да се стабилизира метаболизмот
 • за детоксикација на телото
 • да помогне во борбата против замор, стрес, крвен притисок или дијабетес.

ИЗВОР: http://www.consoglobe.com/kombucha-boisson-fermentee-champignon-cg

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Доблестите на комбуха, еликсирот на бесмртни ..." Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате ...

Следете нè на социјалните мрежи!

Испратете го на пријател