Добри вести: Невралната трансплантација е сега можна

Невролошки графт

Француско-белгискиот тим само што го поправи церебралниот кортекс на возрасен глушец преку трансплантација на неврони добиени од ембрионски матични клетки. На крајот, искуството претставува надеж за лекување на мозочните заболувања.

Поправка на мозокот, изводлива реалност? Ова е она што можеме да го надеваме на долг рок, по научната вештина на професорот Афњае Гајард, истражувач на Универзитетот во Поатје, во соработка соИнститут за интердисциплинарни истражувања во човечката и молекуларната биологија на Брисел.. За првпат, живото суштество ги прими невроните директно преку мозокот клеточна терапија. Резултатите од експериментот кој траеше повеќе од дванаесет месеци се пријавени во научното списание Неврон.

Враќање на невролошките врски

Истражувачите прво морале да ги соберат соодветните неврони на ембрионските матични клетки, израснати in vitro. Ова е деликатна операција, бидејќи кортексот е составен од околу 100 видови на неврони, дистрибуирани преку шест слоеви и различни мозочни површини. И дека овие различни неврони не се заменливи.

Тие потоа ги пресадиле добиените клетки во повредениот визуелен кортекс на возрасни глувци со глушец и го следеле нивното однесување за една година. "Системот беше воспоставен по месец и половина и се формираа врски, објаснува професорот Гајард, цитиран од Ле Фигаро. Ние трансплантирани прогенитори на визуелни неврони, незрели клетки кои по трансплантацијата дополнително се развиваат, а потоа ги воспоставија вистинските врски со вистинските неврони. Со стимулирање на окото на глувците, ги видовме активирачките неврони. На крајот на 12 месеци, графтот бил "земен" од 61% од животните.

Ограничувања и ветувања

Мал стан доаѓа за ублажување на ентузијазмот на операцијата. На крајот од набљудувањето, Фигаро известува дека "шест графтови на 47 содржат голем дел од не-невронски клетки, што може да укаже на формирање на тератома, тип на тумор формиран од неправилно диференцирани клетки. Сепак, Афсане Гајард се надева дека "ќе може да добие други видови на неврони, особено моторни неврони (...) и да ги тестира овие трансплантации кај мајмуните, кои се поблиску до луѓето".

Експериментот останува уникатен во областа на мобилните истражувања. Футура наука им дава збор на истражувачите: "Успехот на нашите мобилни инженерски експерименти за генерирање на нервните клетки на контролиран и неограничен начин и за трансплантација на нив е прв во светот. Ова дело отвора нови пристапи за поправка на оштетениот мозок, особено после васкуларни незгоди или церебрална траума ".

ИЗВОР: http://www.lexpress.fr/actualite/societe/sante/la-greffe-de-neurones-est-desormais-possible_1660952.html

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Добри вести: Невралната трансплантација е сега ..." Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате нашите публикации ...

Следете ја нашата страница на Фејсбук!

Испратете го на пријател