Создадена е енциклопедија на страниците на 500 на традиционалната медицина

Ви благодариме за споделување!

И покрај големите трагедии на нашето време, традициите, расказите, културата и знаењето на домородците се знак за нас. Јазиците и легендите исчезнуваат, понекогаш дури и цели племиња излегуваат. Сепак, амазонското племе - Мацес од Бразил и Перу - создаде медицинска енциклопедија на традиционалното знаење. Енциклопедија, составена од 5 шамани, со помош на конзерваторската група Acate, детално го опишува секое медицинско растение од медицината Маце за лекувањето на секаков вид на болест.

Енциклопедијата на традиционалната медицина е прва од ваков вид. Ова е прв пат дека амазонските шамани транскрибирам медицинско знаење на нивниот мајчин јазик и користење на нивните сопствени зборови, вели Кристофер Herndon, претседател и ко-основач на Acate, во интервју за Mongabay (cf. интервју подолу).

Енциклопедијата е објавен во MATSE јазик MATSE да се заштитат традиционалните медицинско знаење на големите корпорации и истражувачи, кои се обиделе да го украдат оваа информација во минатото. Оваа медицинска колекција е наменета за учење на млади шамани кои сакаат да ги следат традициите. Тоа е пренесување на знаењето.

"Старецот Масте, многу признаен во заедницата, починал без да може да го пренесува своето знаење. Акате и шефовите на Matsés одлучија да ја направат оваа енциклопедија приоритет пред старешините да го запознаат со нив ", вели Херндон.

Acate, исто така, започна програма за размена меѓу старешините Matsés и младите студенти. Преку оваа програма за спонзорство, домородците се надеваат дека ќе го зачуваат својот начин на живот како што имаат со векови.

"Денес, познавање на лековити растенија во абориџинските заедници ќе се исклучи побрзо е вистинска трагедија за оние луѓе кои го губат сè", вели Herndon. "Методологијата развиена од страна на Matsés и Acate може да се следи како пример за другите локални заедници за зачувување на нивните предци знаење".

Интервју со КРИСТОФЕР ХЕРНДОН, докторант по медицина.

Mongabay: Зошто оваа енциклопедија е толку важна?

Кристофер Херндон: Ова е првпат шаманите во Амазон да ги пренесат своите медицински знаења на нивниот мајчин јазик користејќи свои сопствени зборови. Во текот на вековите, познавањето на амазонските племиња е преку збор на уста. Сето ова знаење, овие техники и методи доаѓаат благодарение на длабоките духовни врски што ги има Мацес со природата. Тие живеат во дел од светот каде што биодиверзитетот на екосистемот е најимпресивен. Тие го совладале познавањето на лековитите својства на растенијата и животните што се наоѓаат таму.

Но, во свет во кој културните промени се повеќе се дестабилизираат, дури и најизолираните општества умираат.
Не можеме да ја потцениме брзината со која се губи ова знаење откако изолираната заедница ќе се поврзе со надворешниот свет. Историски гледано, губењето на ендемичните здравствени системи на повеќето абориџински групи раскажува за вкупната зависност од многу рудиментираниот и ограничениот систем на најоддалечените места. Не е изненадување што во повеќето земји во домовите во домородните заедници стапката на морталитет и болести е многу висока.Мапа на која е прикажана поголемиот дел од територијата на Matsé, иако не ги вклучува заедниците на Matsés Brasilian на резерватот Vale do Javari.
Фото кредит: Acate / Instituto Investigaciones de la Amazonia Peruana. Кликнете на сликата за зголемување.

Matsés се повеќе загрижени поради губењето на нивната култура и сиромаштијата на здравствениот систем. Затоа и оваа иницијатива претставува многу за нив. Методологијата што тие ја имаат развиено за заштита и заштита на нивното знаење може да послужи како пример за другите заедници кои се соочуваат со слични проблеми. Заради пошироко движење за конзервација, знаеме дека постои силна корелација помеѓу непроменетиот екосистем и локалното населено место. Ова ја зајакнува идејата дека зајакнувањето на Matsé Culutre е најефективниот начин за заштита на тропските шумски области.

Mongabay: Зошто е вистинскиот момент да се соберат овие информации?

Кристофер Херндон: Знаењето на Маце и мудроста на генерациите се најдоа на работ на истребување. За некои древни Matsés, нивното знаење од предците останува недопрено, бидејќи контактот со надворешниот свет датира од само 50 години. Исцелителите биле возрасни за време на овој прв контакт, тие веќе го совладале нивниот талент пред да бидат негирани од страна на мисионерите и владата. На почетокот на проектот, шаманите не можеа да ги интересираат младите.

"Старецот Масте, многу признаен во заедницата, починал без да може да го пренесува своето знаење. Акате и шефовите на Мацес одлучија оваа енциклопедија да стане приоритетна пред старешините да го носат своето знаење со нив. " Не се работи за одржување на традиционални танци или костими. Станува збор за здравјето на заедниците на абориџините и нивните идните генерации. Влогот не може да биде поголем.

Mongabay: Како изгледа енциклопедијата?

Кристофер Херндон: По 2 години интензивна работа со Matsés, енциклопедија страници 500 5 вклучува поглавја од најголемите готвачи Matsés исцелители. Секој прилог се наоѓа во категоријата по име болест со описен состав вклучувајќи и како да ги препознаат симптомите, причината, кои растенија да се користи и како да се подготват парохија, како и терапевтски алтернативи. Фотографиите на секоја фабрика, земени од самите Matsés, го илустрираат секој додаток.

Енциклопедијата е напишана од гледна точка на шаманите и од самите себе. Тие опишуваат како животните се поврзани со природната историја на растенија и болести. Тоа е вистинска шаманска енциклопедија, целосно изменета од шамани. Ова е прв од ваков вид.

Mongabay: Дали се надевате дека енциклопедијата предизвикува поголеми напори за зачувување?

Кристофер Херндон: Силно веруваме дека зајакнувањето на племињата е најефикасна и најмалку скапа стратегија за зачувување на тропските шуми. Не е случајно што непроменетите делови на неотропските дождовни шуми се толку блиску до станбените области на домородните заедници. Тие ги разбираат вредностите на дождовната шума, бидејќи тие зависат од неа. Овој однос се протега надвор од утилитарната смисла. Ние, исто така, зборуваме за духовна поврзаност која изгледа тешко да се разбере од западна гледна точка, но сепак многу реална.

Повеќето еколошки закани што ги слушаме во вестите - нафта, уништување на шумите, мини, итн. - само опортунистички индустрии очекуваат слабеење на социјалната кохезија неодамна контактирал со домородните групи со надворешниот свет, и да ги искористат нивните ресурси и нивната растечка зависност од надворешниот свет.

Автономијата е обединувачка тема на 3 програмските области на Acate, одржливата економија, традиционалната медицина и агрологијата. Acate не е во потеклото на овие 3 приоритетни области на конзервација; Тие беа развиени во присуство на Мацес за време на разговорите со старешините. Тие што знаат дека најдобар начин да се заштити нивната култура и нивната територија е да се прифати позиција на сила и автономија.

Енциклопедијата беше разгледана и изменета во текот на неколку дена меѓу шефовите на Matsés и древните шамани. Фото кредит: Acate.

Од чисто конзерваторска гледна точка, Matses заштитуваат повеќе од 3 милиони хектари тропска шума само во Перу. ова зона непроменети шуми и најбогати со јаглерод и биодиверзитет. Бразилските заедници на Мацес по должината на реките Јавари и Јакерана ги граничат западните граници на резерватот Маце во Вале до Јавари. Тоа е област приближно со големина на Австрија, има најголем број племиња изолирани доброволно. На јужната граница на териториите на Matsés, на горната река Yaquerana, лежи Сиера Делизер, регион на голема убавина, обдарени со голема биолошка разновидност и изолирани племиња. Тоа е поради оваа причина дека Matsés, дури и ако тие не се во вкупно жители 3 000, се во најдобра позиција да се заштити огромните површини на шуми и племиња тие кријат. Да им се даде оваа одговорност е голем чекор напред кон конзервација.

Mongabay: Велите дека енциклопедијата е само првиот дел од една поголема иницијатива на Акате, кои се другите елементи потребни за да се одржи нивниот традиционален здравствен систем?

Кристофер Херндон: Реализацијата на оваа енциклопедија е историска, тоа е важен прв чекор за зачувување на здравствениот систем на Matsés, како и нивната мудрост и нивната независност. Но самата енциклопедија сам нема доволно тежина за да ја одржи нивната тековна автономија, бидејќи нивниот систем за исцелување се темели на искуството кое може да го гарантира само долго учење.

За жал, надворешните влијанија ги истераа младите луѓе од изолирани области. Не шаман имаше чираци. Сепак, селата сѐ уште зависат и го користат знаењето за лековити растенија од древни исцелители, од кои повеќето се постари од 60 години.

Во текот на втората фаза, програмата за учење, секој шаман - од кои повеќето работеле на поглавја од енциклопедијата - ќе биде придружуван од страна на младите Matsés во шумата за да дознаете што билки и како да им помагаат на пациентите . програмата за школување беше иницирана во 2014 во селото Esitrón под надзор на големите шаман Луис Dunu Chiaid. Со успехот на овој тест Esitrón, на Matsés одлучија едногласно дека оваа програма треба да се спроведува во сите села, а пред се на оние кои имале повеќе од исцелители.

Во текот на втората фаза, програмата за учење, секој шаман - од кои повеќето работеле на поглавја од енциклопедијата - ќе биде придружуван од страна на младите Matsés во шумата за да дознаете што билки и како да им помагаат на пациентите . програмата за школување беше иницирана во 2014 во селото Esitrón под надзор на големите шаман Луис Dunu Chiaid. Со успехот на овој тест Esitrón, на Matsés одлучија едногласно дека оваа програма треба да се спроведува во сите села, а пред се на оние кои имале повеќе од исцелители.

Покрај тоа, беше потврдено дека агро-шумарската програма сега ќе вклучува и лековити растенија. Таа ќе биде базирана на концептот на лекување од шумата, создаден од еден од најголемите исцелители на Нуево Сан Хуан, а управуван од неговиот син Антонио Хименес. Во очите на непосветен, шумата е како едноставна тропска шума која граничи со селските фарми. Во присуство на шамански водач кој ја објаснува функцијата на секоја фабрика, почнуваме да сфаќаме дека сè околу нас може да се користи за медицински цели. Овие растенија се одгледуваат од страна на исцелителите Matsés за производство на нивните лекови.

Шумските лози и некои печурки не растат на места изложени на сонце, па прашумите се идеално место за нивно ширење. Локацијата на шумата е исто така идеална за Matsés, бидејќи тоа е само 10 15 минути од нивното село. Ако вашето дете е болно, тоа е многу поудобно од земање на 4 часа за да најде лек.

Mongabay: Енциклопедијата постои само во верзијата Matsé, со цел да се заштити од биопросекцијата и кражбата на Matsé културата. Дали навистина се плашат од биопирација?

Кристофер Херндон: За жал, приказната содржи пример за кражба. На Matsés особено се погодени, тоа е премногу реален ризик за нив. Да даде пример; Кожните секрети на жабата Филомедуса (Phyllomedusa bicolor) се користат за време на ловечките ритуали на Matsé. Овие секрети, богати со биоактивни пептиди, се администрираат директно во телото преку апликација на изгореници или сечења. Во рамките на моменти, токсинот предизвикува кардиоваскуларни активност и автономен реакција резултира во состојба на полу-свест и силна сензорни острина.

Иако видови на жаби Phyllomedusa се протега во текот на северниот дел на Амазон, само мал број на Matsés и Panoans племиња користете го овој неверојатен лек. По пријавување рекорд оваа информација, неколку истраги во лаборатории покажале дека секрети содржат комплексна мешавина од пептиди со вазоактивни својства, наркотици и антимикробна. Фармацевтските компании и универзитети се поднесе пријава за овие пептиди, без доделување кредит на племиња, за кои ова откритие игра голема улога. Антифунгалниот пептид на жабата дури е трансгенично вметнат во компир.

Стравот од биопирација, за жал, е многу реален. Групите за зачувување на Амазон и научниците спроведоа проекти за документирање на локалните познавања на локалните диви животни. Тие снимиле некои работи како имињата на птиците, но не допирале лековити растенија поради страв дека ќе бидат обвинети за учество во биопирација. Брзото губење на традиционалното медицинско знаење на домородните групи е трагедија за заедниците. Методологијата развиена од Matsés и Acaté може да се следи како пример за други домородни заедници, со цел да се зачуваат од оваа ситуација.

Mongabay: Која е методологијата на Acate и како тие го штитат знаењето за автохтоните?

Кристофер Херндон: Acaté и Matsés развија иновативна методологија за заштита на предците на знаење на лековити растенија од заборав, при што ги штитат овие информации од кражби и надворешни страни. Енциклопедијата е напишана само во Маце. Тоа е направено од страна и за Matsés, нема да има преводи на шпански или англиски јазик. Не се спомнува научно име, ниту слика на карактеристиките на растенијата.

Секое поглавје од традиционалната енциклопедија беше напишано од искусен шаман избран од заедницата. Секој шаман беше придружуван од млад Matsé кој од месец до месец го транскрибира знаењето за лековити растенија во писмена форма и на фотографија. Текстовите и фотографиите потоа беа собрани и преработени од компјутер од Вилмер Родригез Лопез, експерт Маце во транскрипцијата на неговиот мајчин јазик.

За време на состанокот, шаманите ја разгледаа компилацијата на енциклопедијата, чии нацрти се повеќе од страниците на 500. Сега е завршена, таа ќе биде изменета и испечатена за Matsés. Ниту една друга копија нема да биде објавена од заедницата на Matsé.

Се надеваме дека успехот и напорите на методологијата што се користи на енциклопедијата ќе се одрази во сите амазонски заедници и пошироко. Покрај тоа, ние веќе гледаме дека ова носи плод во други организации.

Mongabay: Очигледно е дека целта е да се заштити културата и знаењето на Matsés, но нивното медицинско знаење може теоретски да им помогне на луѓето ширум светот. Дали постојат посебни услови според кои Matsés и шаманите мора да се наведнуваат за да го споделат знаењето за лековите растенија на Амазон? Не веруваат ли некој?

Кристофер Херндон: Acate не може да зборува во име на Matses за тоа. Она што можам да го кажам по работата со исцелителите низ Амазон е тоа што тие обично се многу спремни да го споделат своето знаење, ако им пристапиме со почит. Тие се исто така многу љубопитни за различните системи за лекување, вклучувајќи ги и нив.

Некои лекови, како што се кинин и аспирин, се развиени преку учење на традиционални исцелители. Поради политичката клима и за меѓународните стравувања од biopiracy, тоа е многу тешко за фармацевтските компании добронамерен, посветена на правична распределба на придобивките, да преземе такви иницијативи. Во временското ограничување на учењето и сложеноста на домородните знаења, многу е тешко да се процени фотохемиската компатибилност. Енциклопедијата е начин за Matsés да ја задржи вратата отворена за можности за да обезбеди иднина тие ќе имаат клучен збор.

Не смееме да го изгубиме предвид фактот дека пред доаѓањето на оваа енциклопедија, традиционалниот здравствен систем на Мацес требаше да исчезне поради влијанијата на западниот свет. Matsés живеат во изолирани места многу тешко за снабдување. Медицинските клиники, особено оние кои се наоѓаат понатаму северно од реката, често истекуваат од најосновните лекови. Овие лекови, за жал, се потребни за лекување на болеста како што е фалципарум маларија, воведена преку контакт со надворешниот свет. Matsés, честопати без приходи, мора да платат со своите џебови за овие скапи западни лекови. Во секое село што го посетив, беа скршени микроскопите за крв за маларија. За споредба, живееме во свет во кој сè е во изобилство, па дури и во здравствениот систем. Ако треба да се воспостави дијалог, лично мислам дека треба да започне со прашањето за поддршката за Matsé денес, наместо да се обидува да им помогне во иднина.

Mongabay: Многумина веруваат дека медицината и заштитата на тропските шуми се две одделни полиња. Кажете ни како здравјето е поврзано со животната средина?

Кристофер Херндон: Здравјето на луѓето и нивната култура се тесно поврзани. На пример, здравствената состојба и социо-економски тешко на Хаити одат рака под рака со фактот дека 98% од земјата е под влијание на уништувањето на шумите и дека поголемиот дел од територијата доживеа штетните ефекти на ерозијата. Границата помеѓу Хаити и Доминиканската Република, може да се јасно идентификувани од сателит од страна на зелена и кафеава поделба на двете територии, уште една несреќна пример за разлика управување со ресурсите. Истото важи и за сликите од Етиопија, кои сфаќаме дека пред неколку векови, земјата уживаше во бујна шума.

Судбината на Matsés е тесно поврзана со иднината на нивната шума. Заштитата и зајакнувањето на нивната култура го штити нивното здравје од раните на модерното време, како што се дијабетес, недоволна исхранетост, депресија и алкохолизам. Токму оваа болест прво влијае врз племињата откако ќе се воспостави контакт со надворешниот свет. Гледано на овој начин, биокултурната конзервација е исклучително превентивна и ефикасна мерка за заштита на традиционалниот здравствен систем.

Mongabay: Како оваа енциклопедија ќе помогне да се зачува културата на Маце?

Кристофер Херндон: Понекогаш едноставна алатка е толку моќна како идеја. Идејата е дека културата, традициите и одреден начин на живот се важни работи во животот. Не смееме да се срамиме од тоа. Идејата дека тропската шума, која служи како дом на некои, има огромни доблести бескрајно поважни од резервите на нафта или махагони (кои се обидуваат да произведат луксузен мебел). Едноставната идеја дека знаењето на дождовните шуми не ги испраќа луѓето назад во нивната првобитна состојба, туку им дава важна позиција на движењето за зачувување. Оваа енциклопедија е конкретен чекор за премостување на меѓугенерацискиот јаз, пред да биде предоцна. Тоа е иницијатива која дава поттик на мудроста на старешините и им дава на дождовните шуми свое место во учењето лекување.

Mongabay: Енциклопедијата беше завршена за време на собирот на началниците на Matsé од целата територија и шамани на племето. Како беше атмосферата за време на овој состанок?

Кристофер Херндон: Овој невиден состанок се одржа во едно од најоддалечените села на територијата на Маце. Многу е тешко да се опише со зборови емоциите на сите кога античките Мацес зборуваше за борбата што ја водеа премногу долго за да ја заштитат територијата на Маце. Многу од нив ги задржаа солзите. Шефот Matsé ги замоли младите да го земат факелот еднаш на старите партии, како што самите се правеа со своите дедовци. Сега е 15 години кога работам во конзервацијата на биокултурата во Амазон. Ова е едно од најнезаборавните искуства што ги имам, ораторска елоквентност и определување на овие луѓе. Се разбира дека Matsés, длабоко во себе, се воини кои со години се борат за заштита на нивната територија.

Информации: Крис Херндон служи на одборот на Mongabay.org, додека Рет Батлер, основачот на Mongabay, служи на одборот на Acate Amazon Conservation. Рет не бил вклучен во процесот на ова интервју.

ИЗВОР: http://fr.mongabay.com/2016/01/une-encyclopedie-de-500-pages-sur-la-medecine-traditionnelle-prend-forme-grace-a-une-tribu-de-lamazonie/

Ви благодариме што реагиравте со емотикон
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Енциклопедија на страници на 500 на медицината ..." Пред неколку секунди