Злобниот марабут (раскажување приказни)

Касе Меди Дијабете

Сите луѓе на земјата беа добри, имаа исти шанси, беа успешни во истите претпријатија. Зошто станаа поразлични?

I'mе ви го објаснам потеклото на квалитетите кај мажите. Еднаш одамна имаше марабат кој имаше убава девојка на која и го даде името фатима. Фатима ги воспали срцата на сите синглови на нашата земја со нејзината убавина и шарм. Сите момчиња на возраст од брак се натпреваруваат за неговата рака. Фуланите често му донесувале млеко и телиња кај таткото.

Бамбарата дојде да ги одгледува своите полиња и му даде дел од својата жетва. Манинка му понудила заробеници и јули многу школки од каури. Марвагот беше толку расипан благодарение на убавината и шармот на неговата ќерка. Потоа паднал во порок на објектот. Четирите племиња Бамбара, Фулани, Julула и Манинка, секоја од нив ја испратија својата делегација со она што беше потребно за да ја побараат раката на Фатима до неговиот татко, марабатот. Тој ги прифати предлозите на четирите делегации ветувајќи им на секоја од нив раката на својата ќерка. Изненадени од ставот на морскиот излез, членовите на четирите делегации почнаа да ги удвојуваат своите таленти да ја грабнат понудата. На нивно барање, маравтот ја објави свадбата на неговата ќерка. Тие се повеќе и повеќе се грижеа за пристапот до крајните рокови. Во пресрет на свадбата, Бог му испратил ангел на него, додека ги умножувал поканите и останувал доцна на молитвата. Тој му ја објаснил својата болка на ангелот што ги вратил пред Бога. Тој беше одличен мараут, се почитуваше и стравуваше низ целата земја. Неговите молитви беа возвишени.

Бог му го испратил ангелот со следнава порака: Тој му наредил да ја заклучи ќерка си во колиба во друштво на три животни: магаре, мачка и куче.

Следниот ден, тој ќе ја отвори кутијата и ќе донесе одлука што изгледа најдобро. Маратутот ги извршил божествените препораки. Во првото светло на зората, тој затропа на вратата од кутијата, повикувајќи ја Фатима, и тој слушнал четири идентични гласови кои му одговараат во хор. Ја скршил вратата и се нашол пред четири идентични девојчиња и не можел да ја препознае својата вистинска ќерка од другите.

Четирите девојчиња беа дадени во брак и секоја делегација се дистрибуира со неговата Фатима. Гостите не можеа да го сокријат своето воодушевување и маратутот се здоби со уште поголема почит и неговата слава зрачеше уште повеќе. Но, едно го заинтригирало во кое племе ја дал својата вистинска ќерка?
Поради неговиот порок, Бог го казнува и тој никогаш нема да го знае тоа. Тој почина од вознемиреност многу рано и не можеше да ги искористи подароците што ги бараше.

По Kassaé Mady Текст адаптиран од Zoé A. OUANGRE

http://www.contesafricains.com/article.php3?id_article=55&Valider=Afficher+le+conte

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте „Маѓепсаниот марабут (раскажување приказни)“ Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате ...

Следете нè на социјалните мрежи!

Испратете го на пријател