Интервју со Чаик Анта Диоп

Cheikh Anta Diop (роден на 29 декември 1923 à Thieytou - почина на 7 февруари 1986 à Дакар) Е Историја, антрополог et политичар Сенегалец. Тој го нагласи придонесот наAfrique и особено одЦрна Африка за светската култура и цивилизацијата.

Cheikh Anta Diop ги собра резултатите од своето дело во последното дело што го објави пред неговата смрт Цивилизација или варварство, бескомпромисна антропологија, каде што ја изложува својата историографска теорија, додека се обидува да одговори на главните критики што неговата работа ги предизвика меѓу историчарите и "египтолозите со лоша намера"

тој рече овие зборови: "Верувам дека штетата што окупаторот ја направи за нас сеуште не е излечена, тоа е суштината на проблемот. Културното отуѓување завршува како интегрален дел од нашата супстанција, нашата душа и кога мислиме дека сме се ослободиле од него, сè уште не го направивме целосно.

Често колонизираниот изглед малку, или екс-колонизиран себе, на овој роб од деветнаесеттиот век кој излегол, оди до вратата, а потоа се враќа дома, бидејќи не знае каде да оди . Тој не знае каде да оди ... Од времето кога ја изгуби својата слобода, од времето кога научи рефлекси на подреденост, од времето кога научил да размислува преку својот господар (...) прашањата што ме прашате се враќаат на еден. Кога ќе те препознаат белците? Бидејќи вистината звучи бела. Но, тоа е опасно тоа што да се каже, бидејќи ако навистина интелектуална еднаквост е опиплива, Африка (и Африканската дијаспора), се очекува за контроверзните прашања (како што е африканско потекло на првата човечка цивилизација), се во можност пристап до својата вистина со свој интелектуална истрага и да ја задржите вистината се додека човештвото знаат дека Африка ќе се повеќе фрустрирана што идеолозите губат време, бидејќи тие ќе се сретнаа еднакви интелигенции кои можат да им се спротивстават во потрагата по вистината.
Но, вие сте убедени дека за вистината да биде валидна и објективна, таа мора да звучи бела. Но, тоа е повлекување на нашата душа што мора да се отстрани (...) Јас, ако не бев интимно убеден во способноста на секоја трка да ја води својата интелектуална и културна судбина, но ќе бидам разочаран, дали би направиле во светот. Ако навистина постоеше оваа интелектуална хиерархија, ќе мораме да чекаме за нашето исчезнување на еден или друг начин. Бидејќи конфликтот е насекаде во нашите најпрецизни меѓународни односи. Ние водиме и се бориме против нас најнасилна и насилна борба која доведе до исчезнување на одредени видови. Неопходно е вашата интелектуална слабост да оди до сега (...) Има само едно здраво, тоа е директно познавање и ниедна мрзливост не може да нè отпушти од овој напор (...)
Со еднаква формација, вистината триумфира. Обучете се себеси, се фрлате од науката до забите (...) и сопрете го вашето културно наследство. Или повлечете ме во калта, ако, кога ќе дојдете до ова директно знаење откривате дека моите аргументи се неконзистентни, тоа е тоа, но не постои друг начин.
ИНТЕРВЈУ СО КАРЛЕС С. КОНЧИК СО ЧЕЈХ АНТА ДИОП
Овој неминовен состанок имаше нешто нереално и смело; ние се случува да се исполнат човек, д-р Cheikh Anta Diop, кои мора да се смета за фараон на Hamitic и африкански студии, чии храбар и инспириран истражување во Египтологија во африкански лингвистика, политички науки, во африканските историјата, антропологијата сигурно ќе реперкусии на идните векови. (За Чарлс С. Финч)
Финч: Како си напишал "Цивилизација или Барбари"
Диоп"Цивилизацијата или Барбари" е за мене еден вид резиме на целата моја работа во која се трудам да ја испитам темата на напредокот во проучувањето на општествените науки. И затоа зборував за антропологијата и лулката на човештвото и дека покажав дека сите откритија даваат појасна слика за минатото, дека Африка не е само лулка на човештвото, но другите трки, особено белата раса се појавуваат по црната раса во Западна Европа. Во исто време, работев и на темата на еволуцијата на општествата, за да покажам дека дури и со римската култура ... постојат заеднички работи. Повторно, мислам дека постои филозофска поврзаност. Се обидов колку што е можно за да ја направам врската помеѓу африканскиот елемент на грчката филозофија и самата африканска филозофија.
Finch: Како беше оваа книга беше домаќин во академијата?
Диоп: Секогаш постои тишина на строгост. Правилно? Се разбира, од техничка гледна точка, книгата, како и сите научни трудови, не е совршена. Сепак, тешко е да се критикува. Бев искрено импресиониран од младите црни американски истражувачи - професори Финч, Кларк, Ван Сертима, Спади. Вие сте плетеница на црни Американци кои се на пат да направат огромен придонес. Брус Вилијамс исто така. Ние ја нарекуваме "недостасувачка врска".
Finch: Можете ли да разговарате малку за тоа што ве натера да студирате историја?
Диоп: Се разбира. Бев наменета за чиста научна кариера. Добив образование кое ми го направи образован, но не и културен африканец, и чувствував културна празнина. Мојата желба да ја дознаам мојата приказна, мојата култура, моите лични проблеми (т.е. мојата потреба да се реализирам како човечко суштество) ме доведоа до историја. Сепак, мислев дека моите пријатели ќе ја извршат работата за мене, во моето место, но кога сфатив дека ништо не е направено, станав позаинтересиран. По војната, сакав да станам консултантски инженер во аеронаутиката.
Финч: Кои се првите пречки?
Диоп: Како и обично, општ недостаток на разбирање во тоа време, бидејќи тоа беше нова гледна точка, второ, ние не знаеме ништо за тоа што се случува меѓу англофоните. САД и поголемиот дел од англосаксонскиот свет, ќе ти биде тешко да веруваш како комуникацијата кога станува збор за реконструкција, црно единство, недостасува. Не знаевме речиси ништо за она што се случувало. Од другата страна на Атлантикот, во тоа време, истиот дух на револт во африканскиот свет, како и во САД, но тоа беше сè, поради овој недостаток на комуникација, немавме ништо научна гледна точка.
Финч: Тие велат дека сте потекнуваат од лозата на Волоф. Дали е ова вистина?
Диоп: Не. Ова е неточно, но тоа не ме навредува.
Финч: Можете ли да ја објасните вашата теорија за "двата лулка": онаа на север и на југ.
ДиопВо тоа време, теоријата беше напреднато во социологијата дека црна култура е инфериорна во однос на западната култура и на сите други, всушност. Дури и најкомпетентните социолози го бранеа овој концепт. На пример, матријархалните семејство, каде што мајката е доминантен, се смета инфериорен во однос на autres.Cependant, кога ја проучуваме различните култури во нивните лулки назад, видовме како тоа беше смешно и тоа е причината зошто учев култура Африкански "во целост и во својата лулка". Оваа студија беше направена за прв пат со нова прецизност и длабочина што западната етнологија не ни ја даде. Верувам дека само со тоа што ќе ги направиме овие напори за споредба и студија ќе ги осветлиме првите општествени структури на човештвото.
Финч: Која е односот помеѓу моногенетската теорија и онаа на двете лулки?
Диоп: Сигурно е дека човекот е роден на едно место. Тоа е факт. Ние тежнееме да веруваме дека човештвото има неколку лулки, но научно е неточно. Во праисториската антропологија, нема докази за поддршка на полиетичката теза, но сè не води кон моногенетска теза. Ако имало неколку центри за развој на човештвото, таму би постоеле постари фосили. Земете пример на Америка. Ако помина низ сите фази на транзицијата, ќе имало фосили за да сведочат, но фосилите во Африка се многу постари. Никаде на друго место во светот, без разлика дали во Азија или во Европа, можеме да најдеме докази за спротивното. Најсериозното истражување покажува дека сите се враќаат во Африка. Американците го откриваат тоа сега. Ние се обидуваме да ги пронајдеме сите исчезнати парчиња.
Finch: Можете ли да ги објасните трите фактори на вашата работа подетално, историските, психолошките и јазичните фактори?
ДиопДа, постојат многу фактори кои придонесуваат за кохезија на еден народ. Првата е историската заедница. Всушност, иако дел од африканското население е искористено и транспортирано во Соединетите Држави, денес откриваме наши обични акции и скршени врски на нашата заедница. Овие врски што ги откриваме се враќаат многу далеку, дури и пред раѓањето на египетската цивилизација. Токму ова историско место нè обединува и ја прави разликата. Ако сте ги посетиле земјите како Јапонија, Скандинавија, ќе видите историска заедница. Тие ја направија својата сопствена локална приказна. Живеевме во истата лулка, не обликува и не преобрази. Инстинктивно, ги чувствуваме истите работи во однос на истата реалност (имаме ист сензорен одговор во врска со ....). На пример, еден американски црн и африкански имаат слични ритми, и истиот однос со природата. Тие го имаат истото чувство за единство и овој потенцијал за единство е последица на споделена приказна. Третиот е лингвистичката единица. Можеме да го изгубиме нашиот јазик тука и таму, но гледаме дека другите две единици се фундаментални. Дури и кога некој го изгубил својот јазик, другите две единици се доволни за да обезбедат кохезија на трката. Затоа денес законите на заедницата се дел од културата. За да го објасниме ова, да ги разгледаме Израелците. Тие се пренесуваат на хебрејски. Ако ја започнеме изучувањето на африканските јазици, ќе биде погодена од леснотијата со која ги учиме. Од она што го гледам, сигурен сум дека нешто ќе се исклучи или ќе замине за црните Американци во блиска иднина. Мислам дека постојат многу важни јазици како свахили, кои Африканците се обидуваат да ги реконструираат, со цел да комуницираат едни со други. Сите овие јазици имаат исто потекло.
Финч: Една од главните тези вели дека западноафриканците доаѓаат од Египет или долината на Нил. Можете ли да ги опишете лингвистичките и културните докази и компаративната митологија врз која се темели оваа теза?
Диоп: Да. Ако го сметам јазикот што се наоѓа на атлантскиот брег, како Волоф ...... .. (овде Диоп цитира други јазици, но тоа е нечуено на снимката), односот со Египет е очигледен, бидејќи времето на пирамидите до класичниот период. Волоф, на пример, еволуирал и се проширил. Таа еволуираше многу помалку од романските јазици. Ова го објаснувам со фактот дека Африка (пред трговијата со робови) беше многу помалку искоренета како земја. Таа никогаш не ги знаела варварските инвазии што ги откопувале европските општества и го вовеле латинскиот јазик што им дал на јазиците "допир" на романизмот. Ова не се случи во Африка; затоа јазикот, од граматичка гледна точка, е помалку комплициран, бидејќи се преселил од египетски на други африкански јазици. Имаше поместувања на луѓе во Африка кои донесоа промени, промени во јазикот, но не толку колку што во Европејците.
Финч: Би сакал да ни кажете за неодамнешните откритија на Брус Вилијамс за царството на Та Сети. Што мислиш?
Диоп: Како и да е, тоа е многу важно што Брус Вилијамс објави е централен ... кој забележува дека имало три генерации пред првата династија. Дури и денес постојат млади истражувачи како VERCOUTTER, кои најдоа нова предиастична керамика. Откритијата направени помеѓу Судан и регионот на делта покажуваат дека цивилизацијата навистина се преселила до долината, од југ кон север, и тоа е она што им дава тежина на откритијата на Брус Вилијамс.
Финч: Дали успеавте да добиете египетска мама?
Диоп: Не. Тој не ми ги даде, но ги видов. Ми даде милиметар. Таа беше црна, црна, поцрна од мене. Сите примероци што ги донесов, беа земени од мумии кои ги испитав во 1974. Сите се микроскопски препарати. Некои се вратија во третата династија. Ова се мумиите пријавени од Мариет. Сите се во Музејот во Лондон. Открив дека многу други луѓе пред мене го направија истото истражување како мене, но тие никогаш не ги објавија своите резултати. Знам затоа што ја најдов на кожата на многу мумии целосно добиена. Со кожата, можеме да знаеме.
Финч: зборува за дебата УНЕСКО на 1974, предводени од професорот Obenga и ќе même.Où е оваа дебата имаше и други наставници против vous.Gamel Mokhtar, на пример. Оттогаш тие се премислиле?
Диоп: Тие знаат дека не дале верзија во согласност со фактите. Тие излажале. Тоа е прашање на образование. Тешко им е да го признаат тоа официјално, поради културната доминација на една раса над друга. Тие ќе го сторат тоа сé додека има дискриминација против црнците. Кога ќе разговараме за овој проблем од научна гледна точка околу маса, ние сме во малцинство. Го виде резултатот од дебатата. Тоа е многу важно. Затоа го објавивме поглавјето од втората книга, без да смениме ништо со нашите откритија. Оваа конференција беше неопходна и побарав тоа да се направи во Каиро. Бев одговорен Им реков дека ќе напишат книга што ќе биде меѓународна по обем. Нема причина да се жртвува вистината. Да се ​​сретнеме во Каиро, им реков; ние мирно ќе разговараме за проблемот и ќе ја знаеме вистината. Ако не сакаат да го направат тоа, јас ќе бидам првиот што ќе се извинам. И знаете што е следно. Она што го кажуваат кога се заедно не ми е важно.
Финч: Кои се упатствата за следните студии? Дали е долината на Нил, Египет, Либија или остатокот од Африка, каде ќе спроведеме историски и културни истражувања?
Диоп: Верувам дека развојот на египтологијата мора да започне од директно познавање на Египќанецот. Тоа е со тоа што има директно познавање дека можеме да излеземе од маѓепсаниот круг, да ги отпуштиме овие дебати и да му ја вратиме на Африка контролата на нивната вистинска историја. Африканците ги бараат своите души, нивните емоции, нивниот начин на размислување. Тие се обидуваат повторно да го откријат и избришат сè што е сложено и збунувачко. Истото важи и за црните Американци и за сите други црни раси. Само преку научни откритија навистина можеме да триумфираме. Западот не продолжи да ја истражува египтологијата во светло на нови откритија. Штета за нив. Оваа нова концепција може само да напредува со напредокот на африканските студии и мора да одиме до крај, со поголема решеност да го унапредиме ова истражување.
[amazon_link asins=’2708706888,2708705628,2708703943′ template=’ProductCarousel’ store=’afrikhepri-21′ marketplace=’FR’ link_id=’e27219ee-6824-11e8-a1cd-29f5e8a78e49′]

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Интервју со Чејх Анта Диоп" Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате нашите публикации ...

Следете ја нашата страница на Фејсбук!

Испратете го на пријател