Историја на африканската филозофија

Историја на африканската филозофија

Еден од парадоксите долго време парализиран африкански филозофија (напишана на англиски, француски, португалски, германски, арапски, или дури и во домородните јазици барем во првата половина на дваесеттиот век) тоа не е доволно проучено во светот, дури ни во африканскиот континент, каде што има право да очекува релативно конзистентна работа. Особено затоа што оваа филозофија денес е предмет на побројни и важни дела (тези, монографии, речници, евалуација на поимите ... колоквиуми, учења, библиографии). За сметководство и статистика на оваа работа, читателот може да се однесува на нашиот Класификаторска и селективна библиографија на дела од африканска филозофија и египтологија (Harmattan, 2011). Сепак, и покрај големината на ова дело, долго време остана во позиција на доверливост.

2 - Другата тешкотија, а не и најмалку важно, беше приближувањето и слабоста со која еден негуван некако нејзиниот предмет и внатрешни врски кои точки на цврсто без да се дефинираат условите, методи, концепти, како и големи контроверзи, или дури бараат да се утврди ригорозно criteriology што ќе го овласти заврши периоди набројување со кои се обележува во движење.

3-Конечно, главната пречка што ја размислуваше оваа мисла беше да се напише без да се согласи прелиминарниот услов за елаборирање неговата сопствена приказнаоваа филозофија имаше најважно исклучување: да ја рашири историјата на секвенците од неговата дисциплина. Таа работела на овој начин - барем до прилично неодамна - без да може да се осврне на степенот на своите внатрешни продукции, без да се каже себеси или размислувајќи за целокупноста на своите публикации и неговите хеуристички територии.

4-Не се сомневам дека го најдовме и има некои синтетички текстови од неговите најнови изданија, но блескавите дефицит во дефинирање на неговите објекти, не-формулација на своите кардинални прашања, во овој случај задачата да одлучи за потекнува од самата филозофија, како што е ова прашање своја, Неговиот неуспех да ги дефинира своите прашања, да го постави како унитарна дискурс на сите активности филозофија во Африка, дури и во инаку идејна поширок хоризонт (од оваа филозофија не ја исклучува поддршка на Афроамериканско филозофско размислување (Jeki Kinyongo, Епифании на африканската и афро-американската филозофија. Историски скица на дебатата за нивното постоење и нивната суштина (1989) ... толку многу недостатоци ја лишија африканската филозофија на приказната за неговата историја, во смисла на Рикуриан, каде раскажувањето и размислувањето се едно и исто. Всушност, дали овој дискурс може да се конституира како автономно, унитарно и саморефлексивно поле без враќање постојано во својата историја и во општата историја на филозофијата? Може ли филозофијата да живее без да ја елаборира сопствената историја и без да се осврне на општата историја на својата дисциплина? Така, учењето на оваа филозофија, универзитетски истражувања и нејзиниот прием страдаше од отсуство и катастрофални Мис на пишувањето на историјата на филозофијата, правило, патем препорачува Cheikh Anta Diop во Филозофија, наука и религија ...

II. РОДОТ НА ИСТОРИЈАТА НА АФРИКАНСКА ФИЛОСОФИЈА ...

1-Кога оваа филозофија ќе достигне зрелост и ќе стане особено внимателна кон барањето на цврста филозофска географија (гео-филозофија), И императив на повеќе оценување на нејзината внатрешна производство или нејзиниот прием, кога таа се зголеми на легитимна загриженост точно да ги опишат своите предмети, своите периодичност, неговите предности и да се измерат, а потоа да ги квалификува, како и потребата да се изрече критички пресуда за неговите различни активности во оној момент кога е направено, потоа ни ги отвори објективните услови за елаборација на историјата на филозофијата неразделен од историјата на науката.

2- Сигурно пред оваа работа беше пронајдена важна работа на Smet, кој ги постави пациентот и храбри простории на историјата на филозофијата Африкански, но чиј предмет остана во состојба на распаѓање, на непрецизни методи, под знак прашалник општи периодиката и внатрешни дефиниции најмалку essentialists. Гревот на оваа програма е да ги избрале да се напише историјата на филозофијата без претходно да се изложи на дефиниции и услови за можноста ... затоа не се однесуваат на долг синџир на работата на самиот дисциплина ...

3-Ако на Запад првиот текст на дисциплината е строго наведен со Доктрина на животот и реченица на славни филозофи, 2 Vol. за францускиот превод, инструкциите и забелешки на Роберт Genaille (Фламарион, 1965), каде што Диоген Лаертиј ја претстави историјата на филозофијата, се одразува грчката еминентни филозофи на, со презентирање на нивната обука, нивниот живот, одредени учења и врските помеѓу нив (иако има помалку успешно), а потоа конечно кажува својот крај, понекогаш им се овозможи нивно потомство, оваа историја на филозофијата ќе се случи во Африка официјално на почетокот на XXI век, во 2005- 2006, со објавувањето на нашите книги објавени од L'Harmattan Историја на африканската филозофија (Книга. 1. Египетската лулка на филозофијата,Книга 2. Вовед во модерна и современа филозофија, Книга III: струи на мислата и дела на синтеза, Книга IV. Помеѓу постмодернизмот и неоплазмот.

4-Исто така ја наоѓаме и работата на камерунскиот филозоф Хуберт Моно Нџјана, поставена како втор проект на Историја на африканската филозофија, објавен од Хармтан, во 2009. Иако бесрамна неуспех на ова дело е да го фрли во сенка раната историја на африкански филозофија објавени пет години пред неговото објавување, згора објавени во истата издавачка куќа, и преку, со упатувања на текстови евидентно на ова пионерско дело на 2005! Ако некој додаде на ова дека овие книги се изучуваат во Камерун, може да се изненади само од изборот да се искаже оваа работа. Навистина, авторот на оваа втора книга за историја на африканската филозофија знаеше нужно постоењето на ова дело, кое тој, исто така дословно насловот, но сепак направи несовесно и сомнителен избор да го замолчи. Дали е тоа да се добие монопол на создавање на дисциплина? Недостатоци на таква мрзливи и неодржлив бришење е дека историчарот на филозофијата на Камерун го обнови сите приговори, rebuttals, paralogisms и методолошки критична, логички и сериозни политики кои биле направени против секој бизнис на опасни и груба изработка на историјата на филозофијата, без претходна дефиниција на жанрот, без дебата периодизација, обука мислители, врските помеѓу различните текови на мислата, филозофски проблеми поврзани со пишување приказни на Запад или Исток. Овој текст е така дојде до усвојувањето на навреда критики за да не ја цитираше изјавата на раната историја на африкански филозофија строго говорејќи, напишан во тома 4, сепак има некои забелешки. Другата неизбежна и разрушена тежина која се појавила била да не успеале да ги испитаат проблемите и внатрешните прашања на овој дискурс, во овој случај образложение за изборот на корпус, периоди, методи ... Додадено на ова е постојан дефицит на референца за историчарите да се дисциплинира, крајно непознавање на прашањето за потеклото на филозофијата, не квалификација на знаење произведени од авторите, зачудувачки недоразбирање на многу голем број современи академски дела, кои прецизно ги спроведоа првите академски филозофски шпекулации.

Интересот на оваа книга е исто така, сепак, на отворањето на културни области англосаксонски, Магреб, кога не се искачи на најстарите периоди на Египет, кој се обидува не без камата Александриската период, како reappropriated момент што би бил карактеристичен за самата африканска филозофија, иако немало цврсто филозофско оправдување што би го поддржало таквото тврдење. Книгата, исто така, се обидува да ги сумира главните струи на оваа филозофска историја, без секогаш да коментира за вредноста на проучуваните дела или едноставно споменати. Така, таксономијата на оваа филозофска историја е од суштинско значење.

I. Таксиномија

Таксономија е проучување на поделбата и формалната и рационална класификација на делата во одредено поле на истражување, тука е историјата на африканската филозофија. Мора да се признае дека до сега, поделбите предложени во врска со овој дискурс останаа нецелосни и нецелосни, или едноставно непостоечки според правилата на уметноста. Сепак, она што се очекува од таксономијата е тоа што на убедлив начин ги елаборира различните периоди на говорот, бидејќи тоа е појдовна точка за какво било систематско истражување. Еве како сега можеме да ја периодираме оваа приказна, околу пет главни периоди кои самите се делат на внатрешни струи.

3 ВЕЛИКИ ПЕРИОДИ НА ИСТОРИЈАТА НА АФРИКАНСКА ФИЛОСОФИЈА.

Во сегашната поделба на оваа филозофска авантура, може да се разликуваат пет големи периоди, со нивна внатрешност, различни поделби.

1-античката филозофија (И Nubian Египет колевка на филозофијата и науките (третиот милениум во дванаесеттиот век п.н.е.).

Она што е зачудувачко и ново во оваа филозофска историја е извонредната хипотеза за потеклото на филозофијата во Африка. Особено во Нубиа (Клод Самнер, кој ја нагласи оваа храброст за присуството на филозофските текстови во лулката на Етиопија, Етиопија филозофија, 2 тома, 1974-1979). Без сомнение тој не се повлече додека го откриваме раѓањето на филозофијата строго говорејќи во Нубија, но материјалите кои ги дава го дозволува ова одбивање со сериозни последици. Додека египтолози, исказите на борците автори, историчари на филозофијата (Диоген Лаертиј најмалку Емил Bréhier) тие веќе привлече вниманието на идејата дека грчката филозофија не беше спонтан изум, но дека потекнува од Исток. Но, работите престана да постои се додека германската школа има направено наоѓање истраги во Египет, па дури и далечните извори на оваа грчката мисла.

- Тогаш африканските филозофи ги презедоа, го турнаа ова истражување и го утврдија египетското потекло на грчката филозофија. Тоа беше прво екзегетичното дело на Чеиката Анта Диоп, кој прв го покажа филозофскиот долг и грчката наука кон Египет (Предност на црнечките цивилизации (1967) иЦивилизација или варварство (1981). Две други дела се одлучувачки за ова прашање (Украден наследство, и извонреден Африканско потекло на грчката филозофија (1993) од Innocent C. Onyewueny ...

-Ова беше прва истрага благодарение на повторното откривање на оваа филозофска и научна мисла, дури и ако тука сè уште функционира на слабиот начин на ексхумација, а не на критичкото спроведување на стекнатите, што е повеќе , највисок методолошки проблеми на изворот на критики, и епистемолошки врска помеѓу школи на мислата, па дури и дека на евалуација на резултатите во однос на студијата филозофски производство со перспектива и во дијалогот со други извори (метод на премин преку извор). Но, во секој случај, со овој неверојатен текст на Теофил Овенга, африканската филозофија одеднаш почнува да го открива своето илјадагодишно египетско философско и научно наследство, Филозофијаод фараонскиот период 2780-330 пред нашата ера (1990).

Античка филозофија потоа ќе го развие античкото прашање за раѓањето на математиката во египетско-египетскиот дом, најстариот од кој доаѓа од Аристотел, Метафизика I, потоа Диоп, Предност на црнечките цивилизации (1967), Цивилизација или варварство (1981), Теофил Овена, Египетска геометрија, придонес на античка Африка во глобалната математика (1995), Малоло Дизнике, Египетска фараонска математика и модерна теорија на науката, 2005) ... Овие последни два автора со право го цитираат делото на Силвија Кучхуд, Египетска математика, Истражување за математичкото познавање на фараонскиот Египет (1993). Но, повеќето формални изјави ги дава самиот Папирус ...

-Потоа изложба на пациентот на 5 Големата египетска филозофска училишта (Grégoire Biyogo, Египетско потекло на филозофијата, 2000) и набројувањето на грчките мислители, учениците од египетските филозофи нејзините Историја на африканската филозофија, 4 vol. лет. јас Египетската лулка на филозофијата, 2006).

- Егзегезијата на филозофската мисла Мемфит и Амјаријан ја разгледува Мубабинге Билоло, Богословски космофилофии на древниот Египет 3 vol.2000-2004).

- Исто така, треба да се спомене и текстот на Зборникот на Јаундечката конференција предводена од Габриел Ндинга и Жорж Ндумба, Критичко препраќање на потеклото на филозофијата и нејзините предизвици за Африка (2004). Референцата на Де Пау и Масон Оурсел е неопходна, што придонесе за евалуација на египетската филозофска мисла и наука, нагласувајќи го грчкиот долг Масон Оурсел), сукцесивно во Филозофски истражувања за Египќаните и Кинезите (1774) и Историја на филозофијата, дополнителна брошура: Филозофија на исток, предговорот на Емил Брејер, за кој бил ученик (1969).

-Но, исто така, филозофската археологија на Александрискиот момент (Теофил Овена, Египет, Грција и училиштето Александрија, 2006). Овој период е штотуку повторно territorialized од страна на историчарите на африкански филозофија како правилно момент во историјата на африкански филозофија вклучува филозофи како што Филон Александриски, Флор, Тертулијан, Ориген, Плотин, Августин ( мислители последните две се изучува од страна на Mubabinge Bilolo Мишел Kouam, Естетика II; Убавина и духовен живот. Философски есеј на конфронтација: Плотин, Св. Августин и Африка).

2-MEDIEVAL PHILOSOPHY OF AFRICAN EMPIRES (13 век до 19 век).

По античката филозофија дојде средновековната филозофија, која долго време остана доста слабо позната. Сепак, тоа е сега предмет на филозофски шпекулации и доведе до изненадувачки резултати, кои се појавија во контекст на престижни универзитети, каде што има повторно читање на Аристотел, и Maïmounide ... на арапските мисла, со откривањето на алгебра ... но повеќе од тоа, тоа е средбата на фигури на средновековната филозофија во Африка го прави важни. Големите имиња од тој период се оние на Ибн Калдун на Тунис (-1332 1406), Ахмед Баба во Тимбукту (-1556 1627) Zera Yacob Nubian (-1599 1692).

-Тогаш вечерта тоа време, се јавува еден привремен период, со голем Гана филозоф Ентони Вилијам Amo чија пионерска работа беше откриен во Африка филозофија на Beninese филозоф Паулин Hountondji, За "африканската филозофија". Критика на етнофилозофијата (1977). Други оттогаш почнаа да ја знаат мислата, вклучувајќи ги и меѓу другите Симон Мугнов, Црн универзитетски професор во Германија во XVIII век (2010). Потоа од самите историчари на филозофијата (Григориј Бијого, Историја на африканската филозофија, Vol. 3, 2006).

3 - СОВРЕМЕНАТА СОВРЕМЕНА ФИЛОЗОФИЈА (1945-1990)

-По античка филозофија и средновековна филозофија, доаѓаме до моментот на современата и современата филозофија, најпозната и најобичната.
- Моментот на Темпелзианизмот, со објавувањето на настанот во 1945 во Елизабетвил ФилозофијаБанту на пречесниот отец Tempels, кој го претставува како онаа на раѓањето на модерното време. Ова дело довело до огромна филозофска литература од Кагаме, негов непосреден ученик (со неговите одлучувачки есеи,Филозофијата на Банту-Руанда за постоење (1966), а подоцна, Компаративна Банту филозофија (1976) во Маниграба Балибуца, автор на Перспективи на филозофската мисла на Банту-Руанда по Кагаме (1985), сè до Ngoma Bina и Souleymane Bachir Diagne ...). Новиот tempelsianisme и Нов обид kagamisme да се обнови парадигма ethnophilosophy, со истражување на ендогени текстови, ослободувајќи се логички недоследности на Tempels текст додека влечење големи vitalists интуиции, вклучително теорија на универзалната интеракција на силите.

A- Континентална критичка филозофија (1977-2000)

-Сето почнува со методолошка и логичка критика на дискурсот на етнофилозофијата и раѓањето на политичката критика (Ебуси Булага и неговата енергична книга, Криза Muntu. Африканска автентичност и филозофија(1977), која ги интензивира веќе релевантните анализи снимени во "Проблематичниот банту". Чудна алијанса на зборови "(1966).

-Тогаш Марсин Това, кој ги нагласува политичките критики со неговите густи текстови, Есеј за Камерунскиот филозофски проблем во денешна Африка (1971), Идејата за негро-африканска филозофија (1979). Оваа критика ќе стане деконструкција на догмите, паралогизмите и како резултат на политичката мистификација.

-Кога тогаш храбри критики на државата-партија и повик за појава на владеењето на правото на Паулин Hountondji. За "африканската филозофија" (1976) и Се бори за сетилата (1997). Плодна, самокритичност, уништува последните идоли на ethnophilosophy criticist струја ќе се создаде еден нов стил и филозофија направи филозофски модерноста можно во Африка, која е првиот систематски философски предизвик на легитимизирање наративи на насилство едностраното рационалност и последователна службеност.

Б-Раѓањето на модерноста и африканската постмодерна (1981-2011).

Тоа е со инаугуративната фигура на Чеик Анта Диоп дека филозофската Африка влегува во модерноста како и со Декарт на Запад. Диоп крши со логосот на науката што ја оправдува доминацијата над Африка, и поопшто за другите. Читајќи ја науката за своето време (молекуларна биологија, нуклеарна физика, физичка антропологија, ги отстранува предрасудите и го поканува развојот на епистемологијата на хуманите науки.) Тоа е во истоимениот текст, Цивилизација или варварство (1981) кој со авторитетот наведува дека го познаваме овој методолошки и хеуристички начело «Назад кон Египет» како место за наука како што Западот работеше на повторно откривање на Грција како земја на знаење.

C-Les перспективи на херменевтичката струја Оканда Около, Апија, Виреду, Нгома-Бинда, Тсенај Серекеберхан, Херменевтика на африканската филозофија: хоризонт и дискурс, (1994) ...)

D-Le логичка, методолошка и епистемолошка струја (Диоп, нуклеарен физичар и Нов Bachelardian, Souleymane Бачир Дијагне, специјалист во алгебра bool, Malolo Diassake специјалист и преведувач на Попер и Feyerabend, Чарлс Zacharie Bowao, логичар, Попер специјалист Етјен Bebbe-Njoh, математичар и филозофот Камерон, Рафае Нтамбау Цимбулу, логичар, Формална логика во Црна Африка. Проблеми, лекции и тестови (1997), Мутунда Муендо, логичар. Grégoire Biyogo, методолог, логичар, специјалист во Ричард Рорти.

Е-Тековната на постмодернизмот (во овој случај со мислата за преминување на Бидима и трансверзалноста на Уатара, солидарноста со Куаси, постмодернизмот на Нколо Фое ... Потоа деконструкцијата на методот и финализирањето според асиметричната призма на враќање и критика на есенцијализмот во пишувањето на историјата на филозофијата од Григориј Бијого).

F-струјата на критичката теорија (Бидима, критичка теорија и африканско современост, од Франкфуртската школа до "Докта Спец африкана", 1993, Бурахима Уатара, Адорно и Хајдегер. Филозофска контроверзност (1999), прочитана од истиот автор, Адорно: Филозофија и етика (1999).

F-Големите струи на политичката филозофија и закон

G-Сегашната политичка критика (Eboussi Boulaga, Национални конференции во црна Африка. Прашање што треба да го следите (1993), Олабии Б. Јаи, Африканска философија и политика во Африка (1997), Nkolo Foe, Сексот на државата (2002) ... Мамахаде Савагадо, Зборот на градот. Есеј за филозофија politique (2003), Ngoma-Binda, филозофија и политичка моќ во Африка (2004).

H-критика на тирански Логос на Договорот и дедогматизација на Причината (Сала Молинс, Црна законик или маките на Ханаан (1986), Бијого, "Мизеријата на просветителството", Историја на филозофијата, Книга III.).

Јас-Критичарот на Негриџуд Тековната (Сартр и критики на Неритуд, Това, Адотеви, Патхе дијагнес, Абанда, критичната и Орикова филозофија на негритидот на Бијого) ...

J-Критика на марксистичката инспирација (Џорџ Падмор, Кваме Нкрумах, А. Кабрал, Оружјето на теоријата (1973), Амади Али Диенг, Мајхемут Диоп, Тиерно Диоп, Абду Туре, Г. А Куасиган, Леон Мбуу Јемби, Ди Дими,Црна Африка во заблуда на марксизмот (1989).) ...

K-Макијавелистичка критика на државата (André-Marie Yinda Yinda)

Л-Пан-Африканизам (Е.В. Блиен, Маркус Гарви, WEB H. Campbell,
Du Bois, Kwame Nkrumah, Cheikh Anta Diop, Mamadou Abdoulaye Ndiaye, Алфа Амаду Су, Теорија на африканизмот и општествените проекти, предговор на Амади Али Диенг, 2000.

М-африканската ренесанса и градењето на федералната држава (Diop, Obenga, Biyogo, Bilolo) ...

N-Afrocentricity (Молефи Кете Ашанте, Afrocentricity (2003), Ама Мазама, Афроцентричниот императив (2003) ...

О-политичката струја на ренесансата и ослободување на Африка со Мандела, Стве Бико, Табо Мбеки ...

П-Филозофијата на економијата и контроверзи околу глобализацијата.

-Ebénézer Njoh Mouelle, Филозофија и толкувања на глобализацијата во Африка (2010), потоа Ondoua, Причина уникатен од глобалното село ", митови и реалности на глобализацијата (2010), Чарлс Боао, Ив Куугус, Филозофски пристапи кон глобализацијата: презентација-еволуција (Европа-Црна Африка), теза, 2008, Гилберт Нуу Нгема, Хегелов модернизација и глобализација, теза, 2003, Eyene Mba, Реализмот на Хајек во призмата на социјалната филозофија на Хегел.

Синтезиски дела и речници

-Paulin Hountondji, На "африканската филозофија". Критика на етнофилозофијата (1976, 1980).
-Pathé Diagne, На Europhilosophie соочи со мислата на африканските Гора на тези на епистемологијата на реалноста и проблематична néopharaonique (1979)
-Амади Али Диенг, Придонес кон проучувањето на филозофските проблеми во Црна Африка (1981).
-Alassane N'daw, Африканска мисла. Истражување на темелите на африканската мисла (1983)
-Elungu PEA, Африканската традиција и модерната рационалност (1987).
-Џеки Кингонго, Епифании на африканската и афро-американската филозофија. Историски скица на дебатата за нивното постоење и нивната суштина (1989).
-J.-G. Bidima, Негро-африканска филозофија (1995)
-Моне Г-дин Уводи, Африканската филозофија и африканството. Критика на затворен интелектуализам (2003).
- Стави Гастон Бобонгауд, Влоговите на нова африканска филозофија. Праграматолошки предлози (2009).
-Развојот на рефлексивни дела на поими и речник (Со одлучувачкиот текст на Джибрил Самб, Вокабулар на африканските филозофи, 2010.)
- Григориј Биого, Класификаторска и селективна библиографија на општите дела на африканската филозофија и египтологија (2011).
Мишел Куам и Кристијан Мофор, Филозофија и африкански култури во времето на интеркултуралноста, предговор на Фабиен Ебуси Булага, 2vol. 2011.

Р-философска егзегеза на африканските филозофи

1-Кука (Симон Мугнол, Јакоб Емануел Мабе)
2-Du Bois (Чалес Ф. Патерсон, Вуд и Кабрал, Ив Kounougous)
3-Cheikh Anta Diop (Грегори Biyogo, Théophile Obenga Леонардо Andjembe Џибрил Samb, Pathe Дијагне, Рамзес Boa Thiémélé L. Ив Kounougous клаузула. Fauvelle, HI Keita Mbargane Guissé, Леополд Mfouakouet, Fabien Eboussi Boulaga, Fari Taharka).
4-Сенгор (Станислас Адотеви, Пате Дијан, Марсион Това, Соулиман Бачир Дијан, Повторно читање на Сенгор, африканската уметност како филозофија (2008), Постигнување на мислата на Леополд Седар Сенгор и Мухамед Икбал (2011).
5-Hebga (Роберт Ндеби Бија, Емил Кенмоњ)
6- Towa (BJ Fouda, L. Soundjoun-Pokam, Njoh-Mouelle)
7-Eboussi Boulaga (Амброис Ком, Фабиен Ебуси Булага, филозофија на Мунту (2009)
8-Biyogo (Аугуст Ејен, Аугуст Макая, Кумба, Лексикон на Григориј Бијого (2011)
9-Fouda (Jacques Chatue)
10-Tempels (Фабиен Ебуси Булага, Јоханес Фабиен, Балибуца)

Проблеми со S-методот

-Misenga Nkogolo, Придонесот на картезиската методологија во Dicours и Правилата, на проблемот на постоење на африканска филозофија Традиционална теза (1981).
-Carles Boawo, Околу методот (од Декарт до Фејербаден), (1997).
-Мбо Bassong, Методот на африканската филозофија: од експресија до сложено размислување во Црна Африка(2007).

Европски Т-прием на африканска филозофија

1-Во Франција
-J. Ladrière, "Перспективи на африканската филозофија", 1981.
-H. Maurier Филозофијата на Црна Африка, 1976, 1985.
-Волф Торт и П. Десалманд, Хуманистички науки и филозофија во црна Африка. Културната разлика (1978).
-J.-M. Van Parys, Аспекти на африканската филозофија во Црна Африка, 1979.
-Едноставен пристап кон африканската филозофија, 1993.

2-Во Италија
-Алдберто Да Постиома, Филозофија Африкана (1967)
-Barbara Cannelli, A pensiero Africana. Filosofi africani del Novecento се соочи со Occidente (1934-1982), Награда за Паола Бланки (2009).

3 Шпанија
-Фернандо Сузаета Монтоја, Запознавање со филозофијата африкана. Мисла на desde Ел Cogito на надзорот, 2010.

4-Германија
- Јаков Емануел Мабе, Прием на африканска филозофија во Германија.

U-историја на филозофијата

Клод Самнер
-Етиопска филозофија (2 vol), 1976.
-Изворот на африканската филозофија: етиопската филозофија на Човекот (1986).

AJ Smet
-Историја на современата африканска филозофија 1980.

Мутуза Кабе
-Придонесите на заирските филозофи на африканската филозофија, 1987.

ЕХ Нгома Бинда
-Современата африканска филозофија. Историско-критичка анализа (1994).

Григориј Бијого,
-Египетско потекло на филозофијата, 2000.
-Историја на африканска филозофија, 3 тома, 2005.
-Историја на филозофијата, 4 тома, 2006.
-Класификаторска и селективна библиографија на општите дела на африканската филозофија и египтологија (2011).

Хуберт Моно Нџјана,
-Историја на африканска филозофија, 2009.

-Колоки, отворање на африканска филозофија за множина рационалност.

-Paulin Hountondji (под реж), Рационалност, една или множина? Зборник на трудови од симпозиумот одржан во Порто Ново, Бенин и помеѓу 19 21 2002 септември под темата "Состанокот на рационалностите", во кој имаше учество на шеесетина учесници, со присуство меѓу другите на престижната фигура на Ричард Рорти ...

-Gregory Biyogo, Манифест да се прочита поинаку работата на професорот Чејк Анта Диоп (1923-1986). Насловот на симпозиумот беше "Епистемолошки читања на Cheikh Anta Diop", што се одржа во Франција, во просториите на изданијата L'Harmattan, во 2007.

W.Archives, обновување на фиолската филозофска археологија

V.-Y Mudimbe, Идејата на Африка
В.И. Мудимб, тој Пронајдокот на Африка,

X-африкански философи специјалисти Западни филозофи

1-интригите на интригите на картезијан
- Ернест Мениомо, Декарт и Африканците, 2010
2 - Хегелскиот инспириран тек
-Мари-Луиз Диуф, Поединци и систем во Хегел, Теза III циклус (1979).
- Пиер Франклин Таварес, Хегеловата критика на Африка. Вовед во Хегеловите критички студии за Африка, државна теза, 1990.
-Рејчел Биџа, Хегел и африканскиот свет, објавена дисертација, (2005)
-Amady Aly Dieng, Хегел, Маркс, Енгелс и проблемите на Црна Африка (1978) и Хегел и Црна Африка. Дали Хегел бил расистички? 2006.
-Gilbert Nzué Nguema, Хегел и ропство, Теза III циклус, 1979.
-Хелианската модерност и глобализацијата, Државна теза, 2003.
-Хегеловите африканти. Внимавајте на новата маргинализација на Африка, предговор на Жан-Франсоа (2006).
- Џин Родриге Ејен МбаЛиберализмот на Ајек во призмата на социјалната филозофија на Хегел (2007).
Benoît Okolo Okanda, Хегел и Африка, тези, критичари и надминување (2010).
-МК-J. Agossou Хегел и африканската филозофија, толкувачко читање на Хегеловата дијалектика, Предговор на Пјер-Жан Лабарриер, 2011.

3-Хајдегиан Инспириран тек
-АД Осонго-ЛукадиМартин Хајдегер и Африканското философско движење. Побарајте филозофско-политички импликации засновани на тематска и праксиолошка анализа на "Писмото за хуманизмот", Мајстор II, 1990.
-Антоан-Довер Осанго-Лукади, Хајдегер и Африка, Прием и парадокси на монолошкиот "дијалог", 2001.
-Бурахима Уатара, Адорно и Хајдегер. Филозофска контроверзност (1999).
-Gregory Biyogo, Heideggerian лекторирање на неуспехот на Tempelsianism: Tempels повторно, Во Историја на африканската филозофија, Книга IV (2006).

4-тековната инспирација на Поперијан и Фејерабендеј.
- Квантна теорија и раскол во физички, превод и презентација на Емануел Малоло Дисаке (1996).
-Feyerabend, епистемологија, анархија и слободно општество (2001)
-Емануел Малоло Диси, Граматика на објективност. Во срцето на епистемологијата на Карл Попер (2005).
-Carles Zacharie Boawo, Логичната аргументација, лавиринти и песни, логичка теза (1996).

Y. женскиот говор

-Тонела Бони (КИ)
Албертин Tshibilondi Ngohi
-Ава Тијам
A.Mr. Mpundu Права и унапредување на жените (1996)
Полин Ебо (Нигерија)
-Irma Angue Mendou.

З. Метафизичка и онтолошка струја: потрага по друг филозоф.

-Алексис Кагаме, Филозофијата на Банту-Руанда за постоење (1956).
-Јеан Калвин Бахокен, Метафизички пречиствања (1967).
-Басил Јудеја Фулеат, Негро-африканската филозофија на постоење, Теза III циклус, 1967.
- Pene Elungu, Elungu, Од култот на животот до животот на Разумот. Од кризата на африканската совест (Државна теза, 1979).
-Alassane N'daw, Африканска мисла. Истражување на темелите на негро-африканската мисла, предговор на Леополд Седар Сенгор (1983).
-Мон-Ондо Бонавентура, Потрагата на субјектот, универзумот на значењето и трансцедентноста (Тезата на државата), 1989.
-Auguy Makey, Човекот го сублимира нула (1998, 2008)
-Ернест Мениомо, Метафизичките основи на негро-африканската мисла (2010).

Z'-Тековната египетска филозофија (според стажот на публикациите)

1-Cheikh Anta Diop, египтолог, епистемолог, антички историчар и сенегалски физичар.
-Предност на црнечките цивилизации (1967)
Цивилизација или варварство? (1981).
-Философија, наука и религија (1992, 2007).

2-Теофил Овена, египтолог, лингвист, антички историчар.
-Африканската филозофија на фараонскиот период 2780-330 пред нашата ера (1990).
-Египет, Грција и училиштето Александрија (2006).

3-Мубабинге Билоло, египтолог, филолог и филозоф на Демократскиот Конго.
-Космо-теолошки филозофии на Египет антички (3 тома, 1986, 1987, 1988 (2004 рид).
-Фараонска метафизика III милениум п.н.е., Пролегомена и големи постулати, 1995, Преиздаване 2005.
Фараонска мета-онтологија во третиот милениум п.н.е. (2005).
- Филозофија на создавањето и неговите еколошки импликации во Египет во 3 милениум п.н.е. (2005).

4-Оскар Пфума, египтолог, лингвист и филозоф Камерун.
- Културната историја на Црна Африка, Предговор од Теофил Овена, Вовед од Ален Анселин, 1993.
-Хармонија на светот, Антропологија на бои и звуци во Африка од древниот Египет (2000).
-Солзите на сонцето, текстот на саркофази преведен од древниот Египет од страна на авторот (2005).

5-Григориј Бијого, Египтолог, филозоф и политички научник Габонес.
- Египетски извори на знаење (том I: Генеалогија и прашања на мислата на Чеих Анта Диоп, том II: Систем и антисистем. Cheikh Anta Diop и уништување на класичниот Логос), 1998, 2000.
-Енциклопедија на Мветт. Горниот Нил во Централна Африка, 2 тома (2000, 2002).
-Египетско потекло на филозофијата. Над илјадагодишната амнезија: Нил како Универзална лулка на филозофијата (2002).
-Демократска демократија? Обид да се разјасни енигмата на суверенитетот во "црниот свет".
-Договор за методологија и епистемологија на истражување. Вовед во квинарното моделирање (2006).
-Историја на африканската филозофија, 4 Книги: Книга I. Египетска лулка на филозофијата (2006).
- Манифест да се прочита поинаку работата на професорот Чејк Анта Диоп (1923-1986).
-Годот го споредува стариот египетски и фанг-бети. Сосопственоста на Кемит и Еккан (во печатот).

6-Molefi Kete Ashante
-Од Имхотеп до Ахенатен: Вовед во египетските филозофи (2004)

7-Јоперека Нешто, египтолог и филозоф на Фасо.
-Африка во филозофијата, Вовед во фараонската африканска филозофија, Предговор на Теофил Овена(2005)
- Курс на иницијација на египетскиот фараонски јазик (2007).

8-Фари Тахарка, египтолог и филозоф на ДРК.
-Виатот на излезот.
-Откриена хемисфера.

Накратко, пишувањето на историјата на филозофијата како научен, ригорозен и класификациски дискурс на мисла, дела и автори во Африка е филозофски настан, сигурно недовршен, но кој точно го поканува ова претпријатие. фундаментално значење.

од Григориј Бијого

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Историјата на африканската филозофија" Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате нашите публикации ...

Следете ја нашата страница на Фејсбук!

Испратете го на пријател