Колку години телефони се рециклираат во златни шипки

Златни шипки
Ви благодариме за споделување!

Ова прашање се појавува повеќе и повеќе: што е со нашата стара електроника? Една компанија во Белгија го најде решението: ги обновува благородни метали (особено злато) содржани во овој отпад. Оваа фабрика се наоѓа во Хобокен, Белгија, и ги претвора вашите мобилни телефони во златни шипки. Овој центар за третман, единствен во Европа, рециклира мобилни телефони и стари компјутери со обновување на скапоцените метали што ги содржат.

Навистина, електронските картички на овој отпад - кои доаѓаат од цела Европа - имаат вредност. Во секоја електронска картичка има метални конектори кои можат да се направат од злато, што е она што се обновува во оваа фабрика благодарение на сложениот процес. Други метали, исто така, може да бидат присутни, како што се сребро, платина или паладиум (редок метал од семејството на платина). Сите овие метали се ретки, па се скапи.

Се разбира, количината на скапоцени метали во телефонот е ниска и потребни се илјадници уреди за да се добие значително количество злато. На пример, еден конвенционален мобилен телефон содржи околу 50 центи на скапоцени метали и паметен телефон содржи околу 1 еврото. Добивање на 1 кг злато (за 40 000 €) бара 50 000 мобилни телефони.

За да се опорават овие метали, отпадот се скрши, обоени метали и отровните производи се отстранети, а потоа пронајдените метали се топат во рерна. Целиот процес е чуван во тајност од страна на компанијата. На крајот, чисти благородни метали се добиваат на 99,9%.

На 10 милијарди мобилни телефони на планетата само мала количина се рециклира, рециклирањето на електронските уреди може значително да се развие во наредните години.

ИЗВОР: http://sauvonslaplanete.net/2012/02/19/recyclage-votre-vieux-telephone-recycles-en-lingots-d-or/

Ви благодариме што реагиравте со емотикон
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Колку години телефони се рециклираат во светот ..." Пред неколку секунди