Повелба за каметовата револуција

Уредување на Mâsa SEKU MâGA Целосно свесни дека револуцијата Камит е сега во движење и.

Маркус Гарви: Здивот на Пан-Африканизмот 5 (100)

Маркус Мосија Гарви, последното дете на семејство кое имало 11, е родено 17.

Почит кон Чеих Анта Диоп 5 (100)

7 февруари 2014. Тоа е сега 28 години дека нашиот благословен предок и добродетел Cheick.

Од еднаквоста на човечките раси, Антенор Фирмин 5 (1)

Во 1885, Антенор ФИРМИН, роден и образован во Хаити, инспектор за училишта во Кап Хаитиен, пишува.

Учењето на Тиерно Бокар

"Очигледниот свет е само гигантско богатство на параболи, сликовница за дешифрирање. Но,.

Кој беше Пол Панда Фарнана?

Пол Панда Фарнана (од неговото полно име Пол Панда Фарнана М’фуму, роден во 1888 на.

Иван Ван Сертима награден за историското препишување на човештвото 5 (100)

Иван Ван Сертима, роден во Гвајана, е многу почитуван антрополог на Рутгерс.

Кој е господар Наба?

Наба Ламуса Мороденибиг, Гурманте од Фада Нургума, источен град Уагадугу во Буркина Фасо.

Писмо од Амаду Хумпате Бја до млади 5 (1)

Оној кој зборува со вас е еден од првите родени од дваесеттиот век. Тој го има тоа.

Божествени закони во редот на прогонетите

Брули Буабр измислил азбука од моносложни пиктограми 448 способни да ги репродуцираат сите звуци.

Д-р Јозеф Бен-АА Јоханнан, голем афроамерикански историчар

Д-р Јосеф Бен-АА Јоханнан, приврзан наречен „Д-р Бен“ е роден на декември 31, 1918 ,.

Интервју со Ки Зербо, прв соработник на историјата на Сорбона

Прв африкански соработник на историјата на Сорбона, алтернативна Нобелова награда за неговото истражување.

Што е Маат?

Кои се вредностите што ги нашол Маат? Што сака таа од нас? И што чека таа?

afrikhepri@gmail.com

Испратете го на пријател