Интервју со Чаик Анта Диоп

Чеик Анта Диоп (роден 29 декември 1923 во Тијету - почина 7 февруари 1986 во Дакар) е историчар, антрополог и сенегалски политичар. Тој го истакна придонесот.

Што е афроцентричност?

Д-р Молефи Кете Асанте професор на Одделот за афроамерикански студии Универзитетот "Темпл" во Филаделфија, Па ...

Цитат од Маркус Гарви

Силите кои се спротивставуваат на црниот напредок нема да бидат заплашени воопшто.

Негро-африкански цивилизации од професорот Кови Гомез

Археолози кои се обидуваат неколку децении да ги објаснат условите за појава на цивилизацијата.

Кога е африканската ренесанса?

Од Нелсон Мандела до Абдулај Вејд, модата на африканските лидери и интелектуалци е.

Историја на африканската филозофија

Еден од парадоксите долго време ја парализираше африканската филозофија (напишана на француски, англиски, португалски ,.

Повелба за каметовата револуција

Уредување на Mâsa SEKU MâGA Целосно свесни дека револуцијата Камит е сега во движење и.

Маркус Гарви: Здивот на Пан-Африканизмот

Маркус Мосија Гарви, последното дете на семејството кое имало 11, е роден 17.

Почит кон Чеих Анта Диоп

7 февруари 2014. Тоа е сега 28 години дека нашиот благословен предок и добродетел Cheick.

Испратете го на пријател