50 години на геостратегиски грешки на африканските лидери

Историјата тврди дека Римскиот договор за основање на Европската економска заедница е потпишан.

Писмо од Хуго Чавез до Африка: "Да формираме еден народ, еден континент"

Во време кога поголемиот дел од европската левица се претвора во "десно".

Зошто африканските земји плаќаат колонијален данок во Франција и покрај нивната независност? 5 (1)

Дали знаевте? Дури и денес, многу африкански земји продолжуваат да плаќаат колонијален данок.

Тивок геноцид: Индијанци под закана од брана во Амазон

Францускиот енергетски гигант ГДФ Суец беше обвинет оваа недела за влегување.

Чака Зулу: освојувач и основач на нацијата Зулу 5 (100)

Чака е роден во 1786. Тој е син на Senza Ngakona, шеф на кланот Abatetwa.

Размена на Африка од Европејците на Берлинската конференција 5 (100)

На конференцијата во Берлин, одржана од ноември 1884 до февруари 1885, беше организирана.

Стив Бико - црна свест 5 (100)

12 Септември 1977, во 31 години, Стив Бико почина, сам, во ќелија на.

Африка: агро-империјалистите го преземаат обработливото земјиште

Африканскиот континент, кој сам има четвртина од плодните земји во светот, е сконцентриран.

Црна кожа, бели маски - Франц Фанон 5 (100)

Црната кожа, белите маски е книга напишана од Френц Фанон и објавена во Сејл во 1952. Книгата се отвора.

СОЛУЖАТА КЕАТА ЕПОПЕА

Западот, за жал, нè научи да ги презираме усните извори на историјата; сè.

Осумте рани на Африка 5 (1)

Африка слави педесет години скитање започна со атентатот на Патрис Лумумба и привремено затворено со.

Културата на безбедноста 5 (100)

Социолозите од Универзитетот во Франкфурт на Мајна учествуваат во национални програми за истражување на спроведување на законот.

Дали Франција ќе ја искористи Африка преку франк од ЦФА? 5 (100)

Мамаду Кулибали повикува на создавање на независна валута, неповрзана со колонијалното минато.

afrikhepri@gmail.com

Испратете го на пријател