Понеделник, 20 септември 2021 година

Повелбата на империјализмот

Повелбата на лимперализмот

Сегашната „повелба“ беше изготвена во Вашингтон за време на „трговијата со робови“, потоа дискретно се преговараше на „Берлинската конференција во 1885 година“, додека западните сили ја делеа Африка; ...

Прочитајте повеќе

Ндате Јала Мбој, борецот кој се спротивстави на доаѓањето на француските доселеници во 1855 година

Ndaté Yalla Mboj

Кога Французите пристигнаа во Сенегал во 1855 година за да го колонизираат, првата сила на отпорот на која наидоа беше жена. Неговото име: Ндате Јала Мбој. Додека во Франција ...

Прочитајте повеќе

Леополд II, соглер од Конго

Кралот Леополд II

Прецизната истрага објавена од американскиот новинар Адам Хочшилд, со соодветно наслов „Заборавен холокауст“ е огромна. Кон крајот на 1870-тите, ехото на експлоатациите на американскиот истражувач Хенри ...

Прочитајте повеќе

Геноцидот Херерос и Намас (Намибија) од страна на германската колонијална империја во 1904 година

Хероро Геноцид и Нама

Од 1884 до 1915 година, Германија управуваше со Намибија. Откако германски трговец откри голем рудник за дијаманти на запад од земјата. Конфликтите наскоро избија ...

Прочитајте повеќе
Страница на 1 4 1 2 ... 4

НАШИТЕ LИВНИ ВИСИТОРИ

Добредојдовте!

Пријавете се на вашата сметка подолу

Внесете ја вашата лозинка

Внесете го вашето корисничко име или адреса на е-пошта за да ја поставите вашата лозинка.

ФАЛА ШТО СПОДЕЛИ

Ако ви се допадна страницата, споделете ја со вашите пријатели или семејство!
Кликнете тука за да ја затворите оваа порака!
Овој прозорец автоматски ќе се затвори за 7 секунди

Додадете нова плејлиста

Испратете го на пријател