вторник, 31 март 2020 година

Претплатете се на нашите ажурирања

Андре Пинто Ребушас (1838-1898) пронаоѓач на торпедото

Андре Пинто Ребушас (1838-1898) пронаоѓач на торпедото

Роден во 1838 година во Рио де Janeанеиро, од буржоаско семејство, Андре Ребучас прв пат тренирал во военото училиште во неговиот град пред да се стекне со инженерски студии во Англија. Од ...

Прочитајте повеќе

Првото оклопно возило направено во Африка

Првото оклопно возило направено во Африка

Во август 2009 година беше официјално лансиран првиот оклопен автомобил во Нигерија, првиот оклопен автомобил чие производство бараше материјали за поголемиот дел од локалното производство потпишан ...

Прочитајте повеќе

Оддавање почит на компјутерски генијален пронаоѓач на невидливата тастатура за компјутер

Оддавање почит на компјутерски генијален пронаоѓач на невидливата тастатура за компјутер

Запарливоста го натера Јапи Н’Ко Дидиер со своите пронајдоци силен сигнал за Африка и за целиот свет, Но, за жал, овој Брегот на Слоновата Коска умре во ...

Прочитајте повеќе

Првото Ugandan електрично возило изградено од страна на студентите

Првото Ugandan електрично возило изградено од страна на студентите

Група студенти од Уганда од Факултетот за инженерство, дизајн, уметност и технологија на Универзитетот Макерере го изградија првиот електричен автомобил на Уганда (Киира ЕВ) за околу 30 месеци ....

Прочитајте повеќе

Џејмс Едвард Вест, пронаоѓач на електричниот микрофон на 1962

Џејмс Едвард Вест, пронаоѓач на електричниот микрофон на 1962

90% од микрофоните што се користат во светот се резултат на генијалноста на Jamesејмс Едвард Вест, изумител на Афроамериканците, роден во 1931 година во Вирџинија. По дипломирањето на Универзитетот Храм во ...

Прочитајте повеќе

Хенри Сампсон, афро-американски изумител на мобилниот телефон

Хенри Сампсон, афро-американски изумител на мобилниот телефон

Хенри Сампсон е изумител на мобилниот телефон, бидејќи тоа е од неговиот изум „електрична гама ќелија“ (патент депониран на 6 јули 1971 година под број 3591860) што овозможува ...

Прочитајте повеќе

Црно потекло на Танго

Црно потекло на Танго

Црната заедница која произлегува од ропството претставува значајна тежина во портежното општество на Рио де ла Плата, во текот на деветнаесеттиот век и до почетокот на дваесеттиот век. Крајот на режимот на Хуан Мануел де Росас во ...

Прочитајте повеќе

Брули Бубра, пронаоѓач на азбуката Бет во Брегот на Слоновата Коска

Брули Бубра, пронаоѓач на азбуката Бет во Брегот на Слоновата Коска

Брегот на Слоновата Коска има околу 600 Бези. Нивниот јазик не се предава на училиште, каде некој учи француски. Во 000-тите години на минатиот век, Фредерик Брули Бубра, од овој народ, ...

Прочитајте повеќе

Оддавање почит на Wabeladio Payi, пронаоѓачот на пишувањето на Мандомбе

Оддавање почит на Wabeladio Payi, пронаоѓачот на пишувањето на Мандомбе

Вабеладио Пеи од Конго-Киншаса е изумител на пишувањето на Мандомбе. Зборот Мандомбе, на јазик Конго, значи „она што е црно“. Авантурата на ова пишување започна во 1978 година….

Прочитајте повеќе

Акон ја осветлува Африка до осветлување 600 милиони Африканци

Акон ја осветлува Африка до осветлување 600 милиони Африканци

Акон ја создал „Акон осветлување Африка“, соларна академија за да им даде светлина на 600 милиони Африканци. Пејачот го потврди создавањето на оваа академија ...

Прочитајте повеќе
Страница на 1 6 1 2 ... 6

Преведи на вашиот јазик

fr Français

Напредување на „Ковид-19“ ширум светот

Пријавете се на вашата сметка подолу

Пополнете ги обрасците подолу за да се регистрирате

Внесете ја вашата лозинка

Внесете го вашето корисничко име или адреса на е-пошта за да ја поставите вашата лозинка.

Додадете нова плејлиста

0
Не
Не
ok
fr-FR
https://afrikhepri.org/wp-content/plugins/voice-to-search/includes/images/microphone-icon.svg
https://afrikhepri.org/wp-content/plugins/voice-to-search/includes/images/microphone-icon-recording.svg
Придружете се на претплатниците на Твитер 2.7к!
Кликнете овде за да не следите исто така ...
Придружи се на 29 претплатници со LinkedIn!
Кликнете овде за да не следите исто така ...
Придружете се на претплатниците на 21к Фејсбук!
Кликнете овде за да не следите исто така ...
Дали сакате да пишувате на оваа страница?
Кликнете овде за да објавите статија исто така ...
Испратете го на пријател