Кога е африканската ренесанса?

Од Нелсон Мандела до Абдулај Вејд, модата на африканските лидери и интелектуалци е на повикот на "африканската ренесанса" за новото заминување на континентот. Дали сме сигурни дека оние што зборуваат за африканска ренесанса навистина знаат што е тоа? Дали сме сигурни дека сите зборуваат за истото?

"Ренесансата" доаѓа од зборот прероден, т.е. роден повторно. За да се прероди, мора да биде мртов. Културниот смртта ќе биде достоен за во Европа, кои треба да се роди повторно е во средниот век, долг период на 1000 години 5éme да 15ème век владеел од страна на аристократијата и Римокатоличката црква, духовност и божествената моќ на царот. Да се ​​прероди мора мислители треба да се бунтува, имате луѓе кои имале храброст да се на патот на интелектуална чистење со позиции што се заработени нивните често да се плати со својот живот, така што целото општество можност да ја напуштат, бидејќи Европската ренесанса е роден со "бог на смртта" е триумф на секуларизмот, тоа е победа на индивидуалната свест, а потоа група на авторитетот на кралот божествена и на Црквата. За да се прероди, дали Африка го презела патот на триумфот на секуларизмот? Дали Африка е на пат да го прослават целосниот прекин со колонијалниот систем за повторно преговарање?

Да се ​​зборува за една африканска ренесанса, сè уште е неопходно да се најдат луѓе од културниот и моралниот квалитет на оние кои ја изградиле Европската ренесанса. Во Африка, колонијалниот модел кој се поучува дека поседува високо образование, е доволно да стане мудар човек, научник. И на бизнис картички на овие луѓе, ние горко забележува дека наместо да стави симбол на нивниот биланс на состојба, туку името на дипломата која стана наслов, толпата потсмев кога овие интелектуални недела оди до каде да додадете бесплатна реклама на бизнис картичката од името на европскиот или американскиот универзитет каде што студирале. Како е можно да се обнови Африка со такви ликови?

Како може некој да оди против господарот за да ја освои својата слобода, ако некој не се труди да разбере однапред кој е степенот на интелигенција на мислителите кои помогнале да се зајакне овој господар? Без да се обидува да го разбере степенот на сложеност на општеството изградено од мислителите на кои се однесува господарот?

Целта на оваа лекција е да ги поттикне младите африкански да се излезе на сочувство за старци неговата просечност, кои ќе овозможат мислители од утре, точно, можам да го заборавам нивните професионални кариери да се мисли, размислете повторно, дали се претворат своите мозоци да им кажат на масите како да го постават курсот за ново африканско општество, каде што општиот интерес може да има предност над партиски себичност.

Дипломата е како клуч за отворање на врата. Но, откако минатото на прагот на вратата, се што треба да се направи и тоа не е во потрага 1000 пати бојата на клучот на мебел ќе се решат, дека сликата ќе заземаат само ѕидот што Каблите ќе одат сами по себе низ куќата и даваат електрична енергија. Разликата помеѓу додипломски и интелектуален е дека првата понуда на ветровите академска титула, тој дури и додава уште една глупост "Градоначалникот на мојата промоција", наслов кој е за пофалба, но непотребни и целосно детски да го цитирам кога тоа е проследено со неактивност, инерција, оставка и недостаток на иницијатива. Интелектуалната сепак, претставува повикувајќи се на својот најнов патент, својот најнов изум, таа едвај мост изграден, последната зграда 100 приказна, тој мора да нарачате или насочување на работата.

Мислителот е оној кој има љубов да го сподели своето знаење, своето знаење, своите мислења, својата визија за светот. И ова мора да помине на нивото на употребениот јазик. Има луѓе кои се изразуваат преку книги за да ги импресионираат галерија со сите криптирани реченици и изграден со речникот пред нив и да чита и да се разбере, тоа ќе бидат потребни уште речникот да се дешифрира. Ова се текстови првично наменети за малцинство, ретко повеќе од 100 луѓе. Ова е причината зошто тие се често објавени дела во d'авторскиот профил, платени од страна на самиот автор за потребата да се разубави неговата биографија. Мислителот зборува да биде разбран од страна на најголем број на луѓе; ако е потребно, да ја заобиколи цензурата, тој ја создава сопствената издавачка куќа. Не постои возраст да се задржи во продукција на дела. Ла Boetie беше само 18 години, запишани во прва година на Правниот факултет на Универзитетот во Орлеанс во Франција, кога тој го напишал ремек-дело. Тоа беше затоа нема диплома, што е доказ дека се што дипломирал на престижниот универзитет во Париз или во Бостон, никогаш не се трансформира во излитена водечки авторитет. Идеите што ги носите во вас се далеку обликувани и подобрени со вашите повеќекратни читања отколку со било кој степен.

Како и насекаде во светот, Африка има плетеница на псевдополитичари и псевдополитички партии, а нивниот број расте додека расте невработеноста. Не се политичари или нови политички партии кои недостасуваат од нашиот континент, туку мислители, извидници, луѓе кои се способни да ја жртвуваат својата кариера и нивниот личен успех да им овозможат на општеството како целина да ги разбере стапиците на системот. да напредува побрзо. Африка треба своите млади луѓе се заштитени интелектуална загадувањето криво стари, скапани до коска во една нездрава систем, каде што многу често се одржуваат беда предизвикаа хаос на моралот и етиката на овие жртви стане се егзекутори. Европскиот ренесансата не беше изграден за сукцесијата на интелектуална пропаганда или барање, но храброст и интелегенцијата на луѓето многу често се млади луѓе кои имаа длабоко идеален надвор на човековите и верските инфантилизам монархиски на 1000 години од средниот век. Африка треба да се прероди по 500 години на поднесување и понижување. Несоодветна старешините ги инсталира во удобна улога да копирате и залепите на агендата диктиран поинаку и услуги на надворешните интереси.

Напишано од Жан-Пол Пугала

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Кога ќе биде африканската ренесанса?" Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате нашите публикации ...

Следете ја нашата страница на Фејсбук!

Испратете го на пријател