Животот и мислата на Ахмед Баба (1556-1627)

Ахмад Баба

Роден е во октомври 26 1556, во Araouane, Мали Ахмад ибн Ахмад ал-Такури Ал-Мусафи ал-Тимбукти беше несомнено еден од најголемите мислители на неговото време. Нејзиниот живот сумира за себе, сите позитивни и трагични аспекти кои ја карактеризираат турбулентната историја на Западен Судан.

Цитат: "О вие, кои одат во Гао, направете заобиколен пат низ Тимбукту. Прошетете го моето име на моите пријатели и доведете им парфимирано спасение на егзил, кој воздивнува по земјата или престојува во семејството, неговите пријатели, неговите соседи. Конзола таму моите драги сакани, смртта на господарите кои беа погребани ".

Неговите рани години

Тоа е во Araouane дека младиот Ахмед троши дел од своето детство. Веќе покажал голем интерес за се што е поврзано со науката, филозофијата и литературата. За да го усоврши своето знаење, тој отиде во Тимбукту со својот татко адвокатот Алхадџи Ахмаду. Вториот многу култивиран, веќе беше познат по неговото знаење.

Пристигна во Тимбукту, Ахмед Баба го следи вообичаениот курикулум во однос на школувањето. Под водство на големиот професор Мохамед Багајого, тој беше многу брз да научи наука. Тој студирал филозофија, логика, егзегеза, закон, граматика, теологија, реторика, историја, литература и така натаму. Само по триесетина години тој завршува со студиите, по долга обука, но уште попотребно.

Откако стана самиот учител, ја научил сопствената филозофија, станувајќи истовремено и еден од најголемите судански теолози. Тој остави многу голем број ученици, кои дури долго по неговата смрт ќе го рашират доктрината.

Паралелно со неговата образовна улога, големиот научник морал да ја преземе функцијата на кади, односно на муслимански судија. Карактер на најекст, тој би напишал не помалку од сто книги според некои од кои 56 се познати до денес. Преку овие томови, Ахмед Баба ја опишува својата верска доктрина, неговата филозофија, неговата поезија и дури дел од неговите лични чувства.

Неговата филозофија

Денес, мислата на Баба е сé уште од големо значење за многу суданци. Сепак, мора да се запомни дека останува над сите муслимански теолог и дека добар дел од неговата рефлексија е дел од догми и исламски морал. Сепак, неговата филозофија го рефлектира и неговиот длабоко африкански дух. Тој тврдеше дека неговото потекло и се чувствувале горди да бидат суданци.

Ахмед Баба се разликуваше од неговите современици со неговата авангардна рефлексија. Тој се сметал за Муџаџад, реставратор на религијата на векот. Според Nsame Mbongo, како носител на нова мисла, тој одбил како филозоф, слободна шпекулација и пасивно размислување за идеи.

Преку мноштво понекогаш многу оригинални тези, Малиан ги бранеше своите политички, филозофски и религиозни идеи. Неговата книга "Jalb Ал Нима мојот WADAF Ал niqma би-mujanabat Ал wulat Ал Zalama" (Лаки и против несреќа избегне неправеден органи) ја демонстрира својата способност да се отстапи од штетните елементи на интегритет. Овие ставови на моќ и сомневањата што тој ги одржува за себе, покажуваат колку далеку го турка рефлексијата. Напишана во 1588, оваа книга се занимава со односите помеѓу научниците и политиката. Сепак, тој не ги крие личните причини што го наведуваат да го напише. "За мене и ме предупреди да ги предупреди моите сонародници и врсници мојот против угнетувачкиот владетели посетеност, се состои оваа книга", пишува тој.

Свесен дека човекот е слабо суштество, како и самиот последен ќе биде најкултурен, Ахмед Баба калигира многу интелектуалци поради недостатокот на праведност. Го доведува во прашање ставот на одредени научници, кои дозволуваат да бидат расипани од моќта, го губат целиот критичен капацитет над овој ист владетел.

Оваа студија не мора да ја доведува во прашање моќта, сметајќи го како инструмент на морална дестабилизација. Напротив, за Ахмед Баба моќта е штетна само ако е корумпирана, навредлива или произволна. Доброто владеење, во комбинација со здрав став од страна на учените елити, може само да спречи многу девијантни однесувања.

Затоа, ставот на научниците кон политиката мора да се одреди во однос на моралните и нематеријалните критериуми. Ако на власт е во право, научникот може сојуз со него исповедање на овие совети. Од друга страна, ако тој е манипулатор и корург, теологот мора да ја задржи растојанието. За да се покаже како намера е поважно од акцијата, филозоф опишани 1592 концептот на "niyya" во својата книга "Ghayat Ал Амал ал-fi Fadl niyya ала L-Амал" (супериорноста на намерата околу акцијата).

Според него:

"Нија е исказ што го изговара звучно или ментално од оној што сака да изврши чин. Таа има свое место во срцето, централниот орган за разузнавање и акција ".

За Nsame Mbongo, срцето што е најблагородниот орган на човечкото тело и намерата што е разработена од овој орган, ја носи во себе благородноста на овој и е, според тоа, супериорна во однос на акцијата, што е факт "надворешни членови" на телото, помалку благородни органи. Овој аргумент е засилен со размислувањето дека намерата му припаѓа на полето на команда, додека делото е во царството на извршување. Затоа е инфериорно достоинствено на намерната волја, која командува и на која тој послуша. Ова е само еден пример за расудувањето што БАБА го прави во сите свои истражувања.

Сепак, според Nsame Mbongo, Ахмед Баба е филозоф во целосна смисла на терминот, се додека тој се осврнува на фундаменталните општи прашања. На пример, односот помеѓу намерата и чинот, меѓу знаењето и моќта, или помеѓу моќта и науката. Покрај тоа, тој ги решава овие прашања со дебатирање со реномирани филозофи и научници, како што се Ал-Газали или Ибн Калдоун, или се во врска со оваа или онаа филозофска или теолошка струја.

Конечно, да го земеме овој пасус кој покажува колку африканскиот мислител е анимиран од заедничкиот дух.

Тој така се сеќава во 1603, во обемот кој го нарекува "Tunfat ал-фудала би-лошо fada'il al-ulama" (скапоцени подароци кои ја прошируваат доблеста на научниците):

"Оние што поседуваат знаење или знаење и не постапуваат по нивното учење, се само послушни, додека оние што го поседуваат или поседуваат и дејствуваат соодветно, имаат двојна заслуга (...). Ние ја бараме идејата за предност на научници, како што беше потврдено од многу хадиси и атари и многу традиции што датираат од "доблесни стари". Но, научниците тука се оние кои покажуваат побожност и посветеност и се придржуваат кон учењето на Кур`анот и Сунетот, а не на оние кои сакаат да произлезат од нивното знаење непосредни интереси или лична слава. ".

Овој цитат не остава сомнеж за духот на заедницата што го оживува размислувањето на теологот. Индивидуализмот преку егоизам, не треба да има предност пред заедницата. Тој, исто така, се спротивставува на слепото верување во внимателно верување, а земајќи страни со неа. Со потпирање на муслиманската јурисдикција, Баба цитира цитати од некои религиозни наставници.

Некои од нив вклучуваат:

- "ако е потребно, побарајте наука во Кина";

"Научниците се наследници на пророците";

"Мастилото на учените е подобро од крвта на мачениците".

(види зубер p.164)

Во заклучок за научната филозофија на Ахмед Баба. Мора да се признае, неговото размислување се базира главно на законот муслиманскиот канон, што не е изненадувачки за религиозна правник. Мора да се нагласи дека нејзиното образложение е длабоко Африка, било да станува збор за односот меѓу научниците и владетели, објасни доминација на намера на дејствието, а особено да се наведе неговата желба на заедницата на поединецот. Толку многу области на размислување во кои црна африканска филозофска мисла е во голема мера изразена.

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Животот и мислата на Ахмед Баба (1556-1627)" Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате ...

Следете нè на социјалните мрежи!

Испратете го на пријател