Кој беше Кимпа Вита, пророчица на Кралството Конго?

Кимпа Вита
Ви благодариме за споделување!

Кимпа Вита, родена помеѓу 1684 и 1686 во Мбанза Конго (северо-западно од Ангола) и почина на 2 јули 1706, е пророчарка Конго (Етнички Есиконго рече Сан Салвадор од Португалецот), основач и лидер на движењето Антонионистичко, кое се бореше за враќање во монотеизам Конго и против трговијата со робови што беснееше во кралството Конго.

Со приближувањето на дваесет години, кога таа беше поразена на болест, имала визија и чув глас барајќи од него да го проповеда единство на царството и да го врати неговата големина, да ги водат луѓето и да се подигне урнатините на главниот град.

(На почетокот на осумнаесеттиот век, кралството Конго беше раскинато со граѓанска војна)

Во 1703-1704, таа презеде политички кампања за враќање во главниот град Мани Кого, кралот Педро IV. Таа повика на обновување на единството на кралството и реставрација на Сао Салвадор. Таа не сакаше нејзиниот народ да биде зависен од колонијалните сили, анархија, грабежи и депопулација на луѓето од Конго со трговијата со робови. Таа го најави доаѓањето на новото време и враќањето во Златното доба на Кралството Конго.

Таа беше уапсена, судеше од Кралскиот Совет на италијанските капуцини и беше осуден со Баро неговиот придружник и нивното бебе за да биде изгорено на клада во градот Еволулу

Таа почина во неделата 2 јули 1706 на возраст од 22 години ...

Ви благодариме што реагиравте со емотикон
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Кој беше Кимпа Вита, пророчица на царството ..." Пред неколку секунди