Почит кон Чеих Анта Диоп

Cheick Anta Diop

7 февруари 2014. Денес е 28 години дека нашиот благословен предок и добродец Cheick Anta Diop се врати во неговата Ка. И, како и секоја година, ќе го спомнеме неговото сеќавање, според ритуалот утврден со години од оние што го препознаваат како „благословен предок“, со сè што подразбира. Но, овој посебен ден за нас, исто така, треба да биде можност за вистинска интроспекција.

Бидејќи WADIRè CAD го остави своето знаење преку својата работа, неговите разни книги, што направивме? Каде сме во потрага по борбата што тој ја започна и за која премногу често тврдиме - правилно или погрешно - да бидеме нејзини наследници (šmsw Diop)?

Willе се обидеме на нај синтетички можен начин да ја поминеме работата на Диоп, да ја извлечеме нејзината специфичност, да видиме зошто е важно да се импрегнира и како е корисно не само за Африка, туку и за целото човештво да биде нејзин наследник. Бидејќи навистина, работата на Чик Анта Диоп мора да се смета како културно и научно наследство глобална, а не само "африкански".

Оваа комуникација ќе биде колку што е можно пократка; што е тешка вежба, зашто како да се зборува за овој исклучителен човек и неговата колосална работа во неколку редови? Затоа ги замолуваме нашите читатели да разберат ако содржината на комуникацијата им се потчини. Но, барем се надеваме дека ова ќе ги поттикне сите да се продлабочат преку сопственото истражувачко знаење за работата на Учителот, за подобро да ја сфатат длабоката корисност.

Кој беше Cheick Anta Diop? Ние нема да преувеличуваме, велејќи дека тој е еден од најголемите научници кои живееле во овој век. Тој беше мултидисциплинарен научник и дека според академските критериуми. Cheick Anta Diop е меѓу ретките историчари во светот кои создале научна теорија за универзална историја. За ова владееше мултидисциплинарност; односно да има магистратура во "тврдите" науки и општествени науки и хуманистички науки.

Чејкот е оној кој дозволи не само Африка, туку и остатокот од светот да ја обнови својата историска свест, така што вториот на крај го започнува процесот на помирување со себе.

Cheick Anta Diop е оној кој ја осветлил историјата на Африка, но исто така и на Западот, на Азија. Тој, на пример, го осветлува потеклото на Семитите, Арапите итн., Користејќи ги оригиналните извори што биле скриени од историчарите на другите народи.

Тоа беше во 1945 години дека CAD одлучи да ја преработи историјата на човештвото, бидејќи вториот му пречи. Бидејќи тој беше во можност рано да сфати дека бил нападнат со расистички идеологии, поради што не можел да даде објективен извештај за еволутивните процеси на сите народи на земјата. Тоа беше навистина неприродно за него да се види дека некои народи арогираа за себе сите искуства што доведоа до воспоставување на цивилизација, и дека другите народи - "африкански", особено - беа како "суспендирани во мрачната ноќ".

Неговиот проект за преработена историја се материјализираше преку неколку големи дела, од кои едниот отвори патот "Негро народи и култури; од египетската негро античка до црните културни проблеми на денешната Африка ". Ние намерно ја цитираме целата титула на оваа книга, бидејќи премногу често му припишуваме на пастицистичкиот карактер на САП, додека самиот наслов на неговата работа укажува на тоа дека станува збор за потенцијална работа.

Следниве работи, особено "Предности на црнечките цивилизации; мит или историска вистина " што беше на некој начин одговор на критиките понекогаш дури и насилни дека неговата прва работа предизвика, "Културното единство на Црна Африка", "Претколонијална црна Африка", итн. се работи во кои CAD се обиде да даде најобјективна сметка за придонесот на сите цивилизации во овој долг процес на еволуција на човештвото. Тој се обиде пред сè да му ја врати на Африка своето место на снабдувач не само на Животот, туку и на цивилизацијата. Спротивно на она што беше прифатено, дури и во т.н. научни кругови. Ова го објаснува, како што рековме, насилната критика нанесена врз него и академскиот острацизам што го претрпел, дури и во својата земја. Ова никогаш не ја разнишало неговата желба да ги шири колку што е можно резултатите од неговото истражување што тој доброволно се подложил на критики за никого. Ова го потврдува нејзиниот чисто научен пристап. Истото не може да се каже за некои од неговите минати и актуелни критичари.

Специфичноста на работата на CAD може да се сумира во својот мултидисциплинарен метод на истражување. Метод кој тој мајсторски го применувал за време на неговата конфронтација со најголемите светски научници од областа на лингвистиката, египтологијата итн. На симпозиумот во Каиро во 1974. Целта на симпозиумот, кој требаше да се утврди на кои луѓе треба да бидат поврзани египетскиот народ, и на кое јазик треба да се приклучат и старите Египќани. Ова е место за да се потсетиме тука дека CAD изјавил дека ако резултатите од симпозиумот во Каиро неочекувано се спротивставиле на него, тој ќе престане да работи на древниот Египет. Но, ако од заклучоците од својата работа надминува соочи со теории на антички египетски население "Медитеранот, бели" и јазик "Афро-азиски" или "семитски" ќе бара дека УНЕСКО мораше организиран на состанокот ги извлекува сите последици со промена на учебници кои ги одразуваат неговите стари теории лажни и расипани со гордост на расата; кој нема место во научната област. Тоа е несреќна дека денес и покрај работата на CAD официјално врши во однос на другите, учебниците не се променети, неговите дела се уште поизолирана во академските кругови и му се спротивстави заговор за тишина. Затоа ги покануваме нашите читатели да го прочитаат извештајот на симпозиумот, за да го сфатат степенот на лоша намера на некои кои тврдат дека го поучуваат човештвото за својата историја.

Многу е ненормално што денес, во делата со научни претензии, зборуваме за древниот египетски како "Хамито-семитски" или "Афро-азиски" јазик. Многу е аномално што во академскиот свет легендите продолжуваат да се шират дека Грција е колевка на цивилизацијата, демократијата, филозофијата итн. чудо Грчки; кој повеќе не е Мираж Грчки). Едноставно е неприкосновено што, до ден-денес, не е јасно и недвосмислено дека човечкиот гениј - во сите области - седи од самите граници на Африка, долж оската Југ-Север. И ова и покрај сите научни докази обезбедени од CAD.

Очигледно е дека ова прифаќање на фактите ќе повлече солза, пауза во психата на оние кои ги арогираат за себе сите достигнувања на човештвото. Но, ова може да биде само пофалба, бидејќи тоа е синус qua non за помирување на целото човештво со неговата историја, па затоа со себе. Ова е она што го мотивираше работата на CAD, а не псевдо желба да го "галванизираат" африканскиот народ, припишувајќи им хипотетичка славна историја.

Искрено веруваме дека дури и денес, мотивацијата на CAD е онаа која треба да управува со секој искрен трагач кој тврди дека го следи патот на Учителот. Оваа мотивација треба да се реализира со цврста желба произведува знаење во сите области (политички, економски, социјални, научни, итн.), а не да биде повторувач на познавањето на другите луѓе, особено кога е пристрасно со идеолошки, расни и други пречки. Тогаш мораш да господар и ширење на ова знаењево сите средини, на сите места.

Затоа е неприкосновено што многумина кои тврдат дека CAD денес повеќе го повторуваат, наместо да го прават истото; да знам произведува знаење. Сметаме дека ако Господарот е жив, ќе биде тажен да види колку неговата работа не е совладана со понатамошни истражувања.

Значи ова е повик што го правиме за сите šmsw Diop за вистински почеток, и да се дојде до работа, наместо да се препуштате на повторувања кои не ја унапредуваат причината за која се бореше целиот свој живот. Заради тоа, подобро би му оддадеме честитки на неговото сеќавање.

Може Ка на Забелешка Господар на сите да се одмори во мир во друштво на сите благословени и корисни предци, и тоа од каде што се, дека тие не инспирираат уште и секогаш!

Tshiwala Ngalula Kalengayi

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Почит кон Чеих Анта Диоп" Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате ...

Следете нè на социјалните мрежи!

Испратете го на пријател