Научниците открија постоење на паралелни светови

Паралелни светови

Квантната физика е навистина чудна. Според неговите закони, на пример, може да се има мачка која би била мртва и жива додека не може директно да се набљудува. Исто така, може да има честички кои комуницираат независно од растојанието кое ги одделува, или честички кои поминуваат низ две дупки во исто време. Со своите правила, невозможно е истовремено да се знае брзината и положбата на електронот, потребно е да се избере. Самиот Ајнштајн беше вознемирен од некои од неговите аспекти, вклучувајќи го и фактот дека елементите се базираат на веројатности, што го натера да го изговори познатиот збор "бог не игра на коцки".
Ако квантната физика опишува што се случува на микроскопско ниво, понекогаш се чини дека е тешко да се совпадне со она што се случува на повисоки нивоа: ништо не ве спречува да знаеш и за брзината на рели автомобил и неговата позиција на патот! Значи, од каде доаѓаат "мистериозните" квантните феномени? Паралелно светови, се разбира. Ова е во секој случај теоријата дека физичарите од Универзитетот Грифит (Австралија) имаат само замисли, кои го опишуваат во една статија која штотуку беше објавена во списанието Physical Review X.
Според нив, ќе има огромен, но конечен број на "класични" универзуми како што е нашата, а интеракцијата помеѓу овие универзуми би генерирала квантни феномени. Тие наведуваат, на пример, тунелскиот ефект, кој им овозможува на честиците да ја преминат потенцијалната бариера без да ја имаат потребната енергија за да го сторат тоа, или на друго место енергијата на вакуумот, која би била "директна последица на меѓусебната одбивност меѓу овие паралелни светови. Затоа, овие интеракции би објасниле "сè што е чудно за квантната механика". Генерално, според тоа, паралелните универзуми, наместо да се развиваат независно, би влијаат еден на друг.
Паралелните универзуми не се независни
Ако паралелните светови се еден од омилените субјекти во научната фантастична литература, тие исто така се предмет на многу сериозни студии од науката, особено во однос на квантната физика. Уште еднаш како 1957, Хју Еверет објасни дека универзумот ги содржел сите држави дефинирани од квантната механика и дека тој бил набљудувач кој видел само една можност. За да се поедностави, интеракцијата со реалноста го направи "избира" начин, без останатите да престануваат да постојат истовремено.
Па што е ново во тимот на Грифит Универзитетот? "Во добро познатата теорија на повеќе светови, секој универзум се дели на еден пакет на нови универзуми секогаш кога ќе се направи квантно мерење", вели професорот Висман, еден од авторите на статијата. "Затоа се реализираат сите можности: во некои универзуми, астероидот што ги уби диносаурусите ја пропушти Земјата. Во други, Австралија била колонизирана од страна на португалците. Но, критичарите ја доведуваат во прашање реалноста на овие други универзуми, бидејќи тие воопшто не влијаат на нашиот универзум. На оваа белешка, нашата теорија за "повеќекратни интерактивни светови" е сосема поинаква, како што сугерира неговото име.
"Теоријата на повеќекратни интерактивни светови" може да се сумира во три точки:
- Универзумот што го знаеме е само еден од огромен број на светови. Некои се речиси идентични со нашите, додека повеќето се многу различни.
- Сите овие светови се исти како едни со други, постојат постојано на време и имаат прецизно дефинирани својства
- Сите квантни феномени произлегуваат од универзална сила на одбивност меѓу "соседните" (т.е. слични) светови, кои имаат тенденција да ги направат повеќе различни.
За д-р Хол, коавтор на статијата, оваа теорија може дури и да создаде извонредна можност за тестирање на постоењето на други (паралелни) светови. И тоа не би била научна фантастика ...

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Научниците нашле постоење ..." Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате ...

Следете нè на социјалните мрежи!

Испратете го на пријател