Овие бушотини што му штетат на здравјето на Африканците

fr flag
zh знаме
во знаме
од знаме
тоа знаме
pt знаме
ru знаме
знаме
Ви благодариме за споделување!

Доли, Magi nokoss, Jumbo, Maggi, Joker, Adja, Jongue, Tak, Mami, Khadija, Dior, Tem Tem, сите суштества што ги користи сенегалецот готвач за да се направи разлика во нејзиниот сад. Тоа е плоча на тих хронични болести кои ги опслужува ...

Сенегалското јадење ќе стане вистински отров за просечниот граѓанин? Одговорот е очигледен, со оглед на зголемувањето на неразбранливи болести. Очекуваниот животен век во Сенегал, исто така, направи голем удар.

Денес, традиционалниот оброк, добро зачинет, ќе ги презентира кулинарските вкусови кои често се многу посуштински од оние на нашите мамки. Сенегалките со добар вкус имаат уметност на зачинување на плочата. Сите видови на состојки одат во саксија која станува посиромашна со хранлива вредност и е збогатена со сол и калории. Кога засилувачите на вкусот ќе почнат, само треба да очекувате коктел ... експлозивен. Има многу кои го посочуваат индексот на шпоретот: отровот е на плочата.

За Сенегал, е обвинет за ставање премногу прехранбени адитиви во тенџере да наточи апетитот, денатурант "thiébou dieune", која беше, првично, богато јадење proteids. Томато во прав и повеќе од десетина супа се ставаат на имотот. "Оживувањето на болести како што се дијабетес и висок крвен притисок се предизвикани од страна на нашите жени ни убиство полека со своите отровни материи. Сите сме болни поради нив. Тие само сакаат да го скратат животот на мажите ... ", нагласува, малку иронично, старец кој држи на своите банки 70, се состана во центарот на дијабетологијата Марк Санкале.

Тој побара од властите да се донесе на разумот на Сенегал соочува злоупотреба на овој армада на оваа каша на Сенегал пазарот. Тој не е единствениот. На возраст 3éme сеќава со носталгија, рецепти и без било каков вид на стари огномет. "Во нашето време, бевме зрачи со здравје. Бевме во одлична форма затоа што добро јадевме. Храната беше подобра. На сите органски!

"Супата регулира економски проблем. Тие даваат илузија на вкус »

Други времиња, други реалности. Економската криза даде поттик за кошницата на домаќинка. Денес, се жали г-ѓа Mpho Вејд, на универзитетот, исто така одговорна за "Друштвото на јадење добро", која вклучува нутриционисти, диетолози и здравствени експерти, Сенегал е заложник на епидемија на хипертензија. "Дури и младите Сенегалци се хипертензивни", забележува таа. И тоа, бидејќи на диета премногу богата со сол. Г-ѓа Салимата Вейд стравува дека оваа ситуација се влошува поради падот на куповната моќ на Сенегалец. "Тоа е социјален проблем што се појавува. Буџетската структура повеќе не е иста. Оброците се поделени, товарите се огромни и трошоците за живеење се многу високи ".

Кога ги разгледува навиките за храна на Сенегалците, тоа е да се открие дека злото е од економска димензија. Г-ѓа Salimata Вејд да се објасни. "Еднаш", вели таа, "нашите мајки ставаат доволно месо, свежи домати, свеж зеленчук и состојки во тенџерето. Не е модно жените да користат повеќе и повеќе адитиви за храна денес. Бунарите ја регулираат економската димензија. Тие даваат илузија на вкус. Од гледна точка на вкусот, го дава апетитот.

"Повторно да ги едуцира Сенегалецот и да ги научи како да јадат здраво"

За поддршка на неговата теза, истражувачот даде пример на неодржлива равенката на Сенегал домаќинка која има оскудни буџет. "Тоа не е лесно со слаб износ на ориз за повеќе од петнаесет луѓе со килограм месо или мали риби. Сè е скапо на пазарот. Сардини кои беа продадени на 50f по парче се тргуваат денес во 500 f, kg kthia стои 1200 F Cfa, еден килограм свежи домати се продава на 600. Тие често немаат избор ", објаснува таа.

За да се реши тешка равенка, домаќинка поминува низ четири патеки. Таа паѓа назад на повеќе бушотини кои го даваат вкусот на риба, домат, зачини, месо или зеленчук. Само поминете до 200f за да си дозволите што повеќе вкусови. И трикот се игра дури и ако последиците се катастрофални, со хронични и тивки болести. Покрај тоа, според истражувачот Салимата Вейд, "има премногу сол во нашата исхрана. Ние сакаме она што е заситен со масти и сол.

Но, за академскиот, да се распрсне апсцесот, треба да се нападнат синтетичките производи што го поплавуваат Сенегалскиот пазар. Своите кутии за оваа намена не се изолирани случаи. "Ние не пиеме, на пример, сок, туку арома што се хемикалии". Со системот на континуирани денови, сендвичи, многу популарни на пладне, се високи во мајонез, сенф, кечап кои се еднакво штетни за здравјето.

Како решение, г-ѓа Салимата Вейд се залага за враќање на семејниот оброк заедно. "Ние немаме идеална диета да понудиме, не постои. Мораме да почнеме од она што луѓето го имаат да ги променат навиките во исхраната, земајќи ги предвид економските податоци. Ние мора да ги рехабилитираме Сенегалците и да ги научиме да јадат здраво.

ИЗВОР: gabonlibre.com

http://www.sante-nutrition.org/ces-bouillons-tuent-les-africains-jumbo-maggi-adja-etc/

Ви благодариме што реагиравте со емотикон
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Овие бушотини што му штетат на здравјето на Африканците" Пред неколку секунди