Потекло и историја на зацрвстувањето

Потекло и историја на зацрвстувањето

Кој го измисли релаксот? Дали е тоа маж, жена ...? Еден Американец сигурно! Многу митови го опкружуваат ова раѓање, кое неизбежно сака во болка ... Кога го видов мајка ми го изгоре скалпот со својот чуден крем, го прашав и ова славно прашање.
"За време на ропството, да се казнат бунтовни робови, господарот ги погребал главите во кофа полна со сода. Гледајќи дека косата на бунтовниците станала мазна, другите робови имале идеја за измазнување на косата со мешање сода со компири и јајца. Потоа нанесоа сè на својата коса ", одговори таа.


Мит или реалност? Дури и денес, не можам да го кажам тоа. Но, едно е сигурно: пронаоѓачот тврди дека татковството на релаксаторот, сигурно Гарет А. Морган.

Во почетокот на дваесеттиот век, во целосна расна сегрегација, Афроамериканците да вложиме максимални напори да се интегрираат со бришење на физичките карактеристики единствени во нивната група. Во исто време, сведоци сме на пронаоѓањето на железо виткање од страна на Адам Frisby (1890), чешел за да се изедначи со Симон Monroe (1906) и на крај предок керамички маша од Исак К. Shero (1909). Отсега натаму, косата веќе не е фаталност; тие можат да бидат измазнети ... барем привремено.

Една жена именувана Г-ѓа Вокер се вклопува во оваа ниша и развива цела палета на производи специфични за фризи коса. Таа ја започна модата на мазни во црно-американската заедница благодарение на кампањите за реклами во весници и на агресивни маркетиншки техники како што се ангажирање (агентите на Вокер [1]).

Благодарение на нејзината амбиција и нејзината љубезност, г-ѓа Вокер стана првата милионерка на црната жена. Свесно или не, г-ѓа Вокер ги редефинираше убавите канони кај црни жени со широко распространета идеја дека е убава, жената мора да има мазна коса. Успехот на г-ѓа Вокер демонстрира, згора на тоа, колку етничка козметика била и останува мана, која ќе инспирира многу луѓе по неа ...

Во тоа време, техниката на мазнење сè уште не беше развиена, но во наредните години ќе се знае нето подобрување, благодарение на Г.А. Морган.

Гарет Август Морган, роден во 1877, Кентаки, бил син на ослободените робови. На почетокот, тој покажува подарок за пронајдоци.
Како и многу африкански Американци во тоа време, младиот Гарет беше принуден да се откаже од основно училиште за да работи на семејната фарма. Но Морган има амбиции и не се гледа себеси како го завршува земјоделецот. Во 18 години, тој се преселил во Кливленд, каде што работел како сервисер за машини за шиење. Многу брзо, тој започнува сопствен бизнис.

Се вели дека во тоа време се случува настанот во потеклото на пронајдокот на релаксаторот.

Морган работи во неговата работилница, апсорбира во поправка на безброј машина за шиење кога, одеднаш, на рацете му се истури маслото за одржување на машините. Ги брише безгрижно преку волнениот џемпер и се враќа да го поправа.
Следниот ден, враќајќи се на работа, сфаќа дека волната на облеката станала мазна. Заинтригиран, тој одлучува да го експериментира производот ... на кучето на соседот Airedale! Експериментот е убедлив: лубрикантот ја прави косата на кучето толку мазна што сопствениот господар не го препознава и фрла!
Морган одлучи да се обиде на производот на сопствената коса: ова е како Г-дин Морган е коса Рафинирачки крем, Превод на француски: разубавувачки мелем за коса Г.А. Морган.

Од ова случајно откритие, Морган ќе развие цела низа производи за коса, толку многу за да може да се пофали неколку години подоцна за да создаде најширок спектар на нега на коса во светот.

Во 1910, компанијата GA Morgan Hair Refiner нуди релаксатори со нивниот неутрализирачки шампон, масла и масти за да го забрза растот на косата, бојата, топлото железо и дури и осветлувачките креми.
Комплетната комплет за отуѓување евтино: "поевтино од најевтините", како што Морган ги квалификуваше своите производи (види илустрација: кликни за да зголемите).
Бизнисот на Морган цвета и му овозможува да ги финансира неговите други пронајдоци, како што е маската за гас или семафорите со три позиции.

Друг човек, Џорџ Елис Џонсон (видете слика), исто така, ќе играат одлучувачка улога во приказната за релаксаторот.

Во 1954, по задолжување $ 500 на банката и со пријателите, тој ја основал со неговата сопруга Џоан, трговско-ориентирана продажба на коса производи за Американците со африканско потекло.
Првиот производ лансиран од Johnson Products, Ultra Wave, релаксатор за мажи е голем успех. Навистина, од сега па натаму, нема потреба да се придружува за исправување на чекор на мазнење со топлото железо: производот сам е доволен.

Во 1957, тој одлучува да ги насочи жените и да започне револуционерен релакс, кој може да се користи дома.
Во следните децении, Johnson Products продолжи да напредува и беше вклучен со Carson и Soft Sheen во еволуцијата на straightener. Врзувачки производ, кој се користи само во фризерскиот салон и бара најмалку 5h поставување, ќе го направи производот лесен за употреба, достапен за сите.

Денес, етничката козметичка индустрија ја прошири својата понуда и претставува милијарди профит секоја година.

[1] Млади жени обучени во училиштето на г-ѓа Вокер (креирани во 1908) и одговорни за демонстрации и продажба од врата до врата.

http://www.mamiwata.net/index.php?page=une-histoire-de-cheveux-naissance-du-defrisage

Биографија на Г.А. Морган ; Сојузна автопат администрација
РИЦ-edu ; Вокер агенти и производи
Биографија г-ѓа Вокер ; Биографија на Џонсон

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Потекло и историја на зацрвстувањето" Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате нашите публикации ...

Следете ја нашата страница на Фејсбук!

Испратете го на пријател