Потекло и историја на подлогата

Традиционални готвачи облечени во грб

Зборот loin доаѓа од шпанскиот Пањо (pagno) што значи "парче ткаенина" или парче ткаенина. Се користи главно во субсахарска Африка и меѓу Индијанци кои се покриваат на различни начини, на пример, од коленото или торзото до зглобовите.

Во Полинезија: Tapa се нарекува облека или материјали во форма на loincloth опишан од страна на европските истражувачи на деветнаесеттиот век направи од ковано кората и растителни влакна (црница, бор, или марами), што се користи во Полинезија (на пример, јужниот острови Вануату Соломоновите Острови и бреговите, Северозападна Нова Гвинеја ...). Предците на ткаенината, предјадења сведочеа на општественото ниво на шефот или племето. Во Тахити, куќата на шефот беше опкружена со ленти од предјадења. Тие имаа и се уште имаат религиозно значење (дарови за боговите или да се користат на погреби), или да користите предмети за размена и помирување во текот на свети церемонии. Од разни форми и големини, исто така има и листови, екрани, теписи, мрежи за комарци, од "дрвени ткаенини". На Pareo е долга крпа, се состои од завеса носи како loincloth или јаженца над градите или по можност над рамото или задниот дел од вратот. Неговата употреба се шири во светот како затворен облека и празници, евоцирајќи нивната форма и модели (цвеќиња, растенија ...) рајско слики од Тахити, на Тахити жените ... Многу дизајнери на високата мода и готовите да се носат беа инспирирани.

Во Африка: Во Африка коегзистираат многу видови на пеглата, направени со материјалите од шумата; тепани кората украсени со мотиви од M'buti Пигмеи во Заир, повеќето богата и комплексна структура на Индонезиски инспириран техники, низ шарени loincloths Масаи и кратко и несовесен loincloths задржани на приватност на Запад и запад-централно на континентот. Во Гвинејскиот Залив, на традиционалниот крпа беше парче ткаенина за 1 8,5 метри широк и сум долго. Оваа форма се среќава и во индискиот сари / дхоти, римската тога и старата форма на шкотскиот килт. Во секојдневните занимања, фиоката била преклопена по половина должина и завиткана околу колковите. Во повеќе "формални" ситуации, церемонии, или кога тоа беше ладно, тоа беше ширевте и обвиткан како тога или сари, дел завиткување околу половината и зад слободен раб отфрли левото рамо, или понекогаш подигната на главата. Лицето со повеќе омоти, кој се користи најчесто користени за своите секојдневни активности и квалитет на ткаенина обвиткан околу телото за посебни прилики. Во модерните времиња, жените loincloth беше намален за формирање на три дела (loincloth, елече и overskirt или шал). На мажите сега се користи само за специјални прилики и / или луѓето на одредена ранг (свештеници, началници во Гана, особено).

Во субсахарска Африка (Црна Африка), подлогата и неговите треперливи бои се дел од секојдневниот живот. Разновидноста на шаблоните и сјајот на бои, техники за печатење и боење ја направија текстилната уметност богата со значења.
Во Dogon гробници издлабени во карпи на Бандијагара, француските археолози и холандски откриени најстарите фрагменти од африкански ткаенини, од меѓу единаесеттиот и XVIII век, обичен или обоена индиго или соединенија пораби ленти формирање на бел кариран и темно индиго, што одговара на истото ткаенина која се уште се користи денес како покривка за покривање на мртвите. Тоа е автентична африканска текстилна култура, манифестирајќи се пред доаѓањето на странци.

Западната Африка особено ги имал техниките на предење, боење и памучно ткаење. Тие се користат растенија за нијанси како индиго, направи ткаенина која е обоена bogolan наречен по широко се користи технологија на Мали, Буркина Фасо и Guinée.- Долго време пред увозот на индустриски ткаенини од Азија , од Индија или од Европа. Оваа ткаенина сеуште е поврзана, во тајните на неговите методи на ткаење и печатење, со митологии кои му даваат божествено потекло. Тоа е парче памучна ткаенина или ткаен растителен материјал (на пример, ткаени рафииски влакна). Тоа може да биде едноставно, ткаено, обоено, печатено, извезено или украсено на многу начини. Според времињата, културите и фазите на животот, точилото се меша носи од мажи, жени и деца.
Главните категории на 2 се:

  • отпечатеното подножје
  • плетен или плетенка

Во Африка, особено во западниот дел, ткаенината и облеката се средства за културно изразување во градовите или селата.

Les Тело-бранови посебно украсени, да ги придружуваат покојникот во понатамошниот текст, меѓу многуте етнички групи во Африка, Југоисточна Азија или Мадагаскар, поединците во некои култури кои го подготвуваат или го купуваат овој грб, или нивниот живот како во Африка меѓу Манджаките. Мотивите на овие подлошки можат, на пример, да го раскажат животот на починатиот, да ги опишат обредите и церемониите на селото или да го опишат погребот на покојникот.

РАЗЛИЧНИ ПАГНИЦИ, ТЕХНИКИ НА ЦВЕЌИ, ПАТТЕРИ И АФРИКАНСКИ ПРИНТ.

Појасниот восок

Таа е една од најпопуларните и најценетите лигавици во Суб-Сахарска Африка, а особено во Западна Африка.
Наречен восок печатени крпа пациентот се користат особено во Западна Африка чија техника е инспириран од јавански batiks, направени со хидрофобни восок (восок значи "маст"). Првите ткаенини од овој стил беа вратени од ганските платеници кои работеа во Индонезија за Британците и Холанѓаните. Создавањето и ткаењето на овие ткаенини доведоа до вистинска локална и странска индустрија. Жени, еден брз поглед, знаат да ги препознаат различните квалитети на облека: производство на восок холандез, Vlisco, Woodin, Uniwax, SOBETEX восок "Произведено во Кина", кои се продаваат по цени многу низок, но останува од понизок квалитет, итн.

Разновидноста на loincloth не се ограничени само на бои и шаблони, туку и на квалитетот на печатењето. Восокот позајмува од јавански батик некои модели и бои, но исто така и техника на печатење со восок.

Направениот восок е повеќе од облека, преку име што го носи, станува средство за комуникација. Нејзината порака има свој извор во кризи, општествени промени, страдања, радости итн., Односно го одразува целиот емотивен и општествен живот во информација која е секогаш актуелна. Некои мотиви се создаваат за време на еден настан и карактеризираат етничка група, регион, ера. Различни loincloths се носат според моментот на животот на жена или мајка.
Восочникот, кој денес е индустриски производ, нè повикува да поминеме низ својата социјална, политичка и афективна следливост, скроена од магијата на различните имиња поврзани со неа. Подлогата, ткаена или печатена, изработена во облека, одговара на облиците на телото и се носи секој ден. Оваа ткаенина станува јазик, бидејќи прикажува пораки кои изразуваат настани, желби, спомени. Така, во својата откривачка функција, восочната непцето ја раскажува приказната за еден народ, направен од страсти, постојано поканувајќи дијалог преку употреба на имиња што го означуваат.

Жената облечена во "Орка лист" открива дека има многу поштедени за да си го дозволи тоа. Со тоа ја носи, свесно или не, размена со оние околу неа, бидејќи таа се открива со својата заштеда како некој "мудар" кој стекнува нешто преку напор. "Okra leaf" се однесува на изгледот на "Ivorian", "make okra" или "мала", што значи да заработите пари со мали работни места на маргините на неговата редовна работа.

Носењето на ова подножје се однесува на разни ситуации каде вдовици, разведени, самохрани луѓе кои треба да се издржуваат себеси, но, исто така, ги еманципираат жените кои сакаат да се грижат за себе.

Во случај на "Мојот сопруг е во состојба", оваа подлошка може да ја означи љубовта и вреднувањето што го ужива жената. Човекот е горд што го нуди на дамата. За возврат, со тоа што ја носи, сопругата ја покажува својата придружба дека е среќна што мажот е богат и грижлив. Ова подножје со препознатлив престиж, исто така, може да го придружува процесот на семејно посредување за време на конфликтот во двојката. Ако сопругот не е во ред, тој може да му понуди на овој материјал да му биде простено.

"Мојот сопруг е способен" стана со текот на времето "споменик" loincloth. Спротивно на она што некој би можел да мисли, во цртежот нема ништо што покажува врска меѓу мажот и неговите способности. Порано, оваа ткаенина била направена во Холандија во Vlisco, така што била продадена со висока цена на афричкиот пазар. Бидејќи беше увезен производ, сопругот кој можеше да го понуди на својата сопруга во Западна Африка беше навистина "способен", односно тој беше човек со значи.

Денес, "Мојот сопруг е во можност" направен од Унивакс во Брегот на Слоновата Коска, меѓу другите, се продава за помалку од Vlisco, но сеуште е недостапно за многу жени. Да му го понуди на неговата сопруга е да го одбележи со внимание и љубов. Ова подножје на жолта позадина во кое се сместени мали цртежи слични на облиците на усните е наградувачки за брачниот другар и жената која е облечена. "Мојот сопруг е способен" припаѓа на феноменот на "нераменливи" облека, бидејќи

Голем струја дизајнери како Pathe О (Буркина Фасо), Кофи Ansah (Гана), Мис Zahui (Брегот на Слоновата Коска), Кристи Браун (Гана), Ванеса Augris (Франција), Жан Стела (Италија) и многу други бараат инспирација за нивните креации во африканските пелени. Нивниот професионален придонес се заснова на употребата на локални ткаенини во време на глобализација за да се пренесе насекаде слика на оптимистичка и наградувачка Африка. Отсуство на вистински индустријата за облека во Африка, јужно од Сахара, не ги спречи континентот да се знае и да се изврши локален облека култура, а денес ние сме пријатно изненаден да се види во Лондон, Париз, Рим и Западните стилисти од Њујорк се инспирација од африканските модели на кои им даваат поголема брилијантност и заврши благодарение на техничките и технолошките средства. Африканскиот континент се појавува како извор на инспирација за Западот.

Нанас Бенц
Нанас Бенз се бизнис жени кои се познати помеѓу 1950 и 1990 години. Овие жени (претежно Тоголец) го држеа монополот на дистрибуција и маркетинг на холандски восок низ цела Западна Африка. Тие го купиле холанѓаниот восок од производителите и го препродале. Поради тоа, поради симболот на успех и луксуз од Мерцедес-Бенц, кои тие возеа, тие станаа голема тежина на економијата на Того. Во тоа време трговијата со восочни ткаенини претставуваше 40% од економијата на земјата.

Тие беа поддржани од страна на претседателот на Того Гнасингбе Ејадема со создавање на професионалното здружение на ткаенини Revendeuses (APRT), која има за цел да го овековечат нивниот монопол на продажба и маркетинг на восок од ткаенина во Западна Африка. Сепак, Нанас Бенц имаше период на пад кон почетокот на 90 години.

Оваа мрежа на трговците со жени од локалните или надворешни производство восок продолжи да се развива и се уште е денес вистински дел од економијата на африкански земји Западот воопшто, Того, Бенин, Брегот на Слоновата Коска , Гана и Нигерија, а особено.

НЕКОИ ДРУГИ ТИПОВИ НА СТРАНИ

Кенте или Ките
Ткаенина, наречен kente меѓу Ашанти од Гана и Кита еве во Того и Бенин и меѓу Акан на Брегот на Слоновата Коска, е популарен вид ткаење во Западна Африка, инициран од страна на присутните Акан во Брегот на Слоновата Коска и во Гана првобитно го носеа познатите Акан во посебни прилики. Направен од плетени ленти и се составуваат, со памук и свила син, формирајќи густа ткаенина со геометриски дизајни и светли, живи бои, Кита е посебен, бидејќи причините се вткаени во јатокот. Според Terre d'Afrique, носењето на кита е сосема уметност: шаблоните мора да се појават совршено наредени, работ на ткаенината редовно наредени. Традиционално, мажите го носат како наметка, со многу елаборат, левата размавта свиткана пред градите. На овој начин жените можат да се покријат со кита, но исто така ја заглавуваат околу вратот или под рацете, оставајќи ги рамениците откриени.
Денес ние ја користиме оваа техника на ткаење за да направиме кошули, блузи, фустани, капи, чанти и сл.

Боголанската пехарница Сенуфо
Сенегалците се украсени со многу митолошки животни или тотеми како што се крокодилот, змијата, желката, камеленот во геометриски обрасци. Според Anquetil, овие цртежи на свети животни "имаат моќ да се заштити и да се обезбеди добар лов на ловци, кои носеле овој туника" (1990: 292). Тие често се насликани црно директно на бело памучна ткаенина со дрвен нож малку заоблен и сече на крајот. Овие памучни ткаенини откачи, густа и неправилни ленти од 10 14 да см, пораби крпеница уште се во северниот дел на Брегот на Слоновата Коска врз костимите на фармери, ловци и танчери. Тие се израз на популарната уметност богата со традиција.

Бауле
Baoulé занаетчии, наследници на Царството Ашанти, имаа со векови вешти занаетчии и генијален углед во уметноста на правење loincloths дека е мешање на бои на индиго и кола ореви за да го изнесам кафеаво кафеава сјај. Овие ткаенини, обвиткани преку едното рамо, се ткаени со предиво во боја обоена со индиго. Секој мотив има одредено име и бауле симболи со суштинско значење. Овие loincloths се уште се користи за облека, облека, работа и церемонијална облека.

Постојат 3 категории на Baoulé loincloth:
- оние со свилени конец модели кои имаат сјајна изглед
- оние со пантерови модели на кожата; овие грчеви се поретки. Многу малку ткајачи ја совладаат техниката на производство
- повеќе класични со памучни модели.
На Baoulé loincloth има фини шаблони направени од вертикални линии.

ИЗВОР:http://www.pagneenaccessoires.com/histoire-du-pagne-et-des-imprimes-africains/

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Потекло и историја на подлогата" Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате нашите публикации ...

Следете ја нашата страница на Фејсбук!

Испратете го на пријател