Нежен коса: Одмаздата на црни жени

Нежен коса: Одмаздата на црни жени

Црнците живеат во свет во кој не ги поставија правилата

Ако практиката продолжи и денес, за социологот ietулиет Смералда, автор на антрополошки есеј што го трасира патувањето на само-имиџот во црните и индиските дијаспори (1), западното општество наметнува кодекси на убавина - фер кожа, мазна коса - тоа не одговара на црните жени. Притисок што се чувствува уште од рана возраст: „постојаната изложеност на црната девојка на западна кукла ризик од менување на нејзината интимна врска со себе “. Иако Barbies на боја се појавија на пазарот за играчки, "текстурата на косата, карактеристиките на лицето останаа долги и кавказоидни." Пепелашка, Покахонтас, Заспаната убавица, Алиса во земјата на чудата ... Детски приказни најпознати за филмовите од Дизни, сите приказни замислуваат ист тип на хероина: бринети, русокоси или црвени глави, долга коса и мазна.
Свртете се кон црните икони за убавина? Дури и најпознатите, како Наоми Кембел, не престанувајте со наметнатите кодови. „Црнците живеат во свет во кој не ги поставија правилата“, вели ietулиет Смералда. Отфрлањето на фризурата коса од црните луѓе се објаснува и со губење на наследство. Преземени од Африка и лишени од целиот свој имот, робовите не можеа да го пренесат учењето на фризер “. Песна што ја проучува д-р Вили Л. Мор, во својата книга со наслов 400 години без чешел.

Прашање за културниот идентитет

Враќањето на Афро тогаш подвлекува одредена желба да се тврди неговата етничка припадност, начин на претпоставка за неговото потекло. „Се чувствувам себеси“, потврдува Каролина, пелена за две години. Како и неа, многу луѓе го почувствуваа овој пасус како откровение. „Се чувствував ослободено кога разбрав од каде потекнува мојот комплекс“, вели друг преобратник. „Кога ја носите косата природно, исто така е време кога ве интересираат корените и вашата култура“, додава itaита, која исто така е aубител на движење. И, не е во прашање за таа да размисли за зацрвстувањето. Покрај тоа, во тоа време, таа буквално одбиваше да ја допира косата, дури и за тоа што се зборува. „Се чувствував како еден вид на срам, свеста да ја преправам мојата вистинска природа“. Сепак, само во 22 години таа одлучи да стави крај на третманите за мазнење. И многумина се оние кои одбиваат да се фрлаат, земајќи како изговор за тешкотиите во справувањето со косата од афро. Во тотално несогласување, ietулиет Смералда вели дека ова е „начин да се скрие зад проблемот“. Социологот додава дека „тешко е да се доведе во прашање имиџот што долго време се рефлектира во огледалото. Замислувате ли нередот на црните жени политичари ако тие беа присилени да носат фризурна коса еден ден? “

(1) Црна кожа, фризлива коса: Приказната за отуѓување, ед. Jasor.

статија од Мадам Ле Фигаро

од Ли-Сандра Мари-Луиз

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Пргав коса: Одмаздата на црни жени" Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате нашите публикации ...

Следете ја нашата страница на Фејсбук!

Испратете го на пријател