Предговор на Танела Бони за „Шиење“ од Гробли Зирињон

бод
Ви благодариме за споделување!

Од својата прва колекција, Врекс (1981), Гробли Зирињон го постави тонот. Тој се прогласи за поет на егзил, на бесконечно скитници.

Тој ја испеа постоењето на без државјанството во потрага по изгубеното единство. Дисперзиите (1982) ја засилија темата за распаѓање на постоењето на човекот „фрлен во пасиште“ во универзумот, за добра грижа за сеприсутната смрт во непростлива пустина. Сè се случува како поетот, по овој пат, гравитиран, како протозоан, околу централното јадро, сместен меѓу смртта, егзистенцијата и реалниот живот, ова мамка што никогаш не запира нè одвлекува вниманието од нашето неповратно патување кон ништо.

Еве и сега, поетот лежи множина, обновен бод на кожата на постоењето рането до смрт. Но, силниот збор е само мелем што ја разубавува лузната на телото додека срцето сè уште крвари. Постоењето станува, во исто време, долга терапија.

Во својата кутија со аптеки, постојниот поет ја депонираше за својата среќа и за нашата, само капка лично искуство на две или три страници; тогаш прекрасен букет преведени фрагменти од ек-систем, јазик, знаење, Бог, другиот.

На дното на аптеката, трошки од филозофија се покриени со прашина од психоанализа.

Целата останува опфатена со движењето на еден убав мито за кучиња. Тогаш, реката Хераклит граничи со очајот на Кјеркегарден или битието на Хајдегер. Егзистенцијата е драма што не се игра помеѓу битието и ништо, туку помеѓу не-битието и лудилото. И поетот беше некаде помеѓу Саде и Кант. Сепак, се чини дека фигурата на скитници-скитници, Ого, доминира во сето ова. Обојувањето не е ништо друго освен химна на иницијативната потрага по двомечот што не е пронајден. Околу фрагментите има празнина, празната страница, theидот на смртта против која постоечкиот постојано се појавува против и затоа спектарот мора да биде изгорен:

„Ние мора да убиеме смрт

ние мора да убиеме смрт

ние мора да убиеме смрт

да се живее живот

ние мора да убиеме смрт “.

Но, како да се убие смртта, ако војната е вијакум, ако Полемос, како што рекоа Пресократците, е Отец на сите нешта? Ек-систанта, овој вечен депортиран нема друг избор. Ставете вкрст помеѓу две забрани: сводот на сводот на смртта што не умре и трајната војна. Или тој паѓа во „основата на дупката“ на Undead или тој храбро и гордо го става својот тога осуден за живот. Но, и во двата случаи, тој оди бесцелно, како сентил лојален на својата функција или птица во кафез. Несреќен, лишен од уживање, фрустриран.

Ако тој се појави од овој неопходен вртоглавица, тој ќе се опорави, одговорен како E.Е. Willе направи меурчиња и кругови над морето, овој фундаментален Друг, чија фигура е мајка што ја прогонува, распрснува, инвазивна.

Судска страна. Бучавата на јазикот, овие сигнали на вознемиреност што никој не ги фаќа, се неизбежни резултати за какво било депортација. Сè додека екистанот зборува гласно ако е потребно, без никаква грижа за присуството и изгледот на другиот, под услов да го направи, како осамен кловн, неговиот циркуски број; да се забавуваме, да се шетаме како шетач на влекачи на влекач, подобро, волшебен кајмански-мост, суспендиран помеѓу небото и земјата над морето.

Градина страна. Некој мора да го замисли постоечкиот поет како Робинсон без неговиот петок. Не успеав Никаде, тој ќе го сруши Каменот на напуштениот остров. Willе се ангажира тело и душа, како слободен човек да освои „ловец“ кој постојано се заканува со дезертификација. Тој ќе порасне не лале, туку „роза / роза на песоците“, што ќе ги идентификува наскоро.

Така тој ќе има можност да ги види, благодарение на доброто време, „светкавите“ на Небото на Земјата. Parе се отворат некои парцели од рајот на неговите нозе. Илузорни и химерични простори, фенери од друго место. Тој ќе ги крсти Вистината, Верата, Бог ... овие мами-вијатци кои ќе ги сака до смрт. Прекрасна loveубовна приказна, со, како бонус, промашен датум. Бог, всушност, „нашиот совршен двоен“ и, покрај тоа, најзаводливиот на идеи, ќе остане во отсуство. Засекогаш Сонуваната глава до глава со Отецот нема да се случи.

И тоа ќе биде славна претпоставка за уметникот Јас во редот на симболиката. Тој ќе изгуби сè освен акутната совест на универзалната измама.

Тогаш поетот ќе стане пророк:

„Јас сум гласникот на Судбината

и на светот што го донесувам

силен говор

диспензерот на славниот живот “.

И, тој се чувствува добро за себе, оној кој на својот крст има време да им одолее на соучесното намигнување на своите придружници во сите времиња: Сократ, праведен, сладок Исус, Мандела го депортираше во живот.

Тој ќе го окупира празниот престол Божји, ќе има „товар на души, седи крај креветот на ова, оваа„ шокантна работа “депонирана таму, без Автор, во полна„ крстосница “. Оваа мисија на Прометан е место за помирување на самиот себе.

Зборот ќе биде дело на постојниот уметник или нема да биде ништо. Но, „постои ЕДНА“ како што сакаше Лакан. Затоа постојниот терапевт ќе го надмине, и покрај сè, искушението за самоубиство.

Гробли никогаш не се занимава. Тој секогаш е закачен „на прашањето“.

Танела Бони

Предговор на точка на шиење

Флинт 1989

Grobli Zirignon

Ви благодариме што реагиравте со емотикон
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте „Предговор на Танела Бони за„ Шавови ... “ Пред неколку секунди