Придобивките од маслото од неом за коса и кожа

Семиња на Неим

Neem, исто така наречен "Neem" или "персиски нежни" е дрво роден во Индија, каде што е увезена како дрво патишта за неговата сенка. Како отпорни на суша, што се користи во Сахел за пошумување.

Тоа е големо зимзелено дрво кое може да достигне високи 30 метри. Малите бели цветови се во кластери и многу мирисна. Овошјето е жолто друпа кога е зрело и содржи едно семе.

Се смета за универзален лек бидејќи сите негови делови имаат терапевтски доблести. Листовите се користат во традиционалната медицина за маларија, едем и ревматизам. Плодовите и маслото се користат како пестициди, антихелминтици и антисептици.

Цвеќиња, овошје и лисја од неем или неем

Екстракција на маслото

Маслото се извлекува од семето на плодовите што изгледаат како маслинки.

Семето содржи во просек 43% од нафтата. Семињата по сушењето се ладни.

Неево девственото масло се добива без додаден растворувач. Ова масло има кафеава зелена боја и силен карактеристичен зачинет мирис.

составот

Моно незаситени масни киселини, олеинска киселина, внесете во 50% во својот состав.

Масни киселини

Палмитинска киселина
C16: 0
18,1%
Палмитолеинска киселина
C16: 1
0,2%
Стеаринска киселина
C18: 0
14,2%
Олеинска киселина
C18: 1
50,4%
Линолеинска киселина
C18: 2 w6
13,3%
Линоленска киселина
C 18: 3 w3
0,5%
Арахидонска киселина
C20: 0
1,4%

Нивото на елементите што не може да се аплицираат во маслото од неом е околу 2%.

антибактериски и антивирусно дејство Neem масло се должи на дел NIM -76, кои се користат како што се појавува на спермицидна маст за да го инхибираат Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Candida albicans и, исто така, вирусот полио (ref: Медицински растенија од Африка - Jean-Louis POUSSET - 2004). Нимбидинот, извлечен од маслото, има антиулперична и антидијабетична активност. Интересот на Azadirachta indica лежи главно во неговите инсектицидни својства поради азадиратин.

Propriétés

  • Антигоничкото и антивирусното масло од неом се бори со вошки и други паразити.
  • Бактерицидно дејство: употребеното масло од неопрема има бактерицидно дејство против многу бактериски соеви.
  • Фумигаторно дејство: Неем масло има загадувачка активност (дезинфицирање на пареа) на голем број на патогени габи.
  • Одвратно и деструктивно дејство врз инсектите: во оваа област се направени многу истражувања.

Терапевтски користи

Неевото масло има навлажнувачки, регенерирачки и реструктуирачки својства што го прават ефективно за лекување проблеми со кожата.
Применет како маст, ги третира иритациите на кожата (црвенило, акни, распарчени ...).
Таа, исто така може да се користи за формулирање на производи за уморна, збрчкана кожа која е склона кон вриење и егзема.
Во масажа, ја ублажува мускулната болка, заедничкиот едем и ја намалува треската. Регенерирачки и навлажнувачки, тој е совршен за масажи
На крајот е индицирано да се излечат дигестивните нарушувања и да се третираат паразитите.
Се користи како инсектицид, се користи за заштита на растенијата и заштита на растенијата.

Ветеринарна употреба

Неевото масло се користи за нега на коса.
Тоа може да се испрскаат во шталите за да делуваат против мувите како отвратителен.

Козметичка употреба

Се користи како додаток во крем формулации за рацете и лицето на sunscreens и по заоѓањето на сонцето, усна мелеми, шампони. Таа, исто така може да се користи како маст за нега на кожата на главата во случај на ќелава, бела коса и првут.

Индикациите за маслото на Неим се како што следува:

  • Во комбинација со вообичаениот шампон за елиминирање на штетници и инсекти (вошки, грини, крлежи) и елиминирање на првут
  • Во кожна апликација на иритации, црвенило, акни, на пукнатини и рани, за смирување на чешањето.
  • Во масажа за ублажување на мускулните болки.

ИЗВОР: http://www.africajou.com/index.php/huiles-naturelles/huile-de-neem

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Придобивките од маслото од нео масло за ..." Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате нашите публикации ...

Следете ја нашата страница на Фејсбук!

Испратете го на пријател