Приказната за црната жена и нејзината фризивна коса

Lupita Nyong'o
Ви благодариме за споделување!

Епизода 1: 1400-1900, Траума на ропството

Следново само се однесува црни жени во Америка. Таа е базирана на приказна за коса 2001 од D.Ayana Bryrd и Лори Л.Орп, а сумирани од блогерот Афроамериканец Абагонд. Ја преведов само за информативни цели (со љубезна дозвола), за сите оние што ми се допаѓаа, ќе се запрашаа за приказната за односот на Западниот Црнец кон нејзината коса.

Повеќето црнци во Америка доаѓаатСуб-Сахарна Африка. Во овој дел од светот косата оди од фриззично брановидна и течност. Во годините 1400 et 1500, Имаше сите видови на прекрасни фризури. Африканските жени имале вистински видови на масла и чешли за да ја чешаат косата. Сигурно траеше часови, други дури и денови. Само луди и ужалените не се грижеа за нивната коса.

Потоа во 1500 години дојдоа робови од Европа. Една од првите работи што ги правеа кога те фатија беше да си ја исечеш косата. Тоа беше само почеток на долг процес на целосно бришење на вашата култура и идентитет, кршејќи го умот за полесно да ве контролирате. робовите почнаа да доаѓаат во Америка во годините 1600.

Во 1700 годиниАмериканските робови често работеле до исцрпување, а потоа и смрт. Тие имале малку време за работи како прекрасни африкански фризури. на тој начин, повеќето жени ја покривале косата со крпа. Тоа не беше само да се скрие нивната лабава коса, но понекогаш и работи како ringworm или вошки. Оние што работеле во затворени простории, можеа да се грижат за нивната коса. За нив, патосниците беа вообичаени.

Во 1800 години, робовите на бродот престанаа да доаѓаат од Африка. Тоа беше почетокот на разрешувањето на робовите. Ова значеше дека робовите во Америка веќе не работат толку напорно: нивните животи вредеа повеќе ($ 1500 и повеќе) и затоа тие мораа да бидат поштедени. Така тие почнаа да имаат ден за одмор во недела. Ова им даде на жените време да се грижат за својата коса, која тие сè уште беа покриени со крпа во текот на неделата, но ги изложија во недела во црквата.

Но, работите не станаа како во Африка од две причини:

1-Недостаток на производи за нега на коса: никој во Америка не продавал палмово масло или чешли одговара на афро коса. Како резултат на тоа, жените почнаа да се грижат за путер, сланина и други животински масти.

2-Идејата за "убава коса""Живеењето во земја со бели расисти значеше дека црни жени сметале дека косата е фризивна како" лоша "и долга, мазна коса како" добра коса ". Имајќи ја косата блиска до онаа на белиот господар беше знак за еволуција и затоа ги зголеми шансите да имате пристап до образование, подобро лекување и можеби дури и слобода. Затоа се обиделе да ја исправи косата, дури и ако тоа значи користење на опасни хемикалии како сода (кои тие се мешале со компири).

Идејата за "добра коса" исто така беше засилена од патот црните робови на куќите и ослободените се појави: фер-кожа или полу-размножување. Што значи дека тие имале "добрата коса". Сепак, нивната среќа немаше никаква врска со нивниот физички изглед: тоа беше затоа што имале односи со белците против ропство кои им помогнале.

По Граѓанската војна каде што беа ослободени сите робови, идејата за "добра коса"тоа е засилено, спротивно на она што можеби мислимеЦрнците кои биле ослободени пред војната сакале да се држат до својата позиција на врвот на црното општество, па затоа се користеле како изговор нивната фер кожа и "добра коса".

Приказна за црната жена и нејзината фризивна коса

Епизода 2: 1900-1965, триумфот на косата се исправи.

Почетокот на 1900 години е роден огромна лудост за опуштена коса во црни жени во Америка, многу далеку од плетенки, душеци и други природни стилови. За ова може да се изнесат некои причини:

1 - "Добра коса" беше знак на класаЦрната средна и долна класа сеуште беа во голема мера фер и многу мешани, така што нивната коса беше генерално помалку кадрава од онаа кај повеќето црнци. Во 1916, на пример, 80% од учениците во црни колеџи беа фер или мешана раса.

2 - "добрата коса" е конзервирана: Создавањето и маркетингот на производи за нега на коса за црнците од страна на г-ѓа К.Џ. Вокер и други кои ја направија косата полесна. Особено коса straightener, греење чешел, а подоцна и во 1960 години на хемиски straighteners.

3-Менување на животниот стил на земјата со оној на градот. жените во градовите имале поголема веројатност да ја исправи косата, која во тоа време ја сметала косата за кадрава како архаична и старомодна.

4-СлободатаБидејќи ропството се укина, црнците сега беа слободни да се искачуваат по скалилата на американското општество, но тие продолжија да се соочуваат со расизмот на белото општество. Белците ги гледаа карактеристичните африкански одлики како дивјачко, насилно и неинтелигентно битие. Многу црнци ја разгореа кожата и ја исправија косата за да изгледаат прифатливо за белците со цел да се движат напред.

За време на 1900 години, сите црни костими за убавина и сите црни модели кој постапил за едно списание имаше опуштена коса. Дури и мажи косата, како што Малком Х болно кажува во својата автобиографија.

Ова води до голема дебата за косата. Многу христијански пастири, поборници за граѓански права, црните весници и црните националисти се кренаа против исправноста, гледајќи го како знак на самопожртвуваност. А сепак, жените на овие луѓе, кои ја испратија пораката погласни, ја исправаа косата. На пример, косата на сопругата на Букер Т. Вашингтон го натерала К.Џ. Вокер да влезе во индустријата.

Друг чуден пресврт е тоа што голем дел од црниот печат каде што се одржа оваа дебата исполнет со реклами за производи за нега на коса! Тоа беше еден од ретките профитабилни бизниси за црната заедница од тоа време. Така, додека Маркус Гарви, на пример, стоеше против зацрвстувањето, 75% од рекламите во неговиот весник доаѓаа од индустријата за нега на коса.

Како што забележале Малком X и Маја Ангелу, постоел елемент на само-омраза таму, повеќе имаше повеќе од тоа. На пример, додека црни жени беа зацврстување на косата, тие ретко правеа фризури за бели жени, па дури и кога тоа го правеа, тие се обиделе да ги направат поинаку. Така беше не само случај на имитирање на бело.

На греење чешелt, патем не беше пронајдок на г-ѓата Џ.Џ. Вокер. Тоа беше измислено во Париз во 1800 години во време кога египетските фризури беа во мода. Sears почна да ги продава во Америка во 1880 години, долго пред Вокер кој го продаваше топол чешел посебно за црни жени, како полесен начин да ја исправи косата.

Црна енергија

Епизода 3: 1965-1980, назад кон изворите

Во 1920 годиниимаше еден débat во црната заедница за тоа жените мораа да ја одврзат својата коса. На пример, Маркус Гарви беше против тоа. но конечно, преовладуваше релаксираната косатака што повеќето возрасни лица во 1960 години не знаат ништо друго. Дури и мажите ја исправале косата. Тоа беше во овој момент дека афро мода избувна.

Афро мода за коса, потечени, не доаѓаат од субсахарска Африка, каде што повеќето црнци доаѓаат од Америка, повеќе од Јужна Африка. Таму, тоа беше наречено "Буш". На крајот на 1950 годиниТаа пристигна во Гринич Вилиџ, боемска населба на Њујорк. Нина Симон беше еден од првите што го носеше.

Таа се појави за прв пат во американската фолина култура en 1960Кога Myriam Makeba носеше еден на страниците на списанието Look и повторно две години подоцна, кога Сисли Тајсон се појави на телевизија со убава афро рез. Некои црни луѓе ѝ рекоа на Тајсон дека таа даде лоша слика за црни жени.

Подоцна, на 1966 години, лидерите на движењето Црна енергија почна да се појавува во медиумите. Тие носеа намалувања на Афрос. Пристаништето во Афро сега се стекна со значење: тоа значеше поддршка за движењето „Црна моќ“, покажа дека си горд што си црн, не црн или обоен човек, но црна, црна не беше лоша копија од белата боја. Црнецот беше висок и убав, сам, суштината на концептот "Црното е убаво".

Афро се шири меѓу студентите на универзитетот, и мажот и жената. Нивните родители не ми беше убаво. Нормално! Бидејќи тие пораснале со опуштена коса. Значи, за многу од нив се чинеше грди; и некои, се разбира, не ја одобрија Црната енергија.

Белите беа во прв караше со неа, не само затоа што на движењето Црна моќ, но, исто така, бидејќи на нејзината порака на црна гордост, многу белци сфати како: "Јас сум црна, претпоставувам, и ви се случува да се направи со ". Тоа беше ново: белците беа навикнати на црнците се обидува да биде како нив.

Афро сè уште имаше политичко значење до годините 1969. Но, кога сè беше готово, тогаш Џексон 5 почна да го носат. Кога таквото силно дејство е прифатено од страна на пошироката јавност, знаете дека тоа се случило модерен политички симбол.

Во 1971, се чини дека сите го позајмуваат, барем ако се потпираме на старите видеа на "Soul Train" на YouTube. Што значи тоа?

- Афро стана мода, а модата никогаш не трае. Во 1977, таа беше јасно загрозена.

- Единствениот начин да се издвоите беше да се има поголем афро сече.

- Дури и црнците со "добра коса" носеа Афрос.

Последните две може да се постигнат само со употреба на хемикалии. Не само што Афро ја изгуби својата политичка порака, тукуза многумина, веќе не беше природно.

Афро доминираше во овој период, но многумина продолжија да ја исправаат косата.

Извор: http://angazamag.com.

Приказна за црната жена и нејзината фризивна коса

Денес

"Добра коса", филмот на Крис Рок 2009.

Еден ден, ќерката на 5 на популарниот комичар и хуморист Крис Рок ја праша: "Зошто немам"добра коса"Тато? "

Тоа беше доволно да се испрати Крис Рок работи салони за убавина, бербери, па дури и познати личности како Ice-T, д-р Маја Ангелу, сол n Пепа, Ева и свештеникот Ал Sharptonon отворено кои ги раскажат своите приказни и коментари на овој културно прашање, само за да се врати со разумен одговор за нејзината ќерка.

Поставувањето на ова прашање е изговор за откривање на цела култура богата со социолошки опсервации.

Во овој документарен филм, во црната заедница, кога имашубава коса, сте поубави, ти си подобар од другите, тоа е руса и мазна, толку подобро, евоцира "Нија Лонг Краток", постои толку многу притисок на мазнење на косата додава таа.

Бизнисот на црна коса виси 9 милиони евра. И овие жени не ќе може да го допре косата "ткае, продолжување, чипка перика", и црни мажи се запознаени со овие кодови "не го допрете косата на црна жена".

Овие жени сакаат да имаат мазна коса како оние на белите жени, мизеријата на ропството чуваше траги, во општество кое има проблеми да го прифати другиот “ црната личност.

Приказна за црната жена и нејзината фризивна коса

Тира шоу

шоуто Тира шоу оттука и презентерот е само Тира Банки, го зазема предметот "добра коса »Suite на документарниот филм на Крис Рок.

Тира мораше да ѝ објасни на нејзиниот разновиден тим, составен главно од белците, тој субјект кој е скриен, но толку присутен во црните заедници.

Црни жени поканет во неговиот послужавник се дефинираат на "убава коса Како коса што не е не кадрава, тешкоИли crinkly, "Убава коса" како директно и беспомошна коса како бела или индијанка.

Овие жени трошат илјадници долари, часови зацрвстувањето, ткаење за да се обидат да имаат ваков вид коса, да го имаат " за бело: коса што има движење.

За овие жени, терминот коса од коса отсекогаш бил знак на непочитувањедури и ја споредува оваа фризивна коса со сунѓер за кујна.

Мајките ја прават косата на малите девојчиња млади во рана возраст заради училишното исмевање, имиџот на општеството да има фризи коса да биде од пониска социјална класа, да се има мазна коса помага интеграција “.

Ропството остави свој белег, овие идеи се дел од нашата култура и тие никогаш не исчезнале, па дури и додека ропството е укинато, па проблемот е што луѓето не ја разбираат историјата на ропството. нашата коса и од каде доаѓа болката.

Ви благодариме што реагиравте со емотикон
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Приказната за црната жена и нејзиниот ч ..." Пред неколку секунди