Рефлексии на мудрецот Амаду Хампате Бја

Amadou Hampaté Bâ
Amadou Hampaté Bа: Оној кој зборува со вас е еден од првите родени од дваесеттиот век. Затоа тој живеел долго време и, како што замислувате, видел и слушнал многу работи од широк свет. Тој воопшто не претендира да биде господар. Пред сè, тој сакаше вечен трагач, вечен ученик, па дури и денес неговата жед за учење е толку силна како и во првите денови.
Тој почнал да бара внатре во себе, да се бори да се открие себеси и добро да се запознае со својот сосед и да го љуби според тоа. Тој би сакал секој од вас да го стори истото.
По оваа тешка потрага, тој презеде многу патувања низ целиот свет: Африка, Блискиот Исток, Европа, Америка. Како ученик без сложени или предрасуди, тој го повикал учењето на сите учители и мудреци што му биле дадени за да се сретнат. Седнал со нив послушно. Тој верно ги евидентирал своите изјави и објективно ја анализирал нивната лекција, за да ги разбере различните аспекти на нивното однесување. На кратко, тој секогаш се обидел да ги разбере мажите, бидејќи големиот проблем на животот е ЗАВРШНА РАЗМИСЛУВАЊЕ.
Се разбира, дали сме поединци, нации, раси или култури, сите сме различни едни од други; Но, сите ние имаме нешто слично, и тоа е она што треба да го бараме за да можеме да се препознаеме и да комуницираме со него. Тогаш, нашите разлики, наместо раздвојување, ќе станат комплементарни и извори на меѓусебно збогатување. Исто како што убавината на тепих се должи на разновидноста на боите, разновидноста на мажите, културите и цивилизациите прави убавина и богатството на светот. Како досадно и монотоно ќе биде унифициран свет каде што сите луѓе, моделирани по истиот модел, ќе размислуваат и ќе живеат на ист начин! Немајќи ништо повеќе за да откриеш во другите, како ќе се збогатиш?
Во нашето време, толку полни со закани од сите видови, мажите не треба да нагласат што ги дели, туку она што тие имаат заедничко, почитувајќи го идентитетот на секој. Состанокот и слушањето на другиот секогаш се повеќе збогатуваат, дури и за расцутувањето на сопствениот идентитет, отколку стерилните конфликти или дискусиите за да наметнат свое сопствено гледиште. Еден стар африкански господар рече: Има "моја" вистина и "твоја" вистина, која никогаш нема да се сретне. "THE" Вистината е во средината. За да се приближи до тоа, секој мора да се ослободи малку од "својата" вистина за да преземе чекор кон другата ...
Младите мажи, минатата роден на дваесеттиот век, живеете во време и застрашувачки од заканите што ги наметнуваат на човештвото и возбудливи можности се отвори во областа на знаењето и комуникацијата помеѓу мажи. Генерацијата на дваесет и првиот век знае фантастичен состанок на трки и идеи. Во зависност од тоа како го асимилира овој феномен, тој ќе го обезбеди својот опстанок или ќе го уништи со смртоносни конфликти.
Во овој модерен свет, никој не може да се засолни во својата кула од слонова коска. Сите држави, без разлика дали се силни или слаби, богати или сиромашни, сега се меѓусебно зависни, само економски или во опасност од меѓународната војна. Без разлика дали тоа го сакаат или не, мажите се на ист сплав: ураган се зголемува, и сите ќе бидат загрозени одеднаш. Зарем не е подобро пред да биде предоцна?
Самата меѓузависност на државите наметнува неопходна комплементарност на мажите и културите. Денес, човештвото е како голема фабрика каде што работиме во синџирот: Секоја соба, голема или мала, има дефинитивна улога која може да го условува непречено движење на целата фабрика.
Во моментов, како по правило, блокови на интереси се судираат и солза. Можеби ти е, млади луѓе, постепено да изнесете нова состојба на умот, со предност на комплементарност и солидарност, индивидуално и интернационално. Ова ќе биде услов за мир, без кој не може да има развој.
Сега ви се обратам, млади црни Африканци. Можеби некои од вас се прашуваат дали нашите татковци имале култура, бидејќи тие не оставиле книга? Зарем оние кои долго време ни беа наши господари на живеење и размислување речиси успеаја да не веруваат дека еден народ без пишување е народ без култура? Но, точно е дека прва и најважна грижа за било кој колонизатор (секогаш и од каде доаѓа) отсекогаш била да се расчисти теренот и да се кинат локалните култури, со цел да се посее сопствените вредности.
За среќа, благодарение на активноста на двете африкански и европски истражувачи, мислењата се еволуирале во оваа област, а денес сфаќаме дека оралните култури се автентични извори на знаење и цивилизација. Зарем не е зборот, во секој случај, мајката на пишаниот збор, и е последното нешто повеќе од еден вид на фотографија на знаење и човечка мисла?
Црните народи кои не пишуваат народи ја развиле уметноста на говорот на многу посебен начин. Зашто не се напишани, нивната литература е еднакво убава. Колку песни d`épopées, историски и таписерии приказни, дидактички приказни, митови и легенди за восхит глагол тој начин се пренесуваат низ вековите, верно врши со огромна меморија од мажите l`oralité, страсно во љубов убав јазик и речиси сите песни!
Од сето ова богатство на литература во вечното создавање, само мал дел почна да се преведува и експлоатираат. Останата работа на жетвата останува да се направи со оние кои се последните депонии на ова наследство на наследници, за жал исчезнуваат. Што е возбудлива задача за оние од вас кои сакаат да се посветат на тоа!
Но, културата не е само орална или писмена литература, туку и пред сè е уметност на живеење, посебен начин на однесување кон себе, на врсници и на сите амбиентна природна средина. Тоа е посебен начин за разбирање на местото и улогата на човекот во создавањето.
Традиционалната цивилизација (зборувам главно за Африка на саваната јужно од Сахара, што ја познавам повеќе) е над сите цивилизација на одговорност и солидарност на сите нивоа. Во никој случај не беше човек, кој и да е, изолиран. Никогаш немаше жена, дете, пациент или стар човек да останат да живеат на маргините на општеството, како резервен дел. Тој секогаш наоѓаше место во големото африканско семејство, каде дури и странецот од премин наоѓа сместување и храна. Заедничкиот дух и чувството за споделување претседаваше со сите човечки односи. Оризот, иако скромен, беше отворен за сите.
Човекот се идентификуваше со својот збор, кој беше свето. Најчесто, конфликтите мирно се населија благодарение на "палавот": "Да се ​​сретнеме за да разговараме", вели поговорката, "тоа е да се стави секој лесно и да се избегне раздор". Старите, почитувани судии, го следеа одржувањето на мирот во селото. Мир, мир само! ", Дали клучните формули на сите честитки и традиционални религии се стекнување, од секој поединец, на целосна самоконтрола и надворешен мир. Само во мир и во мир човекот може да го гради и развие општеството, додека војната за неколку дена урива што требаше да се изгради за неколку векови.
Човекот, исто така, се сметал за одговорен за рамнотежата на околниот природен свет. Тој беше забрането да сече дрво без причина, да се убие животно без само причина. Земјата не беше негова сопственост, туку свето место што му го довери творецот, а за што тој беше само управител. Тука е поим што го зема своето значење денес, ако некој размислува за леснотијата со која мажите на нашето време го осиромашуваат богатството на планетата и ја уништуваат нејзината природна рамнотежа.
Се разбира, како и секое човечко општество, африканското општество, исто така, имаше свои недостатоци, нејзини ексцеси и слабости. Од вас зависи младите и младите девојки, возрасните утре, дека ќе биде потребно да исчезнат навредливите обичаи, истовремено знаејќи како да ги зачувате позитивните традиционални вредности. Човечкиот живот е како големо дрво, а секоја генерација е како градинар. Добриот градинар не е оној кој искоренува, туку оној што, кога ќе дојде време, знае како да ги пресечи мртвите гранки и, ако е потребно, постапно да постапува на корисни графтови. Да го пресече багажникот ќе биде да изврши самоубиство, да се откаже од сопствената личност и вештачки да го поддржува оној на другите, без целосно да успее. Повторно, да се потсетиме на времето: "Може да плови, но никогаш нема да стане каиман! ".
Бидете, млади луѓе, овој добар градинар кој знае дека да расте во висина и да ги прошири овие гранки во насоки на просторот, на дрво им се потребни длабоки и моќни корени. Така вкоренети во себе можете без страв и без оштетување да се отворат нанадвор, и да дадете и да примате.
За оваа огромна работа, две алатки се од суштинско значење за вас: прво, продлабочување и зачувување на вашите мајчини јазици, незаменливи возила на нашите специфични култури; тогаш, совршено познавање на јазикот наследен од колонизација (за нас на француски јазик), исто како незаменлив, не само да им овозможи на различни африкански етнички групи да комуницираат и да знаат подобро, но, исто така, да се отворат кон `s надвор и ни овозможуваат да комуницираме со културите низ целиот свет.
Младите d`Afrique и светот, судбината реши дека на крајот на l`aube дваесеттиот век d`une нова ера, вие сте како мост меѓу два света: дека од минатото, каде што старите цивилизации n`aspirent кои ви остави своето богатство пред да исчезне, и дека на l`avenir целосна d`incertitudes и тешкотии, се разбира, но, исто така, богата d`aventures нови и возбудливи d`expériences. Од вас е да се соочите со предизвикот и да се осигурате дека нема осакатена пауза, туку спокојно продолжување и оплодување од една ера во друга.
Во виорот што ќе ве однесе, запомни ги нашите стари вредности на заедницата, солидарност и споделување. И ако сте доволно среќни да поседувате ориз, не јадете го сами!
Ако конфликтот ви се заканува, сетете се на доблестите на дијалогот и палаверот!
И кога ќе сакате да го користите, наместо на трошење сите ваши енергии да се стерилни и непродуктивна работа, се сетам на Мајката Земја, нашиот единствен вистинско богатство, и ја даде сите вашето внимание, така што може да се подготви l`on доволно за да ги нахранат сите луѓе. На кратко, да бидеме во служба на животот, во сите нејзини аспекти!
Некои од вас може да речат: "Премногу е да се запрашате! Таква задача е над нас! " Оставете го старецот да му ја доверам тајната: исто како што нема мал оган (зависи од природата на горивото), нема мал напор. Се вложува секој напор, а ние никогаш не знаеме, на почетокот од она што навидум скромно дејство ќе излезе настан кој ќе го промени лицето на нештата. Не заборавајте дека кралот на саваните, силното и величественото дрво баобаб, излегува од семе кое не е поголемо од ситно гравче ...
Амаду Хампате БА 1985

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Рефлексии на мудрец Амаду Хампат Ба" Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате нашите публикации ...

Следете ја нашата страница на Фејсбук!

Испратете го на пријател