Што е трансцендентална медитација?

Трансцендентална медитација
fr flag
zh знаме
во знаме
од знаме
тоа знаме
pt знаме
ru знаме
знаме
Ви благодариме за споделување!

Махариши Махеш Јоги е основач на трансценденталната медитација програма бидејќи е достапна деновиве низ целиот свет. Тој го доби ова знаење, практичен аспект на античката индиска ведска наука, од неговиот господар Свами Брахмаманда Сарасвати и го шири низ целиот свет од 1958. Денес, тој претставува огромен потенцијал на практично знаење за сите во секојдневниот живот.

Трансценденталната медитација е едноставна, природна и без напорна техника која го носи умот до изворот на мислата, нивото на чистата свест. Тоа е како бран што се смирува на површината на океанот и станува неограничен океан. Исто така, свесниот ум се смирува кога доживува состојба на чиста свест. И оваа чиста свест е поле на креативност, интелигенција и бесконечна среќа. Ова е областа каде што е природниот закон. Кога излегуваме од медитација, нашиот ум има поголема енергија, креативност и интелигенција и се однесува се повеќе и повеќе во согласност со природниот закон.
Трансценденталната медитација не бара напор затоа што е природна. Се заснова на многу едноставен принцип: природната тенденција на човечкиот ум е да се движи кон поголема среќа. Не ни треба обука за да отидеме во област на поголема среќа.
Трансценденталната медитација техника е едноставно да се вози умот во вистинската насока. Одењето природно кон овој океан на среќа однатре ја зголемува привлечноста на духот и создава растечки шарм. Овој растечки шарм, по својата природа, го привлекува духот. Тоа е спонтано движење на духот кон блаженство.

Трансценденталната медитација не бара концентрација, контрола на умот. Концентрацијата создава тензија. Тоа е статички процес. Трансценденталната медитација е динамична техника која го носи умот од површните нивоа до посуптилните нивоа на размислување.

Трансценденталната свест е мирна, мирна и унифицирана состојба на свеста, нивото на живот во кое се разбудуваат сите креативни потенцијали на природниот закон и од кои сите текови на активност излегуваат на уреден начин. Ова е унифицирано поле на природно право. Квантната физика покажа дека постои основно унифицирано поле на сите закони на природата во основата на целата активност. Кога надминуваме, кога умот ја надминува својата најдобра активност, го достигнуваме тоа ниво на интелигенција што знае сè. И, почнуваме да имаме појасни мисли спонтано, што значи праведни мисли, корисни за сите и ни дозволува брзо да ги реализираме нашите желби. Ова е состојба на просветлување.

Луѓето од сите религии практикуваат трансцендентална медитација и тоа не се меша во нивната религија. Напротив, луѓето велат дека тоа го зајакнало практикувањето и разбирањето на нивната религија. Трансценденталната медитација е едноставно начин за смирување на мислата; она што некој го прави пред или после, нема никаква врска со самата медитација. Едноставно ќе станеме поактивни и ќе дејствуваме повеќе во согласност со природниот закон. Повеќе од научните студии 600 покажаа дека во секоја област од нашиот живот, нашата психа, нашето физичко здравје и нашето однесување, практиката на трансцендентална медитација ќе даде позитивни резултати. Религијата нема никаква врска. Нема ништо друго освен да се започне практиката.

Лесна техника прилагодена на сите

Трансценденталната медитација е техника на длабока релаксација и развој на свеста. Се практикува седење, затворени очи, 2 пати на ден наутро и навечер со брзина од 15 20 минути по сесија. Лесно е да се научи, многу едноставно и многу пријатно за вежбање. Му дава на телото и на умот уникатна состојба на одмор: додека умот, останувајќи совршено буден, се смирува и доживува голема внатрешна смиреност, телото достигнува состојба на длабока релаксација .
Останатото стекнато со тоа ги растворува тензиите и стресовите вкоренети во физиологијата, доведува до подмладување на телото, ја зголемува креативноста и интелигенцијата и се подготвува за динамична и ефикасна активност. Трансценденталната медитација е универзална и систематска по својот пристап. Не бара никаква промена во животниот стил, диетата, религијата или филозофијата на животот.
Техниката може да се практикува од возраста на 10 години со време на медитација погодно за тинејџери од 10 до 20 години.
Децата на возраст под 10 учат техника прилагодена на нивната млада возраст.

Универзален и систематски во својот пристап, на техничка трансцендентална медитација може да се научи без оглед на возраста, професијата и културата. Не бара промена во начинот на живеење, исхраната, верските или филозофските верувања.
Во целиот свет, луѓето од сите сфери на животот го усвоија: студенти, лекари, директори, спортисти, домаќинки или пензионери. Тој е совршено прилагоден на активниот живот и неговата практика природно се вклопува во секојдневниот живот.

Таа е различна од која било друга форма на медитација или техника на личен развој и секоја практика која вклучува концентрација или контемплација. Истиот ја должи својата ефикасност на својата апсолутна едноставност: нема концентрација, никаков напор или контрола на умот.
Квалификуваните наставници го учат, како дел од структуриран курс за медитација, за да добијат точни, лесни и задоволувачки сесии од самиот почеток.

Што носи трансценденталната медитација во секојдневниот живот?

Стресот е штетен за здравјето, среќата, креативноста и продуктивноста.
Стотици објавени научни истражувања за трансцендентална медитација ја потврдуваат нејзината ефикасност во намалување на стресот, подобрување на функцијата на мозокот, зајакнување на имунитетот и многу други ефекти.

Les сведоштва од луѓе кои ја прифатиле Трансценденталната Медитација, го спомнуваат неговото придобивки во смисла на намалена анксиозност, подобро управување со стресот, подобрен квалитет на спиењето и помалку замор, подобро здравје на кардиоваскуларното здравје и подобро здравје .
На ментално и духовно ниво, овие луѓе зборуваат за развој на креативност, подобрување на меморијата и јасноста на умот, зголемување на самодовербата, внатрешен мир и тишина за време на активноста.
Овој внатрешен мир и развој на свеста која ја придружува, се директен израз на рамнотежата и здравјето на физиологијата, откриена од длабокиот одмор предизвикан од медитација.

Секоја сесија овозможува физиологијата спонтано да доживее подлабок одмор дека на длабок сон додека умот останува целосно буден и мозокот добива состојба на голема конзистентност на операцијата.
Државата на тој начин достигна, каде што умот е мирен, но внимателно и телото во мирување, е состојба на "будност во мирување": трансцендентална свест, опишана од древните текстови во смисла на "свест-среќа" и асимилирана, да се разбере нејзината природа, "Обединето поле" на модерната квантна физика.

Се повеќе и повеќе лекарите и психолозите препорачуваат трансцендентална медитација на нивните пациенти. Неговата ефикасност е измерена од независни истражувачки институти во повеќе земји, со повеќе од 650 научни трудови од кои повеќе од 300 се објавени во светски реномирани авторитативни списанија.

Ова сознание на предците денес претставува огромен потенцијал за практично знаење за секој во секојдневниот живот и за општеството.
Трансценденталната медитација и придружните програми на ведската наука сега се применуваат во бизнисот и индустријата, на јавни и приватни институции, училишта и универзитети, во армијата и затворите. некои земји, клиники и програми за социјална рехабилитација.

ИЗВОР: https://www.meditation-transcendantale.fr/meditation-facile
ИЗВОР: http://www.mt-maharishi.com
ИЗВОР: http://www.meditation-transcendantale-paris.info/

Ви благодариме што реагиравте со емотикон
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Која медитација се надминува ..." Пред неколку секунди