Што е афроцентричност?

Молефи Кете Асанте

Д-р Молефи Кете Асанте професор на Одделот за афроамерикански студии Универзитетот Храмот Филаделфија, П.А.

Д-р Molefi Kete Асанте е творец на првата докторска програма на студии на Африка Американец во светот, автор на повеќе од 200 научни статии и основач на филозофско движење на Afrocentric Afrocentric и Националниот институт.

За Молефи Кете Асанте, не е доволно да се бара африканска култура, носење африканска облека и да се користат африкански предмети и артефакти за да се тврди Afrocentricity. Ова е едноставно африкански. Слично на Евангелието за да пее една африканска Америка е културен, вообичаено, семејство, но не треба да биде религиозен, овие продукции не се афро-центрирани и врз основа на параметрите независно од Африка и нејзините вредности. .

Сигурно е позитивно и пофално да се бранат црнците, Африканците од Америка и светот во нивните секојдневни битки против угнетувањето. Ова беше случај со Мартин Лутер Кинг и Малком Х. Но, тоа не воспостави афроцентричен став. Ни Мартин Лутер Кинг, ниту Малком Х не биле афроцентрични, иако може да се смета дека тоа било на патот Афроцентричност.

Афроцентричноста е теорија за општествени промени и особено кохерентен сет на акции кои почнуваат од менталната локација на размислување умови, во основа. Afrocentric е оној кој ја става Африка во центарот, во срцето на својата визија за светот, неговите грижи, проблеми, прашања, неговиот проект. Африка е le тема. Се работи за гледање на светот од аспект на африканската култура и вредности. Овој оптички скенира сите области на животот, науката, филозофија, литература, економија, астрономијата, политика, Африка е предмет ... Во пракса општествените односи, именување, режими, претприемачки проекти се ... загрижени.

Колку што Французинот ќе биде проектиран во светот само како француски, толку многу афроамериканец, африканец од дијаспората мора да ја има Африка како центар, точка на ментална локација. Остатокот доаѓа од оваа ментална структура. Меѓутоа, ниту Африка ниту нејзините вредности не се статични. Вредностите се развиваат, критика е потребна, важно е за Африканците во светот да го надминат внатрешното насилство врз основа на пол, етнички разлики и така натаму.

Затоа, афроцентричноста не е анти-евроцентризам. Не може да биде расизам. И ако Лутер Кинг не е Afrocentric додека водечките чесен борбата за правата на Африка во Америка, тоа е затоа што неговата борба беше спроведено во име на христијанските вредности, а не во афро-центрирани пристап.

Многу е тешко, ако не и невозможно, да биде целосно Афроцентрик во западен свет, дури и за Африка од континентот. Покрај тоа, денес веројатно нема вистински афроцентричен африкански лидер, кој ја презема африканската визија за светот, отворено африканските верски и културни практики. Афроцентричноста е само по себе револуционерна, денот кога афроцентричниот лидер ќе биде на власт во Африка, автоматски ќе има револуција.

Афроцентричноста подразбира нов идентитет, инвестиција за ексхумирање на африканските култури и вредности, односот кон предците, нивниот пристап кон економијата, политиката, моралот. Се бара да се стави во центарот на неговото постоење Хармонија, вистината, правдата, Мерка, корпусот Африка Гора цивилизација на античкиот Египет се сублимирани со активно концептот на Maat. Тоа е оваа највисока вредност, стандард на крајна вредност која овозможува друга врска со економијата, на пример, не врз основа на промет, пазарна капитализација, туку врз етиката, материјалните трансакции и човечките односи. взаемно познавање на актерите.

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Што е афроцентричност?" Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате ...

Следете нè на социјалните мрежи!

Испратете го на пријател