ИСТРАЖУВАЧИТЕ МОЖАТ ДА ИЗЈАВУВААТ НЕЗАВИСНОСТ НА ЗЕМЈАТА

c687ecc2-9ba8-11df-86da-0556f51f5708Пред 9 години, во октомври 2006, Дејвид Р. Смит и неговиот тим на Универзитетот Дјук ја шокираа целата планета, покажувајќи го првиот уред во светот, способен да направи невидлив објект. Тим од англосаксонски истражувачи предводени од Дејвид Смит и Џон Пендри, навистина постигна во 2006 да направи невидлив во областа на микробрановите макроскопски објект. За сите јапонски манга, ова значеше дека има надеж дека термооптичката маскирна облека на мајор Мотоко Кусанаги, хероината на Духот во Шел, наскоро ќе стане реалност.

Сè уште е далеку, но физичарот Ксијанг Џанг, кој е водечки истражувачка група за метаматериали во УК Беркли, само што со своите колеги го објави написот во наука кој нè доближува до овој сон. Не само што успеале да сокријат објект во видлив опсег користејќи многу тенок слој на материјал, но техниката што ја користат, исто така, се чини дека може да се примени во поголем размер за да ги направи макроскопските објекти невидливи.

Всушност, невидливиот изречена објекти се уште се микроскопски, но тоа е остварување да биде во можност да се кријат под произволен облик 3D големината на неколку клетки. Да се ​​направи Дух во школка реалност, тоа е навистина потребно да се развие еден вид на меки и тенка ткаенина можат да се омажи за сите форми правејќи субјектот или телото што невидливи школка и не само во областа на микробранова печка или во близина на инфрацрвена.

Ново мајсторство на интеракции на светло-материја

Досега, научниците успеале да скриват објект со разумна големина само во видливи со употреба на уреди базирани на метаматеријали. Неколкуте добиени резултати не се совпаднаа со формите на 3D и не можеа да се прилагодат на објекти на произволни големини. Конечно, одредени карактеристики на зрачењето што тие продолжија да испуштаат, овозможија да ги детектираат, не успеаја да ги видат.

Се чини дека овие проблеми сега се многу подобро контролирани. За ова, физичарите развиле наноантаново собрание формирано од златни шипки кои содржат еден вид ткиво на дебелина од 80 нанометри. Овие нанометри повторно го емитираат зрачењето кое ја потиснува деформацијата на фронтот на светлината, предизвикани од присуството на објектот и го прави видлив. Истражувачите беа во можност да прикријат на овој начин објекти чија површина е околу 1.400 микрони квадрат.

Техниката е ветувачка, не само за невидливоста, и од таа гледна точка ја илустрира важноста на науката за светлината која ја славиме оваа година. Навистина, тоа отвора перспективи за микроскопија со висока резолуција и ултра-брзински оптички компјутери.
Сонот за невидливоста ја поттикнува имагинацијата на научниците, како што беше потврдено со овој прилично технички совет направен од истражувачите на Универзитетот во Рочестер. Користејќи едноставни леќи, овие научници успеаја да ја одвратат светлината за да создадат прстен на невидливост. Искуството е видливо овде во видео.

ИЗВОР: http://www.futura-sciences.com/magazines/matiere/infos/actu/d/physique-cape-invisibilite-pas-plus-direction-ghost-in-shell-59797/

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "ИСТРАЖУВАЧИТЕ НАЈАВУВААТ ДА ИЗРАМУВААТ ..." Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате ...

Следете нè на социјалните мрежи!

Испратете го на пријател