Кофи (Cuffy), робот кој организирал востание на робови на 3000 во Гвајана

Споменик на Кофи
Ви благодариме за споделување!

Кофи (или Кофи како што го викале и го напишал своето име на англиски јазик) бил Акан (племе од Гана) кој бил заробен и одведен во Гвајана. Тој стана познат благодарение на револтот на повеќе од 3000 робови што ги водеше во 1763 против колонијалниот режим. Тој е национален херој во Гвајана.
Кофи живеел на плантажа во Лилиенбург, плантажа на реката Чање во североисточна Гвајана, каде што работел за бакар.

Востание на робови избувна на плантажата во Мадгаленабург северно од реката Кање во февруари 1763 и напредуваше кон соседните насади, каде што робовите ги нападнаа сопствениците. Кога гувернерот Ван Хогенхајм испрати воени сили во областа, бунтот веќе стигна до реката Бербице и напредуваше многу брзо кон главниот град на тоа време: Форт Насау (гувернерот претпочиташе да ја запали тврдината за да не паднат не во рацете на бунтовниците). Бунтовниците имаа многу огнено оружје што го зедоа од сопствениците на плантажите што ги нападнаа и брзо ја презедоа контролата над неколку области. Кофи беше прифатена од бунтовниците како водач и се прогласи за гувернер на Бербице (поранешно име на Гвајана, кога беше холандска колонија). Бунтовниците биле околу 4000 и се заканувале дека ќе ја преземат контролата над целата Гвајана. Кофи назначи одредена Акара за свој заменик и се обиде да воспостави дисциплина меѓу неговите трупи. Од време на време имаше спорови меѓу двајцата бунтовници затоа што во еден момент, Акара стана тврдоглава, беше на чело и ги напаѓаше регионите без дозвола на Кофи.

На април 2, Кофи му напиша на гувернерот Ван Хогенхајм велејќи дека повеќе не сака војни меѓу белците и црнците и предложи Бербице да се подели на два дела, белците да ги окупираат бреговите и да ја црнат внатрешноста на земјата. . Ван Хогенхајм полека одговараше додека чекаше помош од Британците и Французите. Кофи, разбрајќи ја тактиката на гувернерот, им нареди на своите трупи да ги нападнат белците на 1763 мај 13, битка во која имаше големи жртви од обете страни. Поразот создал помалку братска атмосфера меѓу трупите и ја ослабна нивната организација.

Според историчарите, Акара станала водач на група и водела војна во Кофи, а кога војниците на Акара победиле, Кофи се самоубил, а други историчари велат дека Кофи го загубил животот во воената интервенција на Кофи. соседни англиски и француски колонии, оној што целосно го уништи бунтот.
Годишнината на бунтот во Кофи, 23 февруари, е прогласена за Ден на Републиката уште од 1970. Кофи е одбележан од споменикот 1763 на плоштадот на револуцијата во главниот град getорџтаун.

Ви благодариме што реагиравте со емотикон
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Кофи (Cuffy), робот кој организираше ..." Пред неколку секунди