Ндате Јала Мбој, борец кој се спротивставил на доаѓањето на француските доселеници во 1855

Ndaté Yalla Mboj
Ви благодариме за споделување!

Кога Французите пристигнуваат во Сенегал во 1855 за да го колонизираат, првите сили на отпорот што ги среќаваат е жена. Неговото име: Ndaté Yalla Mboj.

Додека во Франција државјанство на жените ќе бидат признаени само 90 години подоцна, тоа не е без изненадување дека Французите ја откриле оваа жена убава лице, корпулентен и шеф на огромна армија.

За да ја разбереме приказната за оваа жена на апсолутна храброст, неопходно е да се потсетиме кој е неговото семејство.

Ndaté Yalla доаѓа од семејството Tédiek, семејство кое е збогатено за време на неговото долго владеење со акумулирање на богатство и оружје преку размена со француските комтоири.

Имајте на ум дека во тоа време, Сенегалските владетели на Волоф кралства го носат насловот на "Брак", а мајките или сестрите на владетелите биле наречени "Лингер". Лингвистите би можеле да ги наследат суверените, а некои од нив ја воделе својата армија.

По смртта на Брак Quli Mbaba Диоп 1816, неговиот братучед Linguere Fatim Yamar Khouriaye Mbodjlui успева и решава да ELIR нејзиниот сопруг Амар Fatim Borso сопирање Waalo. Ова е прв пат Linguère во исто време да биде сопруга на Brack.

Linguera беа подготвени да ги водат своите луѓе политички и воено. Тие беа обучени за професијата оружје и знаеја како да го бранат Царството, дури и во отсуство на мажи.

Пример е Nder Events

Во вторникот 7 март 1820 Брак е во градот Сент Луис да се третира во друштво на достоинствениците на неговиот двор. Воините на двете соседни држави, Маврите, потоа ги искористат предностите на неговото отсуство за напад на главниот град, но тие се повлекува брзо да се справи со одговор на група на жени вооружени до заби и несовесно предводена од себе Fatim Yamar. Кога победените воини се вратат дома, нивната гордост ги тера да се вратат и конечно да ги надминат овие жени. Овој пат, женската армија не стои против мажите, но Linguère и нејзините придружници претпочитаат да се запалат себеси живи, а не да се соочуваат со срам. Фатим Јамар одлучи да избега од неговите две ќерки 10 и 12 години, Џумбет и Ндате Јала, за да ја продолжат својата лоза.

Образовани како воини, двете девојки подоцна ќе го водат царството.

Ndaté Yalla е последниот суверен владетел на Waloo. Таа ја наследила својата сестра Џумбут веднаш по смртта на 1er октомври 1846. Таа го води Британија со железната тупаница и претставува вистинска закана и вистински извор на проблеми за француските колонисти, на кои таа цврсто се противи.

Кога Французите склучуваат договори со луѓето на Волоф, се вклучени само имиња на Брак. За прв пат, е вклучен и потпис на една жена, онаа на Ndaté. Суверенот толку многу импресионира што понекогаш тие минуваат само по себе, не давајќи им поголема важност на другите Брацки на волшебните кралства. Навистина, се случило дека писма испратени до гувернерот го носат само потписот на Ndaté.

Ndaté Yalla не беше измамен и знаеше како да покаже разузнавање и внимателност против предлозите на Французите.

Willе се сетиме на тоа што таа ќе напише обраќајќи се на Администраторот Фајдербе на 23 мај 1851

"Целта на ова писмо е да ве известам дека островот Мбојо ми припаѓа од дедо ми за мене. Денес, никој не може да каже дека оваа земја му припаѓа, тој е мој сам.

Ndaté се смета себеси за единствениот владетел на Кралството Вало, и за време на неговото владеење таа ќе го оспори Французите и ќе им даде жестока битка. Во 1847 тоа тврди дека слободното преминување на населението на Саракозите кои го снабдуваат Иле де Сент Луис со говеда. Во своето писмо до гувернерот, таа пишува:

"Ние сме ние кои го гарантираат пренесувањето на стадата во нашата земја; поради оваа причина ние ја преземеме десеттата и ние никогаш нема да прифатиме ништо друго освен тоа. Св Луис припаѓа на гувернерот, Кајор до Дамел и Вало до Брак. Секој од овие лидери владее со неговата земја, бидејќи тој смета дека е погоден "

Ndaté нема да се двоуми да ограби околу Сент Луис и да се закани усно или преку дописникот на гувернерот. Французите ќе бараат враќање на штетата предизвикана од грабежите и Ndatté категорично и гордо ќе одбие.

Така завршува со тоа што ги преовладуваат своите права на островот Мбојо и островот Сор (сегашниот град Сент Луис).

На 5 ноември 1850 Ndaté забранува било каква трговија во заднината на неговата зависност и го турка францускиот на крајот на она што тие можат да го поддржат. Faidherbe наложува борба против војниците на Волоо, кои овој пат не се спротивставуваат на технолошката моќ на непријателот.

По победата над Ndaté Yalla, Фајдерберг го зема својот син Сидја, кој има само десет години во Сен-Луј на училиште во училиштето за заложници. Што Faidherbe игнорира е дека детето има добиено образование, слична на онаа што била неговата мајка и она што го има вграден национална гордост и дух стратег на рана возраст.

Тој ќе го испрати детето во Кралската гимназија Алжир во 1861. Две години подоцна, Сидја ќе побара од Фајдерберг да се врати во Сенегал. Вториот го прифаќа и крштева младиот човек со тоа што му го дава името Леон, и тој самиот станува негов кум.

Сида беше само 17 години кога француската колонија му го довери командата на кантонот Нер. Изненадувачки, младиот човек одбива. Како националист инициран од нејзината мајка, Сидија одлучи да го оспори францускиот.

Тоа ќе се ослободи од сето она што го научиле од Европејците, па дури и нивната облека да се погледне на традициите на својот народ, да носат традиционална облека и носат плетенки Thiédo, што ние го знаеме денес како брави страв . Сидиј се колне дека повеќе не го зборува јазикот на доселениците.

Во ноември 1869, Сидија водеше општо востание против Французите, што резултираше со тешки загуби за француските војници. Но, колонијалната администрација постојано ќе го држи.

Кога ќе пристигне во Лат Диор за конкретизирање на предниот дел на националното ослободување, тој е предаден од неговите воини кои го предаваат на гувернерот Валер во Сент Луис на 25 декември 1875. Тој ќе биде депортиран во Габон во 1876 каде што починал во 1878 на возраст од 30 години.

Што да се запамети од Ndaté Yalla Mboj? Суверен, борец, отпорен, мајка и воспитувач.

И тоа е токму она што Сенегалците се сеќаваат денес од Ndaté Yalla Mboj.

2 Септември 1850, отец Дејвид Бојлат оди на неверојатен сцени и решава да ја фати сликата.

Тоа е таа, Ndaté Yalla, пушејќи ја цевката на честа. Таа е опкружена со повеќе од петстотини жени во раскошни облеки, принцови и воини.

Оваа претстава останува најпозната позната од кралицата Ндате Јала Мбој.

Од Кралицата Хероина од Нату, Африка

Ви благодариме што реагиравте со емотикон
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Ндате Јала Мбој, борец кој се спротивстави ..." Пред неколку секунди