Водаабе и култот на убавината

Wodaabe (од Фулани: Woеаае, еднина Боеаево) се подгрупа на луѓето од Фулани. Тие понекогаш се нарекуваат Боророс - да не се мешаат со Бороро од Амазонија - или Мбороро.

Wodaabe се традиционално номадски овчари и трговци, нивната миграција води јужниот Нигер, северниот дел на Нигерија, северна-источниот дел на Камерун, во југозападниот дел на Чад и западните делови на Централноафриканската Република. Во последниве години тие, исто така, навлезаа во регионите на Бас-Уле и Хауте-Уле, кои се граничат со Централноафриканската Република и Судан.

Wodaabe од Нигер се познати по својата убавина (мажи и жени), изработени изработка и богати церемонии.

Wodaabe често се полигамни. Родителите ги уредуваат браковите, додека идните сопружници се уште се деца. Невестата останува со својот сопруг додека таа беше бремена, таа потоа се враќа на својата мајка кога таа го раѓа детето, да стане boofeydo што буквално значи "некој кој направил грешка" ; таа ќе остане со својата мајка три или четири години.

Во текот на годината, младиот Wodaabe чекаат на церемонијата на Geerewol. Овој голем дожд фестивал трае шест дена и шест ноќи. Семејните кланови, претставени од нивните најубави танчери, се натпреваруваат на натпревар за убавина за мажи чие жири го сочинуваат најубавите девојки од племето. Танцот завршува со заведување и љубовни размени.

Rouged, дрогиран bendore (лушпа направени од црна кора banohe мелени гипс и млеко), танчери носат накит од монистра и cowrie школки, амајлии и бела ној пердув челото.

Танчарите прават сопствена облека. Тие поминуваат женска облека на кожната облека, синџир на cowrie, на barbolЗавршени со мал колиба, висат во грб.

Младите девојки, украсени со безброј нараквици, се подготвуваат за ритуалите на заведување. По танцот, тие ќе го изберат оној кој, за една ноќ или за живот, ќе ја сподели својата пелена.

Во прилог на елаборат украси на кои тие се облечени, младите Wodaabe жени ги красат нозете со бронзени прстени насликани и полирани со кал и песок. Овие одеднаш некогаш биле носени на второто дете. Венчаните жени кои посетуваат церемонии во Geerewol понекогаш покажуваат голема слобода на избор, а понекогаш и исчезнуваат со убав танчерка.

Каноните за убавина се строги, Водабеј се восхитуваат на овалните лица, убавите карактеристики, тенки и долги носови и бели и редовни заби. Плицерот ќе мора да се облекува долго време. Тој ширеше путер, измешан со окер на лицето. Очите, усните и веѓите се подвлечени со јаглен. Постојаната жолта линија ја следи дорзалната линија на носот што се протега.

На Geerewol заврши., Wodaabe остави области на изобилство во потрага по нови пасишта. Жените ги следат стадата на магариња, со сложен товар кој го осигурува опстанокот на сточари во текот на сушната сезона.

Само суши, како во 1970 години, го попречуваат еколошката рамнотежа на Водабеј, кој, по малку, ги уништува уништените делови. Традицијата и мудроста се столбот на овој храбар народ. Сепак, мизеријата ги поттикнува многу млади Водаабе да го напуштаат номадскиот живот за коњите.

ИЗВОР: http://www.sagesse-primordiale.com/blog/?p=1506

Каква е вашата реакција?
Љубовта
haha
Wow
Сад
Лут
Решивте "Водабеј и култот на убавината" Пред неколку секунди

Дали ви се допадна оваа публикација?

Резултати од гласовите / 5 Број на гласови

Како што сакате ...

Следете нè на социјалните мрежи!

Испратете го на пријател