Dogons e dinin për ekzistencën e Siriusit para se teleskopët ta zbulonin

Dogon Cosmogony

Priftërinjtë e lartë të Dogons, një fis afrikan në Mali, dinin për ekzistencën e yjeve të caktuara edhe para se të zbuloheshin nga teleskopët evropianë. Dogon është emri i një populli që jetojnë në pllajë zhuritur e Bandiagara në Mali dhe të cilët raportojnë në traditën e tyre, një kozmogoni fantastike. Dogons na tregojnë se paraardhësi i madh Nommo do të kishte ardhur mijëra vjet më parë nga një planet që rrethon Siriusin C që ne ende nuk e dimë. Ata e dinë se Sirius B loop orbitën e saj eliptike rreth Sirius A në vitet 50 dhe kjo është arsyeja pse këto Dogon festohet çdo pesëdhjetë vjet, "partia sigui" Ceremonitë e të cilit janë të destinuara për rigjenerimin e botës, kështu e saj rëndësi, ndoshta për të korrat të jenë të mira. Ceremonia e ardhshme Sigui do të zhvillohet në 2027. Të dy etnologët francezë janë të kënaqur për të përshkruar mitet Dogon pa trajtuar problemin e mprehtë të origjinës së tyre.
Por kjo është kryesisht gjerman Friedrich Wilhelm Bessel (e 1784-1846) i cili ishte i pari në 1844, të dyshuar ekzistencën e këtij ylli 2ème, duke shpjeguar luhatjet e pazakontë e lëvizje e dukshme e Sirius A, ndërsa orbitën teorik i yllit Sirius B, ne e dimë, të padukshme për syrin e lirë, ishte llogaritur duke Pjetri në 1851 dhe periudha e tij e revolucionit u tha 50,090 vjet 1960 në Bas Van Den. Por Dogons tashmë i dinin ata, dhe si e dinin se periudha e revolucionit ishte pikërisht 50 vite.
Ata e donin yllin Sirius, yllin më të shndritshëm. Zakonisht i quajtur Star Dog, është rreth 7 dritë-vjet larg nga Dielli ynë. Sirius ishte në fakt një sistem të trefishtë yll: një yll i madh (Sirius A) dhe një yll i dytë (Sirius B), i vogël, shumë i dendur dhe pothuajse të padukshme, dhe një diell të tretë të lehta (Sirius C). Dielli i dytë u përshkrua si shumë i rëndë pavarësisht madhësisë së tij të vogël. Ai orbiti yllin e madh që ne e quajmë Sirius A me fokusin e një ellipse, informacion që mezi mund të përftohet për një popull pothuajse parahistorik. Ata gjithashtu përshkruan se si A u kthye në boshtin e tij. Prerja orbitat e tre diej, orbita e planetit e krijesës ishte "vezë-formë" dhe A do pesëdhjetë vjet që të kaloj nëpër orbitën e saj.
Ekipi francez regjistroi historinë e tyre dhe më vonë e publikoi atë. Në atë kohë, shkencëtarët mendonin se Sirius ishte një sistem i yjeve binar, edhe pse disa astronomë spekuluan se mund të ketë tre yje. Subjekti u harrua deri në vitet 70 kur shkencëtarët duke përdorur teleskopët më të fundit të fuqishëm më në fund arritën të merrnin fotografi të mira të sistemit Sirius. Për habinë e tyre ishte një sistem me tre yje me një diell të madh, një yll xhuxh të bardhë, shumë të rëndë dhe pothuajse të padukshëm, dhe një yll më pak i fuqishëm.
Duke përdorur shkencën e kompjuterave, atëherë astronomët llogaritën që një planet në pozicionin që ishte përshkruar nga Dogons do të kishte një orbitë në formë veze dhe do të duheshin pesëdhjetë vjet për të përfunduar një revolucion. Ajo që Dogons kishin shpjeguar të paktën dyzet vjet para se teleskopët tanë më të fuqishëm, madje mund të shihnin ekzistencën e yllit të tretë të Sirius.

Cili është reagimi juaj?
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "Dogons dinin rreth Sir ..." Disa sekonda më parë

Ju pëlqeu ky botim?

Rezultatet e votave / 5. Numri i votave

Si ju pëlqen ...

Na ndiqni në rrjetet sociale!

Dërgo këtë tek një mik