Mesazh nga Marcus Garvey nga burgu Atlanta, 10 Shkurt 1925

Marcus Garvey
fr flamur
në flamur
Faleminderit për ndarjen!

Unë jam i kënaqur t'ju informoj se shërbëtori juaj i përulur është aq i lumtur që vuan për ju dhe kauzën tonë, siç është e mundur në këto rrethana, kur unë jam zemëruar egërsisht nga një grup i komplotuesve të ndërgjegjshëm, duke mos bërë asgjë për të poshtëruar ju përmes meje në luftën për emancipimin e vërtetë dhe shëlbimin afrikan.

Jam i bindur që ju nuk keni dhënë besim ndaj gënjeshtrave të këqija të gazetave të bardha dhe të armikut dhe atyre që folën në lidhje me dorëzimin tim. Gënjeshtarët komplotuan me të gjitha mënyrat për të më bërë të besoj se nuk isha gati të shkoja në gjyq.

Avokati im më tha që asnjë urdhër nuk do të lëshohej për dhjetë ose katërmbëdhjetë ditë, siç është zakon në gjykata; dhe kjo do të më jepte kohë të respektoja angazhimet gojore që kisha në Detroit, Cincinnati dhe Cleveland. Unë nuk e kisha lënë qytetin për dhjetë orë para se gënjeshtarët të përhapnin lajmet se isha i arratisur. Ky ishte një lajm për të qarkulluar nëpër botë për të demoralizuar miliona negro në Amerikë, Afrikë, Azi, Karaibe dhe Amerikën Qendrore, por budallenjtë duhet të dinë tani që nuk mund të mashtrojnë të gjithë Negro në të njëjtën kohë.

Nuk dua të shkruaj në atë moment ndonjë gjë që do t’ju ​​vinte në vështirësi të ballafaqonit ju me kundërshtimin e armikut pa ndihmën time. Mjafton të themi se historia e zemërimit do të formojë një kapitull të shkëlqyeshëm në historinë e Afrikës së redaktuar, kur burrat e zinj nuk do të vuajnë më kurrë nën thembrat e të tjerëve, por do të kenë një civilizim dhe një vend të tyre.

E gjithë afera është një turp, dhe e gjithë bota e zezë e di atë. Ne nuk do të harrojmë. Dita jonë mund të jetë në pesëdhjetë, njëqind e dyqind vjet, por le të shohim, të punojmë dhe të lutemi, sepse civilizimi i padrejtësisë është i dënuar të shembet dhe të sjellë shkatërrim në kokën e të pabesit.

Budallenjtë menduan se mund të më poshtëronin personalisht, por për këtë gabuan. Numërohen minutat e vuajtjes dhe kur Zoti dhe Afrika do të kthehen dhe do të peshojnë ndëshkimin, këto minuta do të shumëzohen me mijëra për mëkatarët. Miqtë tanë arabë dhe rifutë do të jenë gjithmonë vigjilentë, ashtu si pjesa tjetër e Afrikës dhe vetvetja do të jemi. Sigurohuni që kam mbjellë farën e negro-nacionalizmit e cila nuk mund të shkatërrohet, madje edhe nga loja e famshme e vogël për të cilën isha viktimë.

Vazhdoni të luteni për mua dhe unë gjithmonë do të jem besnik ndaj detyrës sime. Unë dua që ju, njerëzit e zi të botës, ta dini se WEB Du Bois dhe kjo organizatë e mbrapshtë që urren negroet e njohura si Shoqata për Përparimin e Njerëzve me Ngjyra janë armiqtë më të mëdhenj që kanë njerëzit e Zi në botë. bota. Kam kaq shumë lidhje me ato pak minuta sa kam që nuk mund të shkruaj më gjatësisht mbi të ose për ndonjë gjë tjetër, por ki kujdes nga këta dy armiq. Mos lejoni që ata t'ju kenë me njoftime për shtyp, fjalime dhe libra të pështymshëm; ata janë vipat që kanë përpunuar me të tjerët zhdukjen e racës së zezë.

Puna ime po fillon, dhe kur historia e vuajtjes sime të mbarojë, atëherë brezat e ardhshëm Negro do të kenë në duart e tyre udhëzuesin për njohjen e mëkateve të shekullit XX. Unë besoj në kohë, dhe unë e di që edhe ju, dhe ne do të presim me durim për dyqind vjet nëse do të jetë nevoja, për t'u përballur me armiqtë tanë pasardhësit tanë.

Do të më gëzoni nëse bëni edhe më shumë për organizatën sesa kur isha mes jush. Mbështetni ata që e bëjnë atë të funksionojë. Ndihmojini ata të bëjnë mirë, në mënyrë që puna të vazhdojë të përhapet nga një pol në tjetrin.

Unë gjithashtu dërgoj një thirrje të minutës së fundit për mbështetje nga kompania e navigimit dhe tregtimit të linjës së zezë. Ju kërkohet të bëni dhe dërgoni donacionet tuaja për t'iu mundësuar drejtorëve që të kryejnë punën me sukses.

Të gjitha ato që ju kam dhënë. Unë sakrifikova shtëpinë time dhe gruan time të dashur për ju. Unë jua besoj juve, në mënyrë që ta mbroni dhe mbroni atë gjatë mungesës time. Ajo është femra më e guximshme që njoh. Ajo vuajti, sakrifikoi veten me mua për ju; ju lutem mos e braktisni atë në këtë orë të keqe, kur ajo gjen veten vetëm. Unë e lashë të pafuqishëm dhe të pafuqishëm për t'u përballur me botën, sepse ju dhashë gjithçka, por guximi i saj është i madh, dhe unë e di se ajo do të mbajë për ju dhe për mua.

Kur armiqtë e mi janë të kënaqur, në jetë ose në vdekje unë do të kthehem te ju për t'ju shërbyer në të njëjtën mënyrë siç ju shërbeva më parë. Të jetosh do të jem i njëjtë; në vdekje do të jem një terror për armiqtë e lirisë së Negro. Nëse vdekja ka fuqi, atëherë mbështeteni tek unë në vdekje të jetë Marcus Garvey i vërtetë që unë do të dëshiroja të isha. Nëse duhet të vie në tërmet, uragan, plage, ose murtaja, ose siç dëshiron Zoti, atëherë sigurohuni që unë kurrë nuk do të braktis ty dhe kurrë nuk do t'i lejoj armiqtë tuaj të triumfojnë mbi ju. A nuk do të shkoj në ferr një milion herë për ty? A nuk kam zili për tokën, si fantazma e Makbethit, përgjithmonë për ju? A nuk do ta humbas tërë botën dhe përjetësinë për ju? A nuk do të qaj vazhdimisht në gjurmët e Zotit të gjithëfuqishëm për ju? A nuk do të vdes një milion herë për ty? Atëherë, pse të trishtohesh? Gëzohuni dhe sigurohuni që nëse zgjasin një milion vjet, mëkatet e armiqve tanë do të vizitojnë brezin e miliontë të atyre që na pengojnë dhe shtypin.

Mos harroni se unë jam betuar për ju dhe perëndinë time për të shërbyer deri në fund të të gjitha kohërave, shembjen e materies dhe rrëzimin e botëve. Armiqtë mendojnë se unë u munda. A e mposhtën gjermanët Francën në 1870? A e pushtoi vërtet Napoleoni Evropën?

Nëse po, atëherë kam humbur, por unë po ju them se bota do të dëgjojë për parimet e mia edhe dy mijë vjet pas meje. Unë jam i vendosur të pres kënaqësinë time dhe ndëshkimin e armiqve të mi. Vëzhgoni armiqtë e mi dhe fëmijët e tyre dhe pasardhësit, dhe një ditë do të shihni ndëshkimin të vendoset në shtëpitë e tyre.

Nëse vdes në Atlanta, puna ime vetëm do të fillojë, por do të jetoj, fizikisht ose shpirtërisht, për të parë ditën e lavdisë së Afrikës. Kur të jem i vdekur, më mbështillni me pelerinë e kuqe, të zezë dhe të gjelbër, sepse në jetën e re do të ngrihem përsëri me hirin e Zotit dhe bekimet e Tij për të çuar milionat në lartësitë e triumfit me ngjyrat që ju i dini mirë. Më kërko në stuhi ose stuhi, më kërko mua përreth teje, sepse, me hir të Zotit, do të vij dhe do të sjell me vete miliona të panumërt të skllevërve të zinj që kanë vdekur në Amerikë dhe Indet e Perëndimit. miliona në Afrikë për t'ju ndihmuar të luftoni për liri, drejtësi dhe jetë.

Qytetërimi i sotëm është bërë i dehur dhe i marrë me fuqitë e saj, dhe me këtë kërkon përmes padrejtësive, mashtrimeve dhe gënjeshtrave për të shtypur fatkeqësinë. Por nëse unë jam i shtypur me sa duket nga sistemi i ndikimit dhe fuqisë së korruptuar, kauza ime do të ngrihet përsëri për të ngacmuar ndërgjegjen e perverse. Kjo më kënaq mua dhe për ju, e përsëris, jam i lumtur që vuaj dhe madje edhe për të vdekur. Përsëri, them, gëzohu, sepse po vijnë ditë më të mira. Unë do të shkruaj historinë që do të frymëzojë miliona që vijnë dhe do të lejoj që pasardhësit e armiqve tanë të llogariten me shumicën për veprimet e etërve të tyre.

Me bekimet më të dashura të Zotit, ju lë për një moment.

Faleminderit që reaguat me një emoticon
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "Mesazh nga Marcus Garvey nga burgu i Atl ..." Disa sekonda më parë