Fjala e mbretit Gbehanzin 20 Janar 1894

Mbreti Gbehanzin
Faleminderit për ndarjen!

Shokët e fatkeqësisë, miqtë e fundit besnikë, ju e dini në cilat rrethana, kur francezët donin të kapnin vendin e paraardhësve tanë, vendosëm të luftonim.

Ne ishim atëherë të sigurt për të udhëhequr ushtrinë tonë në fitore. Kur luftëtarët e mi u ngritën me mijëra për të mbrojtur Danhomè dhe mbretin e tij, unë me krenari e njihja trimërinë e njëjtë të manifestuar nga ata të Agadës, Tégbessou, Ghézo dhe Glèlè. Në të gjitha betejat unë isha në anën e tyre.
Përkundër drejtësisë së kauzës sonë dhe vlerës tonë, trupat tanë kompaktë u shkatërruan në një çast. Ata nuk mund të mposhtin armiqtë e bardhë, guximi dhe disiplina e të cilëve ne gjithashtu e lavdërojmë. Dhe tashmë zëri im i thërrmuar nuk zgjon më shumë jehonë.
Ku janë amazonët e zjarrtë që tani po djegin një zemërim të shenjtë?
Ku, shefat e tyre të pamposhtur: Goudémè, Yéwê, Kétungan?
Ku, kapitenët e tyre të fuqishëm: Godogbé, Chachabloukou, Godjila?
Kush do të këndojë flijimet e tyre të mrekullueshme? Kush do të thotë bujarinë e tyre?
Meqenëse ata kanë vulosur me gjakun e tyre paktin e besnikërisë së lartë, si mund të pranoj pa asnjë abdikim?
Si guxoj të dal para jush, luftëtarë të guximshëm, nëse e nënshkrova letrën e Përgjithshme?
Jo! Për fatin tim nuk do ta kthej shpinën time. Do të përballoj dhe do të ec. Për fitoren më të bukur nuk mund të fitohen mbi një ushtri armike apo kundërshtarë të dënuar në heshtjen e burgut. Është me të vërtetë fitimtar, njeriu që mbetet i vetëm dhe që vazhdon të luftojë në zemrën e tij. Unë nuk dua që oficeri i doganës, në portat e vendit të të vdekurve, të gjejë ndotje në këmbët e mia. Kur të shoh përsëri, dua që barku im të hapet me gëzim. Tani më vini tek ajo që do t'i pëlqejë Perëndisë! Kush jam unë për të bërë zhdukjen time një shteg mbi tokë?
Lëreni, ju shoqëruesit e fundit të gjallë. Bashkohuni Abomey-t ku mjeshtrat e rinj premtojnë një aleancë të ëmbël, jeta shpëton dhe, me sa duket, liria. Atje, thuhet se tashmë gëzimi është rilindur. Atje, duket se të bardhët do të jenë po aq të favorshëm për ju, sa shiu që mbulon velvetin e kuq të ndezur ose diellin që i ngjan mjekrës së veshëve të mëdhenj të veshëve.
Shokët e shkuar, heronj të panjohur për një epike tragjike, këtu është ofrimi i përkujtimit: pak vaj, pak miell dhe gjaku i demit. Këtu është pakt i ripërtërirë përpara nisjes së madhe.
Lamtumirë, ushtarë, lamtumirë!
Guédébé ... qëndron në këmbë, si unë, si një njeri i lirë. Meqenëse gjaku i ushtarëve të vrarë garanton ringjalljen e Danhomës, gjaku nuk duhet të rrjedhë më. Paraardhësit nuk kanë të bëjnë fare me sakrificat tona. Ata do të shijojnë më mirë homazhe të pastër të këtyre zemrave besnike të bashkuara për madhështinë e vendit.
Kjo është arsyeja pse unë pajtohem të angazhoj veten në natën e gjatë të durimit në të cilën agimi shkëlqen.
Guedbe, si lajmëtari i paqes, shkon në Ghoho, ku gjenerali Dodds është kamp.
Shkoni i thoni pushtuesit se ai nuk e harpoon peshkaqenin.
Shkoni t'i thoni atij se nesër, në agim, me vullnetin tim të lirë, shkoj në fshatin Yégo.
Shkoni i thoni atij që unë e pranoj, për mbijetesën e popullit tim, të takohet në vendin e tij, sipas premtimit të tij, presidentit të francezëve.

Faleminderit që reaguat me një emoticon
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "Fjala e mbretit Gbehanzin 20 Janar 1894" Disa sekonda më parë