Tjetërsimi kulturor

Tjetërsimi kulturor

Si historia Kama me dimensionin e saj kolonial ajo ka ndikuar në jetën e popullsive KMT nëpër botë dhe ende sot. tjetërsimit kulturor mund të përkufizohet si privimit të lirive e të drejtave themelore të njeriut të përjetuara nga një person apo grup shoqëror nën presionin e faktorëve të përhershme kulturore që mbaheshin në skllavëri natyrën ose një klasë sunduese.
Pasoja e drejtpërdrejtë është humbja e identitetit kulturor të kësaj popullsie, e cila për këtë arsye është e detyruar të asimilohet me atë të kolonës së saj të mëparshëm. Sikur Kmt të vuante nga sindroma e Stokholmit, e karakterizuar nga sjellja paradoksale e një viktime që ndjen keqardhje deri në admirimin e ekzekutuesit të tij.

Marcus Garvey, pararendës i Pan-Afrikës, tha se një popull që injoron historinë e tij ishte si një pemë pa rrënjë. Në të vërtetë, larg nga origjina, traditat, zakonet dhe besimet, kushdo do të habitej. Merrni shembullin e një njeriu që, pasi ka bërë një aksident të rëndë, bie në koma dhe zgjon me një humbje të plotë të kujtesës, në një vend që është i panjohur për të. Ai nuk e di nga vjen ai kështu që ai mund të identifikohet vetëm me ata që jetojnë në këtë vend. Ai do të udhëhiqet për të adoptuar zakonet e tyre dhe në afat të gjatë do të përfundojë duke iu ngjitur atyre nga këndvështrimi kulturor, duke u larguar nga gjithçka që dikur ishte e njohur për të. Zezaku ka tendencë të kërkojë, pa vetëdije, popullatën e bardhë që skllavëron dhe pastaj kolonizon. Kjo është e dukshme në jetën e tij të përditshme, edhe nëse ai shpesh ka vështirësi ta pranojë atë, është pjesë e tij, historia e saj.
Pa harruar të përmendim se çdo komb afrikan ka identitetin e vet kulturor sipas zakoneve dhe zakoneve të popullit të saj. Shkaku kryesor është se zoti ndihet i detyruar të harrojë vetveten të ekzistojë dhe të njihet një dinjitet i caktuar njerëzor. Abuzimi i lejon atij të rritet në shkallën shoqërore, për ta përshtatur këtë kulturë e cila nuk është e tij i shërben atij si një promovim shoqëror. Në të vërtetë, pavarësisht nga fundi i skllavërisë dhe kolonizimit, roja e zezë në mend se njeriu i bardhë është ai që ka sukses në jetë, ai që mban dijen absolute dhe mbi çdo pushtet të vendosë se kush meriton apo jo të ketë një vend të zgjedhur në shoqëri. Por si një proverb African thotë: një copë druri është e bukur për të qëndruar në lumë, ajo kurrë nuk do të shndërrohet në Caiman.

Për shembull, gjuhët tona afrikane rajonale më shpesh janë vënë në vendin e fundit pas frëngjishtes dhe anglishtes. Disa prindër në diasporë preferojnë që fëmijët e tyre të mos mësojnë gjuhën e tyre afrikane për t'u integruar më mirë në Perëndim. Por gjuha është automjeti i parë kulturor i një kombi, sepse përmes tij shpreh mënyrën e të menduarit të një populli të tërë. Në gjuhësi, hipoteza Sapir-Whorf zbulon se një gjuhë mund të tregojë mënyrën e të menduarit dhe të menduarit të një personi. Kështu, kultura dhe mënyra e jetës ndikojnë në mënyrën e komunikimit dhe përmes gjuhës, ideve dhe sjelljes së një personi mund të zbulohet. Pra, gjuha na lejon të ruajmë zakonet tona. Të flasësh për perëndimorët është të asimilosh botën perëndimore. Për t'u integruar në një vend të huaj nuk do të thotë që duhet ta kthesh faqen dhe të harrosh prej nga vijnë.

Sa i përket aspektit fizik, shumë kanë tendencë për të duken si njerëz të bardhë, nga straightener flokët dhe nga spastrimi lëkurën duke injoruar rrezikun që përmban këto kimikate. Pse burri dhe gruaja e zezë me ngjyrën e zezë dhe flokët e afro nuk do të ishin një person i bukur fizik? Pse ndjeni nevojën për të qenë më të qartë, me flokë të duhur, dhe karakteristika të bukura? Mediat dhe kozmetika e tanishme janë një ndihmë e madhe në këtë fushë, por gjithnjë e më shumë njerëz janë duke u përpjekur për të fituar pranim në bashkësinë e zezë se ajo duhet të vlerësohet si për të bërë për të zbatuar.

Kur nuk dimë prej nga vijnë, është e vështirë të dimë se ku po shkojmë ...

Siç është shpjeguar Naturi EbonyKthimi në natyrë, faqet 33 & 34 , flokët kanë një simbolik të rëndësishëm në Afrikë, hairstyles e kohës nganjëherë lejohen të identifikojnë nga cili shoqëri apo rajon erdhi një person [totem, kinez, hairstyle shoqërore]. Pasi u kapën, skllevërit (meshkujt dhe femrat) do t'i rruanin flokët kështu që ata nuk mund të komunikonin. Më shumë se një humbje e flokëve, ishte mbi të gjitha një privim identiteti në mënyrë që t'i dobësoheshin dhe dehumanizoheshin.

Kur skllevërit rrëmbyen skllevërit nga toka e tyre dhe i transportojnë në Amerikë, kalimi u desh shumë muaj, shpesh më shumë se gjashtë muaj. Flokët e rruzullit të skllevërve kishin kohë për t'u kthyer mbrapa, dhe ata të cilëve flokët nuk ishin prerë, po rriteshin gjithashtu. Ne mund ta imagjinojmë shumë atë që duket flokët, që nuk është larë, pastruar ose trajtuar për më shumë se gjashtë muaj.

Dhe kjo në kushtet dramatike në të cilat skllevërit u transportuan. Me mbërritjen e tyre në Amerikë, ata vuajtën përveç gjendjes së tyre të skllevërve, autori i tallësve të flokëve të tyre të pista dhe të papërshkruara. Në atë kohë, një nga ndëshkimet që zotërit u shkaktuan skllevërve të pabindur ishte që të zhytnin kokën në një detergjent uji dhe sodë kaustike. Përveç djegies, skllevërit e tjerë vunë re se kjo përgatitje i zbuti flokët duke e rregulluar atë. Fillimet e drejtimit të flokëve moderne kanë lindur »

Cili është reagimi juaj?
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "Alienimi kulturor" Disa sekonda më parë

Ju pëlqeu ky botim?

Rezultatet e votave / 5. Numri i votave

Si ju pëlqen ...

Na ndiqni në rrjetet sociale!

Dërgo këtë tek një mik