Origjina pagane e Krishtlindjes: festa e Shën Nikollës

Shën Nikollës

Festa e Shën Kollit, festohet në mbrëmjen e dhjetorit 5 dhe 6 në ditë, është e dashur për zemrën e fëmijëve edhe në veri dhe lindje të Francës, Belgjikës, Luksemburgut, Holandës dhe në pjesë të Gjermanisë, Austrisë dhe Zvicrës. Gjithashtu gjeneron një skenar që rinovohet çdo vit për kënaqësinë e tyre të madhe. Vetë Shën Nikola i viziton ato. Por prania e At Fouettard në anën e tij është shqetësuese.
Megjithatë, peshkopi i mirë nuk është vendas në këto rajone gjermane. Si të shpjegojmë se adhurimi i tij mund t'i ketë fituar zemrat e të gjithë këtyre të huajve të vegjël? Nicolas ishte me të vërtetë i lindur në shekullin XIX, në Myre në Azinë e Vogël dhe u ilustrua nga shumë akte bujarie gjatë jetës së tij. Disa ndoshta i përkasin legjendës dhe jo realitetit. Reputacioni i këtij "furnizuesi i bollëkut" ishte i madh dhe mbeti kështu! Thuhet se ai kishte shpëtuar qytetin e tij nga uria, si dhe të tjerët, më të largëta, të cilat ai kishte arritur me anë të një barke të ngarkuar me ushqim, derisa natën tashmë kishte rënë. Për më tepër, ai u bë mbrojtës i tregtarëve dhe detarëve që ai do të kishte shpëtuar vazhdimisht nga stuhia. Qyteti detar i Myre duke qenë një pasazh i njohur në Mesdhe, popullariteti i shenjtit përhapet vetëm në Lindje dhe Perëndim. Ai është gjithashtu shefi i të burgosurve, pasi ka liruar disa, dhe me Shën Yves, ai ndan patronazhin e avokatëve. Për më tepër, pasi i kishte dhënë tre vajza të varfëra, të cilat babai i kushtonte shthurjes, duke hedhur purses ari tri net në një rresht nga dritarja, ai u bë mbrojtës i fejuari. Por, "mrekullia" e tij më të famshme - dhe ndoshta legjendar - riprodhuar nga shumë artistë, është që kanë ngritur "tre fëmijë të vegjël që shkuan për të grumbulloj pak nga pak në fushat", një kasap i lig i kishte prerë në copa dhe "Vendosni në kripë si derri." E gjithë kjo mund ta bënte peshkopin e mirë jashtëzakonisht popullor dhe nëse ai është një nga shenjtorët më të përfaqësuar në ikonografinë fetare, ai është gjithashtu në këngët. Festën e Shën Nikollës u festua në 6 Dhjetor, mori datën e vdekjes së tij në 343. Në 1087, tregtarët italianë transportuan eshtrat e peshkopit në Bari në Puglia, për t'i zëvendësuar ata për turqit e pafe. Në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë, një Lorrain i devotshëm depozitoi një falangë të shenjtorit në Port Meurthe-et-Moselle, dhe kjo lejoi kulmin e tij të zgjerohej në Evropë. Pelegrinët e famshme, duke përfshirë Joan e Arkit dhe disa mbretër të Francës, erdhën për t'u lutur në "kishën e madhe" që u ndërtua atje. Nga tregtarët e Detit të Veriut ose Rinit, përkushtimi ndaj personazhit bujar është ende në rritje, dhe ndoshta ka mbuluar zakonet e tjera para krishtere. Peshkopi i mirë u nderua kështu në këto vende gjermane ku religjioni i vjetër iu bind Odinit, i quajtur edhe Wotan. Ky zot Odin, shefi i perëndive gjermane, që themeloi zotin, kishte veçantinë e lëvizjes në ajër në kalin e tij me tetë këmbë, Sleipnir, në shoqëri të dy gjeli. Ajo u krahasohet me dreaded "gjahtar i egër", i cili po e ngiste, gjatë netëve të stuhishme dhe gjatë dymbëdhjetë ditëve, probleme zhurmshme Valkyries bërë lajmëtarë të tij te Perchta, perëndeshë e lashtë të pjellorisë zhvilluar në demon dhe një ushtri e të vdekur. Imazhi i shenjtorit peshkopit veshur në të kuqe ose ngjyrë vjollcë, me mjekrën e tij të gjatë të bardhë duke i dhënë atij mençuri dhe dinjitet, gradualisht mbivendosur ato të Perëndisë dhe personifications premtuese e disa turne dimrit u quajt "i bukur i maskuar" . Figura e Santa Claus, i cili mban shumë prej tij, tashmë po vizaton. Nicolas ishte e natyrshme e zbukuruar me një fytyrë të shëmtuar me një fytyrë të zezë, duke bërtitur, duke bërë gjeste dhe duke kërcënuar me fshikullat e tij, një imazh të mbijetuar të personazheve të shëmtuar nga të njëjtat turne të dimrit. Këto dy lloje të maskave me kostume kaq të kundërta simbolizonin sezonin shterpë dhe të frikshëm, ose përkundrazi kthimin e pritshëm të motit të mirë. Në turne zviceran të Appenzell, të Sylvesterkläuse ( "Nicolas e Evës") vazhdon të simbolizuar kontrastet në vitin e ri të kalendarit gregorian (The 31 dhjetor) dhe Julian (The 12 janar). Ne ndonjëherë i japim hua Atij, që quhet edhe Hans Trapp në Alsas, Knecht Ruprecht në Gjermani ose Krampus në Austri, origjina e fundit e frymëzuar nga figura të caktuara historike. Për të tjerët, do të ishte një shpikje edukative e shekullit XIX, që të trembë nxënësit. Se ekziston për të trembur, kjo është e sigurt, por krijimi i saj është sigurisht i mëparshëm. Croquemitaines, si kasap i këngës, kanë qenë gjithmonë shifra shumë të pranishme në edukimin e fëmijëve, që në moshë të re. Dy personazhet në mënyrë të kundërta me njëri-tjetrin, të tilla si Shën Nikolla dhe Ati Fouettard, shkuan së bashku në familje, në mbrëmjen e dhjetorit X, për t'i pyetur fëmijët. Të vegjlit u përgjigjën me frikë dhe peshkopi nuk u dha atyre disa ëmbëlsira, ndërsa shoku i tyre i kërcënonte me shufrat e tij. Por skenari ka ndryshuar sepse vizitat e shenjtorit dhe shërbëtorit të tij tani janë kolektive: ato ndodhin në shkollë për shembull. Kjo i lehtëson fëmijët që nuk sulmohen personalisht nga Ati i Pabesë i keq! Ata mos harroni, këtë mbrëmje, për të vendosur këpucët e tyre në fireplace, me sanë dhe karrota për gomarin (për kalë në Holandë), dhe ata e gjejnë në bukë në mëngjes në erëza, xhenxhefil dhe marzipan dhe lodra menus. Para se të bien në gjumë, ata i luten shenjtorit bujarë në rime të çerdheve, të cilat, në gojën e tyre, nuk janë shumë larg lutjes.
Për më tepër, foto e Shën Kollit, dhurata dispenzuesve janë nganjëherë fetare, si fëmija Jezusi gjermane ose austriake ose spanjisht si Magi. Këto karaktere mitike janë shumë afër fëmijëve dhe ato mbeten shumë të volitshme në mendjet e tyre, siç mund të bëjnë edhe Santa Claus.
Në 16ème shekullin e Shën Kollit, konsideruar shumë prej pape nga Reformimit, i cili dënoi adhurimin e shenjtorëve, u zëvendësua në zonat protestantë nga fëmija Jezusi (Christkindel) simbolizuar nga një vajzë e veshur në të bardhë. Rajonet Shumë katolikë të tilla si Austria dhe Bavaria do të kalojë nga ana e imazhit engjëllore e çfarë Christkindel. Gjithnjë e më shpesh, procesion e Shën Kollit është zyrtare dhe kjo është në të gjithë qytetin, paralajmëroi nga shtypi, e cila vjen për të përmbushur atë në një shesh kryesor. "Fervori" i ndihmësve të rinj mbetet i njëjtë! Bogeyman është gjithmonë i pranishëm, por fëmijët, edhe në qoftë se ata vazhdojnë të frikës, nuk ndihen të kërcënuar në mënyrë individuale. Këto procesione mbahen të shtunën ose të dielën më të afërt me 6 Dhjetor.

BURIMI: http://arlitto.forumprod.com/la-croix-orthodoxe-russe-histoire-d-orthodoxie-t1965-60.html

Cili është reagimi juaj?
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "Origjina pagane e Krishtlindjes: festa e Shën Ni ..." Disa sekonda më parë

Ju pëlqeu ky botim?

Rezultatet e votave / 5. Numri i votave

Ndërsa ju pëlqejnë botimet tona ...

Ndiqni faqen tonë në Facebook!

Dërgo këtë tek një mik