Ruanda krijon shërbim të qeverisë elektronike për të dixhitalizuar të gjitha shërbimet publike

Shërbimi elektronik Irembo

Për Klement Uwajeneza, administrata Ruandës po parashikon vetëm evolucionin dixhital për jo avoir a la uploadnë dhjetë vitet e ardhshme. Me kompaninë e tij RwandaOnline, ai u mandatua në 2014 nga qeveria e udhëhequr nga Paul Kagamé për dixhital të gjitha shërbimet publike të Shtetit duke krijuar Irembo. Një shërbim e-qeveritar që mundet réduire hendeku midis 11,8 miliona qytetarëve Ruandës dhe administratës, me disa klikime.

"Në gjuhën kikiriane, Irembo do të thotë portë ose portë, thotë Clement Uwajeneza. Ne kemi bërë qasje të drejtpërdrejtë dhe të përhershme midis qytetarëve të Ruandës dhe të gjitha qeverive lokale dhe kombëtare. Rwandans mund, për shembull, rinovojë pasaportën e tyre, kërkuesi një kartë të re identiteti, obtenir një kopje e të dhënave të tyre kriminale, një çertifikatë martese ... Rritja është eksponenciale: gati 2 000 Ruandasit i shikuan dokumentet e tyre në internet javën e kaluar. Ata ishin më pak se tridhjetë e tre muaj më parë.

Shërbime të tjera si transferimi i titullit ofrohen gjithashtu, thjesht duke përdorur një telefon celular. Pagesa e tarifave të menaxhimit që lidhen me përdorimin e platformës është pothuajse ekskluzivisht përmes "pagesës së lëvizshme", falë veçanërisht një partneriteti me operatorin e telekomit Tigo, ose ndryshe me kartë krediti. Në administratën e re 2.0 që po merr formë në Kigali nuk ka vend për pagesa në para.

Nga 2018, Irembo do të dixhitalizojë më shumë se shërbimet administrative 100 online, polici ndaj atyre të statusit civil nëpërmjet shërbimeve të dedikuara për të ruandanëve në diasporë. "Ambicia jonë përfundimtare është të dixhitalizojmë numrin më të madh të shërbimeve në horizontin 2020, pranë shërbimeve 400 në total », shpreson Klement Uwajeneza.

Është për të accélérer digjitalizimi i të gjitha shërbimeve të administratës së Ruandës që ekipi i kaloni përmes Irembo dhe qeveria do të punojnë krah për krah me komunitetet fillestare dhe zhvilluese, në një qasje bashkëpunimi të quajtur inovacion i hapur.

"Një nga nga 2016, ne do promovojë shfaqjen e një ekosistemi të ri të sipërmarrësve dhe zhvilluesve rreth sfidave të e-qeverisjes. Nëse një zhvillues i trajnuar mirë zhvillon një zgjidhje, për shembull një API që u lejon rwandanëve të kenë akses më të mirë në një shërbim administrativ të veçantë në internet dhe ne do ta provojmë atë, shpjegon Clement Uwajeneza. Ne jemi shumë të hapur: nëse rezultati është bindës sa i përket cilësisë së shërbimit që u ofrohet qytetarëve, do të integrohet plotësisht në ofrimin e shërbimit global të Irembo. "

Por, ç'të themi për sigurinë e të gjitha këtyre të dhënave personale në kohën e shpërthimit të sulmeve kibernetike dhe shumë çështjeve etike që lidhen me Big Data? Clément Uwajeneza dëshiron të qetëson:"Ne nuk posedojmë asnjë të dhënë. Ato janë dhe do të mbeten pronë integrale e shtetit dhe e Kosovës i saj institucionet. Shërbimi ynë shkon prapa dhe në mes të të dhënave të kërkuara nga qytetari në platformën dhe departamentin administrativ përkatës. Ne mbajmë vetëm faturat e pagesës. Nga rruga, ne do opérer ky shërbim për njëzet e pesë vjet: prandaj jemi nën një detyrim të vazhdueshëm për të siguroj siguria maksimale e kësaj platforme kundër vjedhjes së të dhënave. "

Derdh përforcues transformimi dixhital i administratës së vet, qeveria Ruandës ka vendosur për një model me afat të caktuar koncesionit kufizuar në kohë, tha se "Ndërto Operim Transferimi": në qoftë se kompania private RwandaOnline është përgjegjëse për krijimin e të gjitha infrastrukturës dhe pastaj funksionimit të portalit Irembo për njëzet e pesë vjet, është shteti që në fund të fundit do të mbulojë interesin.gralitshërbim për jetë operatori i vetëm.

Derdh faire duke zgjedhur modelin më të mirë ekonomik, Rwanda i dha vetes kohë për të vëzhguar dhe pastaj Comparer ajo që ishte më mirë diku tjetër pranon Clément Uwajeneza: "Veçanërisht në anën eEvropë meEstonipor gjithashtu dhe sidomos në anën aziatike me Singaporin, e cila na frymëzonte më së shumti. Për më tepër, ne kemi partnerë nga Singapor të cilët na ndihmojnë në zbatimin e projektit. "

Një mutacion që tashmë frymëzon disa vendeAfrique ndër të cilat Gana, € ™ sUganda ose Benin të cilët do të ndjekin nga afër rezultatet e eksperimentit Irembo.

Mësoni më shumë për http://www.lemonde.fr/afrique/article/2016/01/22/au-rwanda-une-nouvelle-administration-2-0_4852009_3212.html#Z2sZi7OaV3JGv2gg.99

Cili është reagimi juaj?
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "Ruanda krijon një shërbim të qeverisë elektronike për ..." Disa sekonda më parë

Ju pëlqeu ky botim?

Rezultatet e votave / 5. Numri i votave

Ndërsa ju pëlqejnë botimet tona ...

Ndiqni faqen tonë në Facebook!

Dërgo këtë tek një mik