Adindra: Simbolet e Afrikës Perëndimore që nxisin mençurinë tradicionale

Adindra: Simbolet e Afrikës Perëndimore që nxisin mençurinë tradicionale
5
(1)

Simbolet afrikane të Egjiptit janë të njohura, por tani është koha për të zbuluar disa simbole Afrikane veçanërisht nga Afrika Perëndimore, e quajtur Adinkra . Adinkra janë simbole vizuale, të krijuara fillimisht nga Ashanti i Ganës dhe Gyaman i Bregut të Fildishtë në Afrikën Perëndimore. Ato përfaqësojnë koncepte ose aforizme, dhe përdoren gjerësisht në pëlhura, qeramikë, logot dhe reklamat. Simbolet kanë një funksion dekorativ, por gjithashtu paraqesin objekte që përfshijnë enciklopeditë mesazhi që përcjellin mençurinë tradicionale, aspektet e jetës ose mjedisin. Mbledhja më poshtë është nga Jean MacDonald , dhe synon që artistët dhe dizajnuesit afrikanë të frymëzojnë në logo, faqet e internetit, veshje, bizhuteri dhe dizajn të modës, për të mos përmendur tattoos .

1. Sankofa


"Kthehuni dhe bëni atë"

simbol i rëndësisë së të mësuarit nga e kaluara

2. WO NSA DA MU A


"Nëse duart tuaja janë në pjatë"

simbol i qeverisjes pjesëmarrëse, demokracisë dhe pluralizmit

Nga aforizmi, "NSA da mu a, nnya Wonni wo" - "Nëse duart tuaja janë në gjellë, njerëzit nuk hanë gjithçka dhe nuk ju lënë asgjë. "Burimi: "Pëlhurë kjo metaforë" nga GF Kojo Arthur

3. SESA WO Suban

"Ndrysho ose transformo karakterin tënd"

simbol i transformimit të jetës

Ky simbol kombinon dy simbole adinkra të dallueshme, "Morning Star", e cila mund të nënkuptojë një fillim të ri për ditën, të vendosura brenda timonit, që përfaqëson rotacionin ose lëvizjen e pavarur.

4. WAWA ABA


"Fara e pemës wawa"

simbol i rezistencës, këmbënguljes dhe këmbënguljes

Fara e pemës wawa është jashtëzakonisht
vështirë. Në kulturën Akan, është një simbol i dikujt që është i fortë dhe i fortë. Ajo frymëzon individin që të vazhdojë me vështirësi.

5. TAMFO BEBRE

"Armiku ziehet në lëngun e tij"

simbol i xhelozisë dhe zilisë

6. WOFORO DUA PA A

"Kur shkoni me një pemë të mirë"

simbol i mbështetjes, bashkëpunimit dhe inkurajimit

Shprehja "Woforo dua pa pa na yepia wo" do të thotë "Kur hipni një pemë të mirë, ju jepet një nxitje".

Në mënyrë më metaforike, kjo do të thotë që kur të punoni për një kauzë të mirë, do të merrni mbështetje.

Burimi: Pëlhurë kjo metaforë nga GF Kojo Arthur

7. PEMPAMSIE

"Qepni gati"

simbol i vullnetit, këmbënguljes, trimërisë

Selon le Fjalor Adinkra , dizajni Ky simbol duket si lidhjet e një zinxhiri, dhe nënkupton se bashkimi është forca, si dhe rëndësia e të qenit të përgatitur mirë.

8. OWUO ATWEDEE

"Shkalla e vdekjes"

vdekja simbolizon një kujtim të kalimtarëve natyrën e ekzistencës në këtë botë dhe domosdoshmërinë e jetesës në një jetë të mirë për të qenë një shpirt i denjë në jetën e përtejme

9. OWO FORO ADOBE

« Snake ngjitje në pemën e rafisë "

simbol i qëndrueshmërisë, maturisë dhe
e zellit

Për shkak të gjembave të saj, pema rafia është një sfidë shumë e rrezikshme për gjarpërin. Aftësia e tij për të hipur, ai është një model i këmbënguljes dhe kujdes.

10. OSRAM NE NSOROMMA

"Hëna dhe ylli"

simbol i dashurisë, besnikërisë, harmonisë

Ky simbol pasqyron harmoninë që ekziston në lidhjen midis një burri dhe një gruaje.Proverbi: ". Kyekye aktuale pe "(Yll Veriore ka një dashuri të thellë për martesë Ajo është ende në qiell duke pritur për kthimin e hënës, burrit të saj). Fjalor Adinkra )

11. ONYANKOPON ADOM NTI BIRIBIARA BEYE JEI

"Me hirin e Perëndisë, të gjithë do të jenë mirë"

simbol i shpresës, providencës, besimit

12. OKODEE MMOWERE

"Pallatet e shqiponjës"

simbol i forcës, guximit, fuqisë

Shqipja është zogu më i fuqishëm në qiell dhe forca e saj është e përqendruar në kthetrat e saj. Klubi Oyoko, një nga nëntë klanet Akan, e përdor këtë simbol si një emblemë klani.

13. ODO NNYEW FIE KWAN

« Dashuria nuk e humb kurrë rrugën e saj në shtëpi

simbol i fuqisë së dashurisë

14. Nyansapo

"Nyja e mençurisë"

simbol i mençurisë, zgjuarsi, inteligjenca dhe durimi

Një simbol i nderuar veçanërisht i Akanit, ky simbol përcjell idenë se "një person i mençur ka aftësinë për të zgjedhur mënyrën më të mirë për të arritur një qëllim. Të jesh i mençur nënkupton njohuri të gjera, të mësuarit dhe përvojën dhe aftësinë për t'i zbatuar këto fakultete për qëllime praktike. "(Willis» Fjalor Adinkra ")

15. SHUME JE OHENE

"Perëndia është mbret"

simbol i madhështisë dhe epërsisë së Perëndisë
Burimi: Pëlhurë kjo metaforë nga GF

Kojo Arthur

16. NYAME NTI

"Me hirin e Zotit"

simbol i besimit dhe besimit te Perëndia
Sipas Fjalorit Adinkra nga W. Bruce Willis: "Kjo rrjedhë portretizohet si personale e jetës në shumë kultura. Ajo simbolizon Akan se ushqimi është një bazë e jetës dhe se ata nuk mund të mbijetonin nëse jo për ushqimin që Perëndia vendosi këtu në Tokë për ushqimin e tyre. "

17. NYAME NNWU NA MAWU

"Zoti nuk vdes kurrë, kështu që unë nuk mund të vdes"

simbol i gjithëpranisë së Perëndisë dhe ekzistenca e vazhdueshme e shpirtit njerëzor

Do të thotë pavdekësia e shpirtit të njeriut, që besohet të jetë pjesë e Perëndisë. Sepse shpirti qëndron te Perëndia pas vdekjes, ai nuk mund të vdesë.

18. NYAME biribi WO SORO


"Zoti është në parajsë"

simbol i shpresës Një kujtesë se shtëpia e Perëndisë
vendi është në qiell, ku mund të dëgjojë të gjitha lutjet.

19. NSOROMMA

"Fëmija i parajsës [yjet]"

simbol i kujdestarisë Një kujtesë se
Perëndia është babai dhe kujdeset për të gjithë popujt.

20. NSAA

Një lloj pëlhure e punuar me dorë

simbol i përsosmërisë, origjinalitetit,
autenticiteti Sipas "Dictionary Adinkra" nga W. Bruce Willis, NSAA
simbolet pasqyrojnë një thënie: "nea onnim NSAA oto n'ago", të cilën ai përkthehet si "Kushdo që nuk e njeh Nsaa autentike do të blejë ato të rreme. "Cilësia e Nsaa ka ardhur për të përfaqësuar cilësinë e punës në përgjithësi.

21. NKYINKYIM

"Twist"

simbol i iniciativës, dinamizmit dhe shkathtësisë

22. NKYIMU

Ndarjet kryq të bëra në pëlhurë adinkra përpara vulosjes

simbol i Aftësia, saktësia Para pëlhurës adinkra është stampuar me simbolet, bërthamat artizanale jashtë kanavacë me vija në një rrjet të drejtkëndëshe a kreh me dhëmbë të mëdhenj. Kjo përgatitje është simbolike e teknikës së kërkuar që rezulton në produktin e cilësisë më të lartë.

23. SHUME DUA

"Pema e Zotit" - Altar

simbol i pranisë dhe mbrojtjes së Zotit. Nyame Dua është një vend i shenjtë ku kryhen ritualet. Ngritur në frontin e
në shtëpi ose në kompleks, është bërë nga një pemë që është prerë ku tre ose takohen disa degë. Ky pjesëmarrje mban një bladell terrakote të mbushur me ujë dhe bimë ose materiale të tjera simbolike për pastrim dhe bekim
ritualet.

24. NKONSONKONSON

"Lidhja e zinxhirit"

simbol i unitetit dhe marrëdhënieve njerëzore Një kujtesë për
kontribuojnë në komunitet, që në unitet është forcë

25. NEO OPE SE Obedi HENE

"Kush dëshiron të jetë mbret"

shërbim dhe udhëheqje simbol ishprehja "Nea ope vet Obedi ka daakye jo, firi ase sue som ansa" do të thotë "që i cili dëshiron të jetë mbret në të ardhmen duhet së pari të mësojë të shërbejë. "

Burimi: Pëlhurë kjo metaforë par
GF Kojo Arthur

26. NEA ONNIM JO SUA A, OHU

"Ai që nuk e di nuk mund ta dijë të mësojë"

simbol i njohurive, arsimimi gjatë gjithë jetës dhe përpjekja e vazhdueshme për njohuri
Burimi: Pëlhurë si
métaphore
nga GF Kojo Arthur

27. MPUANNUM

"Pesë tufa" (e flokëve)

simbol i funksionit priftëror, besnikërisë dhe prekje "Ky simbol thuhet të jetë hairstyle e gëzimit. Kjo është
priftërinjtë tradicionale të parukerisë. Dizajni i simbolit adinkra
mpuannum duket si mënyra e lidhjes së flokëve të priftërinjve. Ai gjithashtu përfaqëson përkushtimin dhe besnikërinë një poster kur bën një detyrë e domosdoshme për një. Përveç kësaj, mpuannum do të thotë besnikëri ose mishërim i lartë
detyrë e një qëllimi të dëshiruar. "

W. Bruce Willis, Fjalori Adinkra

28. MPATAPO

"Nyja e Paqësimit / Pajtimit"

simbol i pajtimit,
paqja dhe pacifikimi Mpatapo përfaqëson lidhjen ose nyjen që lidhet
palët në një mosmarrëveshje për një pajtim paqësor harmonik. Është një simbol
e paqes pas konflikteve.

29. MMUSUYIDEE

"Whatfarë heq fatin e keq"

simbol i mirësisë dhe pasurisë së shenjtërisë

30. MMERE DANE

"Koha e ndryshimit"

simbol i ndryshimit, dinamik

Burimi i jetës:rroba si métaphore nga GF Kojo Arthur

31. MFRAMADAN

"Shtëpi rezistente ndaj erës"

simbol i guximit dhe vullnetit për të përballuar jetën
peripecitë

Ky simbol tregon një shtëpi të armatosur ose të ndërtuar mirë - një ndërtesë
për t'i bërë ballë kushteve të fryra dhe të ndyra. Ai reflekton në historinë e Asantes a klauzolë në kushtetutën e pashkruar të Pallatit të Artë. Llogaritë e afertale të fjalës thonë se sipas kësaj pike, shtëpitë e baltës në Kumasi duhet të forcohen me të bari. Kjo përforcim mund të shkaktojë që shtëpia të jetë më e fuqishme dhe më e qëndrueshme kushtet e motit të pafavorshëm. "

De Fjalor Adinkra nga W.
Bruce Willis

32. ME WARE WO

"Unë do të martohem me ty"

simbol i angazhimit, këmbënguljes fraza "Askush nuk merr mbingarkuar në detyrën e përzier konkrete për ndërtimin e shtëpia e dasmave ”.

Voir Pëlhurë si
métaphore
nga GF Kojo Arthur, fq. 89, 163.

33. MATE MASIE

"Ajo që dëgjoj, unë mbaj"

simbol i mençurisë, dijes dhe maturisë Kuptimi i nënkuptuar i fraza "Masie mate" është "Unë e kuptoj". kuptoj
do të thotë mençuri dhe njohuri, por gjithashtu përfaqëson kujdes për të marrë merrni parasysh atë që tha personi tjetër.

34. KWATAKYE Atiko

"Stili i flokut i një kapiten lufte Asante"

simbol i trimërisë dhe trimërisë "
simbolet thuhet të jenë një stil i veçantë i flokëve të Kwatakye, një kapiten i luftës së vjetër Asante. Simboli ka ardhur për të përfaqësuar trimërinë dhe patrembur. Është gjithashtu dhënë si një titull i fituar për çdo djalë të guximshëm të një komuniteti Akan ".

- W. Bruce Willis, Fjalor Adinkra

35. KINTINKANTAN

'Ekstravaganca e fryrë'

simbol i arrogancës

36. KETE PA

Simboli i mirë i shtratit të një martese të mirë Nga fraza që një grua që ka një martesë të mirë thuhet se fle në një shtrat të mirë.

Voir Pëlhurë si
métaphore
nga GF Kojo Arthur, fq. 87-89

37. HYE WON HYE

"Doesfarë nuk digjet"

simbol i pavdekshmërisë dhe qëndrueshmërisë
Ky simbol nxjerr kuptimin e tij nga priftërinjtë tradicionalë që ishin në gjendje të ecnin zjarri pa djegur këmbët, një frymëzim për të tjerët që të durojnë dhe kapërcyer vështirësitë.

38. HWE MU DUA

"Instrument matës"

simbol i ekzaminimit dhe kontrollit të cilësisë Ky simbol thekson nevojën për të luftuar për cilësinë më të mirë, qoftë në prodhimin e mallra ose ndërmarrje njerëzore.

39. GYE NYAME

"Me përjashtim të Zotit"

simbol i epërsisë së Perëndisë Ky unik dhe Simbol i bukur është i kudondodhur në Ganë. Kjo është shumë më popullor, për përdorim
në zbukurim, një reflektim mbi karakterin thellësisht fetar të Ganës PERSONNES

40. FUNTUNFUNEFU-DENKYEMFUNEFU

"Krokodilat siamez"

simbol i demokracisë dhe unitetit siamez krokodilat lënë një stomak, por ata luftojnë mbi ushqimin. Ky simbol popullor është
një kujtesë se përpjekjet e brendshme dhe fisalizmi janë të dëmshme për të gjithë ata që angazhohen në të.

41. Fofo

"Bimë me lule të verdha"

simbol i xhelozisë dhe zilisë "Kur fofo petals bien, ata kthehen në shpohet si zi. Akani aspirojnë natyrën nga kjo bimë te një person xheloz

Fjalori Adinkra nga W. Bruce Willis.
Ekziston një proverb akan i lidhur me këtë simbol: "Cila është fabrika e fofo
dëshira është që fara e hirit të zihet.

42. FIHANKRA

"Shtëpia / kompleksi"

simbol i sigurisë dhe sigurisë tipike të Akan (Asante) arkitektura, e përbërë nga strehim kolektiv ka vetëm një hyrje dhe dalje.

43. FAWOHODIE

Simbol "pavarësi" e pavarësisë, lirisë, emancipimit

"Nga shprehja: Fawodhodie ene obre na enam. Përkthimi i literaturës:
"Pavarësia vjen me përgjegjësitë e saj. "

De pëlhurë si metaforë par
GF Kojo Arthur

44. ESE NE TEKREMA

"Dhëmbët dhe gjuha"

simbol i miqësisë dhe ndërvarësisë
dhëmbët dhe gjuha e luajtjes së rolit të ndërvarur në gojë. Ata mund të hyjnë
konflikt, por ata duhet të punojnë së bashku.

45. EPA

« prangat »

simbol i ligjit dhe drejtësisë, skllavërisë dhe robërisë Adolph
Agbo, në "Vlerat e Simboleve Adinkra" vë në dukje se prangat u futën në
Afrikë për shkak të tregtisë së skllevërve, dhe më vonë u bë e popullarizuar në mesin e udhëheqësve të
shkelësit e duarve. "Simboli i kujton delinquents të
natyrën e pakompromis të ligjit. Megjithatë, ai dekurajon të gjitha format e skllavërisë.

46. EBAN

"Mbyllja"

simbol i dashurisë, sigurisë dhe sigurisë në shtëpi për Akanin është një vend të veçantë. Një shtëpi që ka një gardh rreth tij konsiderohet një ideal qëndrimit. Gardhi simbolikisht ndan dhe siguron familjen e jashtë. Për shkak të sigurisë dhe mbrojtjes së ofruar nga një gardh, simbol është i lidhur edhe me sigurinë dhe sigurinë, e gjejmë në dashuri.
Nga Adinkra
fjalor

47. DWENNIMMEN

"Brirët e Ramit"

simbol i përulësisë me forcë Pema është mundi ashpër ndaj një kundërshtari, por ai gjithashtu përulësisht argumenton në therje,
duke theksuar se edhe nevoja e fortë për të qenë e përulur.

48. DUAFE

"Krehër druri"

simbol i bukurisë dhe pastërtisë; simbole të dëshirueshme cilësitë femërore Kuptimi i këtij simboli karakterizohet pak
ndryshe në "Dictionary Adinkra" dhe "Adinkra Values ​​Symbolic"; i pari thekson cilësitë më abstrakte të dashamirësisë dhe dashurisë femërore kujdes, ndërsa kjo e fundit ka një interpretim më të saktë, duke kërkuar më mirë një dhe higjiena e mirë. Sidoqoftë, dueti ishte një pasuri e çmuar e Akanit grua, e përdorur për të stilit dhe bishtalec flokët e saj.

49. DENKYEM

"Crocodile"

simbol i përshtatshmërisë Krokodili jeton në ujë,
ende frymë ajër, duke demonstruar një PDTPE

50. LADY LADY

"Ni një loje bordi »

simbol i inteligjencës dhe zgjuarsi

51. BOA ME ME ME MMO WO

« Më ndihmo dhe më lër të të ndihmoj »

simbol i bashkëpunimi dhe ndërvarësia

Burimi: "Pëlhurë kjo metaforë" par
GF Kojo Arthur

52. BI BI NKA

"Askush nuk duhet të kafshojë njëri-tjetrin"

simbol i paqes dhe harmonisë Ky simbol paralajmëron kundër provokimit dhe konfliktit. Imazhi bazohet në dy kafshime të peshqve
çdo bisht tjetër.

53. BESE SAKA

"Qese e kola arra"

simbol i pasurisë, fuqisë, bollëkut, bollëkut, mirëdashësi dhe unitet Kola ka luajtur një rol të rëndësishëm në zhvillimin ekonomik nga jeta e Ganës. Një kulture e holla përdoret gjerësisht, ajo është e lidhur ngushtë me pasurinë
dhe bollëk. Ky simbol gjithashtu përfaqëson rolin e bujqësisë dhe tregtisë në Kosovë afrimi i popujve.

54. AYA

"Fern"

simbol i durimit dhe shkathtësisë. Fern është një bimë fshatar bimë që mund të rritet në vende të vështira. "Një person që mban këtë simbol sugjeron se ai ka duruar shumë vështirësi dhe ka mbijetuar shumë vështirësi. "
(Willis, Fjalor Adinkra )

55. ASASE YE DURU

"Toka ka një peshë"

simbol i providencës dhe hyjnisë së Nënës-Earth. Ky simbol përfaqëson rëndësinë e Tokës në mirëmbajtjen e jetës.

56. ADINKRAHENE

"Shefi i simboleve të adinkra"

simbol i madhështisë,
karizmin dhe udhëheqjen Ky simbol thuhet se ka luajtur një rol frymëzues në
dizenjimi i simboleve të tjera. kjo do të thotë rëndësia e lojës
rol udhëheqës.

57. AKOBEN

"Bri i luftës"

simbol i vigjilencës dhe mosbesimit Akoben është një bri përdoret për të shprehur një thirrje lufte.

58. AKOFENA

"Shpata e luftës"

simbol i guximit, trimërisë, heroizmit dhe shpatat kryq ishin një motiv popullor në stemën e shumë Akanit të lashtë Shteteve. Përveç njohjes së guximit dhe trimërisë, shpata mund të përfaqësojë autoriteti legjitim i shtetit.

59. Akoko NAN

"Këmbët e një fëmije"

simbol i edukimit dhe disiplinës Emri i plotë i ky simbol përkthehet në "Hapat e pulave në zogjtë e saj, por ajo nuk vret
ato. "Kjo përfaqëson natyrën ideale të prindërve, duke qenë edhe mbrojtës dhe korrigjim. Një nxitje për të ushqyer fëmijët, por një paralajmërim për të mos prishur
eux.

60. AKOMA NTOSO

« zemrat e lidhura "

simbol i mirëkuptimit dhe mirëkuptimit

62. ANANSE NTONTAN

"Rrjeti i merimangës"

simbol i mençurisë, krijimtarisë dhe kompleksiteti i jetës Anansi, merimanga, është një karakter i njohur në Afrikanë tregime.

63. AKOMA

"Zemra"

simbol i durimit dhe tolerancës Sipas Agbo, kur a
askush nuk thuhet se "ka një zemër në stomak", ky person është shumë tolerant.


BURIMI:
http://www.siliconafrica.com/african-symbols-for-creative-design/

Cili është reagimi juaj?
dashuri
haha
Wow
I trishtuar
I zemëruar
Ju keni reaguar "Adindra: simbolet afrikane të Afrikës Perëndimore nxitojnë ..." Disa sekonda më parë

Ju pëlqeu ky botim?

Rezultatet e votave 5 / 5. Numri i votave 1

Si ju pëlqen ...

Na ndiqni në rrjetet sociale!

afrikhepri@gmail.com

Dërgo këtë tek një mik